Web
Analytics
TECUCI

Cronică cu parfum de Tecuci

Pictorita Mihaela Profiriu Mateescu

Sala ,,Constantin Brâncuși”, de la Palatul Parlamentului a găzduit recent vernisajul expoziției de pictură ,,Mozaic plastic – artiști etnici italieni și invitații lor”. Afișul manifestării menționează nume foarte cunoscute și mai ales apreciate din rândul artiștilor plastici: Angela Tomaselli, Viorica Ana Moruz, Gabrel Baban, Călin Baban, Traian Boicescu, Marius Mateaș și în mod special, lăsată de subsemnatul la urmă, pictorița cu origini tecucene Mihaela Mateescu PROFIRIU, una dintre cele mai bine cotate semnături în rândul pictorilor de icoane. Alături de aceștia, la categoria invitați au expus : Danita Petcov Cuzmanov, Mihaela Panaitescu, Eugen Holban, Botar Laszlo, Celine Ali, Miron Topciu și Constantin Coghilete.

Mozaicul ,,italiano-român” a așezat în această expoziție de grup, personalități foarte bine conturate ale artei, care valorifică talentul și bucuria lor de a crea, într-o paletă tematică extrem de diversă, cu note care se întind de la cotidian la sărbătoresc și de la profan la sacru.

Manifestarea a fost completată la final, cu excelente partituri muzicale susținute de sopranele Bianca Luigia Manoleanu și Maria Manoleanu, acompaniate de pianistul Remus Manoleanu, sau altfel spus, o familie de mari muzicieni.


Agentia-imobiliara-EXTREM-Tecuci


Organizatorul acestui eveniment este Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT, cu sprijinul Guvernului României, sub înaltul patronaj al Ambasadei Italiei la București și al Institutului Italian de Cultură- București. În deschiderea expoziției au rostit scurte alocuțiuni: Aledin Amet – Secretar de Stat, în Guvernul României, Excelența Sa Diego Brasioli, Ambasadorul Italiei, în România, Consilierul prezidențial Sergiu Nistor și Ioana Grosaru, Președinte RO.AS.IT. Asupra lucrărilor expuse în expoziție au fost făcute aprecieri succinte, dar în termeni deosebit de elogioși, de către Dr. Doina Ișfănoni, etnograf, cercetător la Muzeul Național al Satului ,,Dimitrie Gusti”.

Pictorița Mihaela Mateescu Profiriu, prezentă în expoziție cu aproape 20 de icoane pe sticlă, este membru al Asociației Artiștilor Plastici și al Academiei de Arte Tradiționale. S-a născut la Tecuci, este fiica juristului Mihai Profiriu și strănepoată a inginerului italian Giovani Michelangelo Culluri, invitat în România de către Anghel Saligni, ca specialist în realizarea construcțiilor care foloseau fier beton. O familie în care după cum declară artista ,,mama, bunicul, și străbunicul au pictat.”

Până în prezent a avut peste o sută de expoziţii în ţară şi în străinătate (Elveţia, Italia, Grecia, Venezuela, India). Lucrările sale au fost expuse în colecţii din România, Anglia, Argentina, Australia, Belgia, Canada, Finlanda, Franţa, Grecia, Italia, Japonia, Moldova, Olanda, Suedia, SUA, Ungaria şi Venezuela. Mihaela Mateescu Profiriu a pictat Biserica Ortodoxă Română din Caracas – Venezuela. În anul 1993, a fost premiată de Centrul Republican de Cultură şi Arte din Chişinău, iar în anul 2000 a fost distinsă de Patriarhia Română cu ,,Crucea Patriarhală pentru mireni”.

Din dialogul pe care l-am avut la finalul manifestării, cu distinsa pictoriță, am reținut aici următorul pasaj: ,,Mi-e dor de Tecuci, din ce în ce mai des…probabil că atunci când înaintăm în vârstă, parfumul locurilor natale ne face mai nostalgici. Îmi revin în memorie multe flash-uri din copilăria mea trăită la vila Mouka, de la Țigănești, alături de familia Cincu, amintiri cu bunicul Culluri care a construit casele ,,gemene” din Tecuci, lângă actualul restaurant Cina, pentru cele două fiice ale sale. După plecarea ,,Cullurilor” la București, aici au locuit familiile Iosif și Bodea. Casele au fost ridicate pe un teren oferit drept recompensă bunicului, pentru unele servicii de topometrie făcute doamnei Maria Mille, soția ziaristului Constantin Mille și cumnată a lui Anton Cincu. Sunt foarte multe amintiri, gânduri, imagini care mă cheamă acolo. Acum în prag de sărbători, toate gândurile frumoase celor dragi și în general, tecucenilor mei, un salut prietenesc însoțit de urarea, La mulți ani!”

Viorel BURLACU

Mihaela-Mateescu-Profiriu-pictura-pe-sticla

Mihaela-Mateescu-Profiriu-expozitie-la-Bucuresti

vernisajul-expoziției-de-pictură-Mozaic-plastic-artiști-etnici-italieni-și-invitații-lor

vernisaj-expoziție-pictură-Mozaic-plastic-artiști-etnici-italieni-și-invitații-lor

Mihaela-Mateescu-PROFIRIU-si-Viorel-Burlacu