Web
Analytics
TECUCI

Tecucenii în anul Centenarului Marii Uniri (II) – Expoziția „Tecuciul de odinioară” Cahul 2018

Lansarea volumului Scrisoare despre Tecuciu Cahul 2018 Burlacu Dojan

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci în parteneriat cu Universitatea de Stat „B.P.Hașdeu” Cahul au oragnizat un prim proiect comun în orașul de peste Prut.

În anul 2018 între cele două instituții a fost semnat un parteneriat de colaborare ce a dat startul unor activități cultural-științifice care se vor desfășura pe parcursul anilor următori. În 2017 reprezentanțiI universității au participat activ la multe activități ale muzeului în Anul Centenarul Marilor Victorii: Mărăști, Mărășești, Oituz, cele două instituții și-au dat mâna din punct de vedere administrativ și au demarat o serie de proiecte.

Primul proiect din protocol a fost organizarea expoziției „Tecuciul de odinioară” ce cuprinde 24 de imagini document care prezintă clădirile de patrimoniu tecucene, contribuția tecucenilor la desfășurarea Primului Război Mondial, cât și implicarea acestora în Actul Marii Uniri de la 27 martie 1918. Vernisajul a fost deschis de Conf. univ. dr. Ion Ghelețchi care a prezentat pe scurt muzeul tecucean.

În cuvântul său Prorectorului Conf.univ.dr. Sergiu Cornea: „Din partea Universității există deschidere pentru orice colaborare și activitate comună. Deși nu este primul proiect la care participăm, este primul care se desfășoară la Cahul, iar acesta este un salutar pentru studenți în primul rând, cât și pentru dascăli.”

Prezentă la eveniment, doamna Consul General al României la Cahul, Anca Corfu, a subliniat cât de benefic este pentru ambele instituții faptul că muzeul tecucean este prezent la Cahul cu o expoziție care prezintă o parte din istoria orașului. Participarea Consulatului la toate activitățile cultural-șiințifice este una activă și constantă și de fiecare dată diplomații vor da curs acestor invitații.

Directorul Teatrului Republican Muzical Dramatic „B.P. Hasdeu” din Cahul, actorul Gheorghe Mândru a declarat că sunt necesare actitățile muzeale la Cahul și că aceastea ar trebuii să vină anul 2018 și din partea insituțiilor cahulene. Activitățile culturale ar trebui multiplicate și desfășurate în comun așa cum s-a întâmplat și în trecut, cu implicarea tuturor responsabililor culturali de pe ambele maluri ale Prutului.

Conf.univ.dr. Costin Croitoru a transmis salutările Muzeului Brăilei „Carol I” exprimântu-și totodată bucuria că și alte instiituții muzeale sunt prezente la Cahul cu activități concrete contribuind astfel la diversificarea vieții cultural-științifice a universității și a orașului.

Managerul muzeului, Viorel Burlacu a prezentat pe scurt expoziția subliniind că această reprezintă un imbold și o invitația pentru a descoperi Tecuciul de astăzi, dar și comorile sale istorice.  O telegramă transmisă de tecuceni către Sfatul Țării, în aprilie1918, după realizarea Unirii Basarabiei cu România, a fost înmânată Prorectorului Sergiu Cornea, ca simbol al unirii în prag de Centenar. Domnului Conf. univ. dr. Costin Croitoru i-a fost înmânată această telegramă, pentru Muzeul Brăilei „Carol I”, pentru a unii nu numai cele două maluri ale Prutului dar și cele două instituții muzeale.

În final arhivistul Daniel Dojan a prezentat expoziția, prezentând cele două componente ale acesteia: Tecuciul în Primul Război Mondial și Tecuciul de odinioară. Implicarea familiei Cincu în dezvoltatea și modernizarea Tecuciul a fost una esențială, bunicul Tudoran Cincu a ctitorit Biserica Sf. Ioan, fiul acestuia Anton Cincu a donat Spitalul construit în 1904 și nepotul Teodor Cincu a donat clădirea care astăzi găzduiește muzeul.

Astfel familia Cincu a avut o contribuție hotărâtoare în modernizarea orașului. Totodată a fost evidențiată participarea activă a tecucenilor din Reg. Al 6-lea de Linie nr. 24 Infanterie Tecuci la actul uniri din 1918, atunci când au asigurat oradinea în Chișinău oferind un climat de siguranță Sfatului Țării, care la 27 martie 1918 a votat Unirea.

Evenimentul a continuat cu lansare volomului „Scrisoare despre Tecuciu”.

    Lansarea volumului „Scrisoare despre Tecuciu”   

   Lansarea volumul a avut loc în laboratorul de istorie al universității, unde au fost prezenți aceiași invitați dar și alți dascăli care s-au alăturat evenimentului. Moderatorul evenimentului Conf.univ.dr. Ion Ghelețchi a vorbit despre importanța marelui cărturar Alexandru Papadopol Calimah care a avut legături și cu orașul Cahul.

Lansarea volumului Scrisoare despre Tecuciu Cahul 2018 fotografie de grupLansarea volumului Scrisoare despre Tecuciu Cahul 2018 participanti 2 Lansarea volumului Scrisoare despre Tecuciu Cahul 2018 Participanti 1

Cuvântul de prezentare a volumul a fost oferit managerului Muzeului de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci Vorel Burlacu: „În marea galerie a personalitîăților tecucene are un loc central și Alexandru Papadopol-Calimah, un cărturar de mare complexitate: istoric, dregător, om politic. Intelectual cu reală notorietate, s-a dăruit și s-a implicat în toate marile evenimente ale vremii sale. Unionist și apropriat consilierl al Domnitorul A.I.Cuza, l-a slujit cu credință și devotament.

Ca istoric s-a implicat mult în cercetarea arhivelor, a vechilor acte voievodale. Printre altele a mai scris o monografie consacrată domnitorului moldovean, Gheorghe Ștefan, dar și studiul istoric „Scrisoare despre Tecuciu”, pe care îl reedităm după mai bine de 130 de ani. La acest demers inițiat de Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci adăugăm și și dezvelirea cu sprijinul Primăriei Tecuci, a unei plăci comemorative pe locul unde a fost locuința istoricului.

Aceste acțiuni trebuiesc privite ca un modest semn de recunoștință față de personalitatea celui care a fost primul tecucean intrat în rândul nemuritorilor membri ai Academiei Române.”