Web
Analytics
TECUCI

Lansare de carte la Şcoala „Iorgu Iordan” – „În laboratorul unei cărţi”


Lansare carte Ecaterina Jalbă - tecuci.eu   Astăzi, 03.04.2012 , Şcoala Gimnazială „Iorgu Iordan” din Tecuci a fost gazda unei activităţi extracurriculare cu titlul „ În laoratorul unei cărţi”, manifestare dedicată Săptămânii „Şcoala Altfel”. În prima parte a activităţii a fost lansată cartea „Strategii didactice de explorare a textului epic al Hortensiei Papadat-Bengescu” autor, prof. Ecaterina Jalbă, titularul şcolii pe catedra de limba şi literatura română.  Activitatea a fost deschisă de director prof. Mihaela Croitoru.  A urmat apoi un discurs susţinut de Prof. Univ. Dr. Gheorghe Lateş care  în calitate de invitat de onoare şi coordonator ştiinţific al cărţii a prezentat importanţa şi valoarea demersului metodico-ştiinţific al doamnei profesoare.  A subliniat modalitatea originală de creaţie şi dificultatea temei abordate făcând dese referiri la biografia şi opera scriitoarei Hortensia Papadat-Bengescu.  Apoi, doamna prof. Ecaterina Jalbă şi-a prezentat cartea subliniind inovaţia didactică: oferirea unor soluţii pertinente de realizare a scenariului didactic (obiective – conţinuturi – strategie – evaluare).  A demonstrat valoarea practică a lucrării combinând metode moderne de predare a textului epic în scenarii didactice inovative propunând modalităţi noi de abordare a conţinuturilor şi un exerciţiu economic  al înţelegerii discursului, care se adresează elevilor pregătindu-i pentru examenul de maturitate, cât şi profesorilor în activitatea la clasă.
Eleva Adina Tăbăcaru, din clasa a VI-a B, a fost invitată să-şi prezinte câteva creaţii personale, poezii, care au sensibilizat publicul. Talentul literar a fost dublat de cel muzical intonând alături de sora sa Miruna, din clasa a IV-a, câteva cântece populare îndrumate de doamna prof. Marcela Călianu.
Partea a doua a activităţii, coordonată de doamna profesoară Jalbă, a constat într-o întâlnire directă a elevilor cu un alt invitat, autor al unor volume de poezie, proză umoristică, aforisme, proză ultrascurtă – Vasile GHICA.  Acesta a subliniat menirea creatorului şi i-a provocat pe elevi la un exerciţiu de creativitate: au interpretat unele aforisme construind eseuri sugestive, au ilustrat mesajul acestora în opere plastice, au pus întrebări îndrăzneţe, bucurându-se de dezvăluiri uimitoare.
A fost prezentat un material PPT cu imagini reprezentative ale unor aforisme, pe fond muzical, captând atenţia auditorului.
La sfârşitul activităţii, elevii participanţi la competiţie au fost premiaţi de către cei doi autori cu diplome şi cărţile dumnealor.
La activitate au participat atât elevi şi profesori din şcoală, cât şi din alte şcoli însoţiţi de prof. Teodorescu Marlena (Şcoala nr. 6 „Şt. O. Iosif), prof. Ţopa Crina ( Gr. Şc. Ovid Caledoniu), Prof. Babeş Monica (Şc. Sf. Stelian – Umbrăreşti), reprezentanţi ai presei şi părinţi.

Trimis de prof. Stănilă Cristian