Web
Analytics
TECUCI

Ne-a părăsit un mare dascăl, un om de adevarată cultură:prof. Nadejda ( Nadia ) Decuseară !


Miercuri 5 februarie 2014, distinsa profesoară de Limba română, Nadia Decuseară, și-a strâns cu minuțiozitatea ce a caracterizat-o mereu, toate lucrurile ei necesare, și cu nelipsitul catalog sub braț, a plecat să predea, în continuare, limba română, în Ceruri.

După ce a activat mulți ani în învățământ, în special la Liceul nr.1 , azi Colegiul Național „Spiru Haret” Tecuci, și după pensionarea din anul 1988, s-a retras liniștită în modesta ei locuință din str. Ștefan cel Mare, nr. 29, unde locuia din anul 1937, de unde urmărea cu mare plăcere evenimentele culturale din orașul ce l-a iubit, Tecuci. Acum făcea acest lucru fie prin nelipsitul post Radio Tecuci sau din presa locală ori prin materiale printate din site-uri tecucene pe care eu, ca fost elev al dânsei, i le duceam cu mare plăcere și acceptam fără nici o reținere eventualele corecturi și completări.

La începutul anului 2013 i-am luat un interviu, avea atunci mișcările greoaie iar starea sănătații i se degrada mereu. Aceasta poate și din cauza singurătații. Se bucura de câte ori primea câte o vizită, îmi vorbea cu plăcere de prietenia cu profesoara Mihaela Bulai din Liești. Chiar și eu, i-am produs o mare bucurie readucându-i un fost coleg de facultate, din Roman, pe care nu îl mai văzuse de 53 de ani!
La sfârșitul lunii ianuarie 2014, mai precis între 21 si 29 , a fost internată la Spitalul municipal Tecuci cu diagnosticul hepatită și era inclusă într-un program de ajutor medical prin firma Sormed Tecuci care i-a acordat tot sprijinul în timpul vieții.

Sicriul ce conține corpul neînsuflețit al distinsei profesoare Nadia Decuseară (născută în 17 noiembrie 1933) se va afla depus la Casa Mortuală a Societății „Unirea” din str. Ecaterina Teodoroiu iar înmormântarea va avea loc sâmbătă, 8 februarie, în jurul orei 12.
Dumnezeu să o aibă în pază!

Iancu Aizic