Web
Analytics
TECUCI

Ludoteca plastică


Tecuci - Expoziţia “Viaţă şi culoare”  Cât ne pot bucura copiii şi cât de importante sunt lucrurile, faptele sau paşii făcuţi de ei, s-a demonstrat încă o dată prin dublul eveniment care a avut loc în cea de-a dousprezecea zi a lui februarie în Galeria de Artă “Gheorghe Petraşcu” Tecuci, o dată cu Expoziţia “Viaţă şi culoare” şi recitalul la pian al copiilor pregătiţi în cadrul Clubului Copiilor şi Elevilor. S-a putut vedea, tot atunci, cât ne iubim copiii, care este grija pe care le-o acordăm, ce-i învăţăm, cum îi îndrumăm să-şi petreacă timpul liber, cum le determinăm procupările, ce fel de “bătrâni” suntem  pentru această ultima generaţie de şcolari ai oraşului nostru. Laudele, aplauzele, premiile primite de-a lungul timpului au fost o răsplată binemeritată în primul rând pentru aceşti copii, dar şi pentru bunicii şi părinţii care i-au însoţit în număr atât de mare în expoziţie şi mai ales o recunoaştere a muncii profesorilor lor îndrumători Bebea Ionită, Alexandra Manolache şi Olimpiu Zăgrean. Fiecare din cei trei au o activitate îndelungată în domeniu şi sunt îndrumători care au dovedit grijă, atenţie şi sau dedicat profesiunii lor.

Otio prodimur, butadă a lui Plinius Panegyricus, este deviza instituţiei. Şi pe bună dreptate, aceşti şcolari sunt definiţi de tot ceea ce fac acum, de toate aceste lucruri extraordinare care se nasc din mâinile lor prin intermediul Clubului Elevilor şi Copiilor Tecuci,  fie că este vorba de pictură, de grafică, de muzică la pian sau chitară.

Participarea acestor copii şi tineri la saloane şi concursuri de interpretare şi creaţie, apoi desfăşurarea la Tecuci a unui Concurs naţional de creaţie iniţiat de profesorul îndrumător Bebea Ionita au reuşit să scoată copii în spaţial larg al arterlor şi prezintă în acelaşi timp oraşul în lumina unei adevărate şi puternice mişcări culturale şi artistice.

 

Expoziţia rezultată şi prezentată în Galeria de Artă reuneşte lucrările micilor creatori de la “Atelierul Fanteziei” şi lucrările celei de-a cincea ediţii a concursului  “Ucenici la porţile credinţei” din anul 2012. Este deci o expoziţie cu o participare largă, în care prezenţi sunt copiii de la Galaţi, Focşani, Buzău, Bacău, Barlad, Paşcani,  Brăila, Vaslui, Iaşi, Oneşti, Olteniţa şi Lieşti.

Avem prin urmare în Galeria de Artă “Gheorghe Petraşcu” o expoziţie care reuneşte oraşe, spirite şi, desigur, creaţii, pentru că, incontestabil, copiii creează. Tot ceea ce ei transpun cu atâta bucurie şi dăruire  în imagine este unic şi irepetabil. Originalitatea şi expresivitatea creaţiei lor l-a determinat pe pedagogul American John Holt susţinătorul teoriilor “Homeschooling” şi “Unschooling” să facă o referire la acele aspecte de adultism cultural şi artistic care predomină în abordarea plasticii juvenile după ce vizitează o expoziţie cu lucrări ale copiilor din San Francisco, candva prin anii ’80.

Discriminarea creaţiei copiilor însă, prejudecăţi şi atitudini defavorabile artei acestora încă există. Şi totuşi, nu de puţine ori, iar de dată această direct, în expoziţia “Viaţa şi culoare” deschisă la Galeria de Artă tecuceană, suntem plăcut surprinşi în faţa creaţiilor copiilor. Nu întâmplător probabil se spune că ceea ce copii desenează, pictează sau crează de la sine, creatorul adult a trebuit să inventeze.

Şi totuşi, deşi admirăm deopotrivă creaţiile copiilor şi operele marilor pictori sau artişti ai lumii, ne rămâne să constatăm invariabil că zâmbetul reuşeşte să ţi-l smulgă, extrem de uşor, doar arta micilor creatori. Explicaţia este pe cât de simplă pe atât de lămuritoare. În arta copiilor lipsesc aprope în totalitate convenţiile. Libertatea copiilor este totală, sinceritatea lor este deplină, iar bucuria pe care ţi-o produce creaţia micilor artişti este proporţională cu acest tip de ilimitare specifică vârstei.  Dar aceste aspecte, aş spune, primordiale pentru dialogul şi trăirea din faţa creaţiei, apoi cromatică liniştitoare, ca şi acurateţea prezentării datorată profesorului Bebea Ioniţa care s-a îngrijit de expunerea lucrărilor copiilor, contribuie şi la curăţenia acestei expoziţii. Putem spune de la prima privire că “Viaţa şi culoare’ este o expoziţie simplă, directă şi la modul perceptiv, curată. Apoi, indiferent de vârsta şi avem în expoziţie lucrări ale copiilor cu vârste cuprinse între şase şi optusprezece ani, acestea nu se dovedesc nici convenţiomale, nici rigide, nici excesive, nici terne, nici haotice, nici ininteligibile, nici obositoare, nici plictisitoare, nici simpliste, dar nici complicate.

Simbolice, metaforice, decorative sau într-un realism angajat de-acum, desenele expuse  acoperă cele mai importante etape din evoluţia plastică a unui copil şi cuprind atât abordări descriptive cât şi surprinzătoare evoluţii imaginative. Dacă în secolul XX arta părea să-şi dea duhul prin excesul de creativitate care se confunda cu o hemoragie  ideatică şi artistică din care lipsea garoul salvator, secolul XXI este ameninţat, se pare, de lipsa creativităţii. Cu toate acestea, Galeria de Artă şi expoziţia “Viaţă şi culoare” contrazic această stagnare, această lipsa de înnoire plastică şi putem să ne bucurăm încă două săptămâni de uimitoarea evoluţie artistică a copiilor din Tecuci odata cu expoziţia aflata pe simezele galeriei “Gheorghe Petraşcu”.

Se vede aici că aceşti copii au reuşit să facă artă prin descoperire, că au crescut artistic prin sprijinul şi instruirea profesorului lor. Dar s-a întâmplat aşa dintotdeauna, iar cel mai vechi exemplu îl avem în peştera Rouffignac din regiunea Dordogne, Franţa, unde după noile consideraţii arheologice, multe din reprezentările rupestre au fost realizate de către copii, se pare, ghidaţi de către adulţi. Şi iată că ghidajul, instruirea, “ucenicia” la porţile creaţiei are atâtea beneficii.

Picasso aprecia că “Fiecare copil este un artist. Problema este cum să rămână un artist odată ce creşte”. În “Atelierul fanteziei” copii cresc iubind arta şi păstrând în sufletul lor arta pentru acum şi pentru tot restul vieţii. Şi copiilor, am văzut, le place arta, întâi pentru că este distractive sa faci arta, apoi pentru că le schibă imaginea proprie si pentru că simt că ajung la sinele autentic, apoi pentru că exersează libertatea de a alege, de a gândi şi de a simţi şi de a trăi.

Tocmai de aceea expoziţia se prezinta ca o pinacotecă a ludicului, ea este o colecţie de ghiduşii plastice si se poate asemui cu o ludotecă de creatii artistice cu autentică valoare educativă, socială, psihologică şi umană. Cât ne poate bucura aceasta depinde însă doar de exerciţiul direct al privirii, de sufletul care întors la copilărie, dintr-o dată, nu mai minte.

Lucia Gologan  – Galeria de Artă “Gheorghe Petraşcu” Tecuci