Web
Analytics
TECUCI

Forta Civica Tecuci a adresat o serie de intrebari Primarului, Viceprimarului si Consilierilor Locali


La inceputul Sedintei Ordinare a Consiliului Local Tecuci din data de 10 februarie 2014, de la orele 16.00, un reprezentant al partidului Forta Civica a inmanat fiecarui consilier local si primarului municipiului Tecuci cate un exemplar dintr-un document ce contine o serie de intrebari ce le sunt adresate. De asemenea, au fost inmanate si reprezentantilor mass-media prezenti.

Mai jos aveti continutul acestuia:

Domnule Primar, domnule Viceprimar, stimati Consilieri,

               Va transmit si pe aceasta cale, o serie de intrebari catre dumneavoastra, in calitate de alesi, reprezantand cele doua institutii, Primarul – executiv si Consiliul Local – decizional, deoarece caile legale folosite anterior, au fost ignorate, neprimind inca nici un raspuns.

1.  In baza carei Hotarari a Consiliului Local Tecuci s-a decis “personalizarea ” soclului statuii lui Alexandru Ioan Cuza cu numele primarului si a viceprimarului. Care sunt argumentele de bun simt pentru montarea acestei placi de marmura?

2.  Au fost desfiintate un numar de 2 treceri de pietoni din zona Primarie – Parcul Central, ce asigurau accesul pietonilor catre Gradinita, iar ce-a de-a doua in zona intersectiei strazilor 1 Decembrie 1918 cu Republicii, ce realiza un transfer mai rapid si catre Galeriile de Arta Gheorghe Petrascu. Au fost inlocuite cu o “punte” din pavele, mult prea inalta conform standardelor rutiere realizandu-se un obstacol in carosabil si nu o trecere de pietoni semnalizata si sigura. Va rugam sa reganditi acest proiect, astfel ca cetatenii tecuceni, atat in calitate de pietoni cat si de conducatori auto, sa poata fi in siguranta, respectandu-se si normele rutiere.

3.  Am depus, din luna iunie 2013 si pana acum, la Registratura Primariei Tecuci un numar insemnat de cereri si relamatii administrative, conform Legii 544/2001  privind  liberul acces la informatii publice, cerand diverse documente ce in mod normal ar fi trebui prezentate sau comunicate cetatenilor, prin diversele mijloace aflate la indemana: site-ul primariei, site-ul si editia scrisa a Buletinului Informativ, posturi de radio, etc. Acestea au fost tratate cu aroganta, considerandu-se ca institutiile dumneavoastre nu trebuie sa raspunda in nici un fel, desi cadrul legal va obliga, pentru o buna transparenta decizionala.

4.  Cand considerati ca este necesar sa va ocupati si de strazile laturalnice sau paralele cu cele principale, in vederea unei deszapeziri a acestora, astfel ca si pe acestea sa poate circula si autoturisme obisnuite, nu doar cele de teren.

5.  Cand aveti de gand sa prezentati un raport cu situatia cheltuielilor efectuate in perioada de deszapezire, firmele implicate, valoarea contractelor, modalitatea de atribuire, criteriile, serviciile prestate, etc

6. Care este situatia financiara a publicatiei “Tecucenul”- infiintat initial ca un buletin de presa, dar in care nu sunt publicate astfel de lucruri decat arareori, nu sunt initiate dezbateri publice, nu este folosit ca o interfata intre cetateni si compartimentele Unitatii Administrativ Teritoriale Tecuci.
Care sunt sumele cheltuite cu publicatia online si cu ziarul in editie tiparita, publicitate stradala, promovare online?

7. Care este situatia reala a patinoarului, de cine este administrat, care sunt sumele cheltuite, de ce alimentarea agregatelor frigorifice se face impreuna cu iluminatul public din Parcul Central? Care sunt incasarile, ce cheltuieli sunt? Are toate autorizatiile legale?

8. Asa cum eram anuntati asta-toamna, respectiv in data de 26 noiembrie 2013, in zona Tecuci, respectiv in imediata apropiere a intrarii in oras dinspre Galati, zona poligonul de tragere si statia de epurare,  sunt “explorari traditionale de zacamant petrolier”.  Nu considerati ca cetatenii trebuiesc informati amanuntit asupra riscurilor de contaminare a panzei freeatice, nu considerati ca inaite de a incepe procedurile de extractie si exploatare, ar fi potrivita consultarea populatiei printr-un Referendum?

9. De ce, atunci cand sunt evenimente publice, nu transmiteti programul amanuntit, comunicand invitatii de participare catre toate institutiile publice, partide politice, ONG-uri sau sa anuntati metodologia de inscriere la acestea. Va reamintesc faptul ca Partidul Forta Civica Tecuci v-a trimis o cerere prin care isi manifesta interesul de a participa la depunerea de coroane din data de 1 Decembrie 1918, necomunicandu-se nici un raspuns, desi institutia dumneavoastra a primit acest document, fiind si inregistrata la Registratura Primariei.

10. Va rog sa aveti in vedere ca la urmatoarea sedinta a Consiliului Local Tecuci, sa adaugati cu titlu permanent ordinea de zi cu punctul “Fapte diverse”, in care orice cetatean al municipiului Tecuci sa poata aduce la cunostinta probleme din comunitate sau sa poata veni cu propuneri. Astfel, va veti mai putea imbunatati activitate si de ce nu, respecta normele legale in vigoare.

11. Reamintesc faptul ca Legea 286/2006, articolul 52 aliniatul  (4) spune ca “Fiecare consilier local, precum si viceprimarul sunt obligati sa prezinte un raport anual de activitate, care va fi facut public prin grija secretarului.” Inca nu am intrat in posesia acestor documente oricat de mult le-am cautat, acestea nefiind facute inca publice. Drept urmare, noi cetatenii, inca asteptam pentru a putea evalua activitatea dumneavoastra.

Domnule Primar, domnule viceprimar, stimati consilieri: va reamintesc ca ati fost alesi pentru a reprezenta interesele cetatenilor, ca ati promis multe in campaniile elctorale si poate este timpul sa si puneti in aplicare, dand dovada de mai mult interes fata de cetatean si discernamant in cheltuirea banului public, al comunitatii locale.

O transparenta a folosirii banilor, organizarea de dezbateri publice cu cetatenii, pe zone daca este cazul, ascultand si dorintele si nevoile lor, nu din birou asa cum se procedeaza acum, ar fi perceput de catre tecuceni ca au inceput sa fie respectati. Oprind cheltuielile abuzive sau nepotrivite, directionand banii pentru acoperirea nevoilor reale ale cetatenilor veti face un prim pas.

Dincolo de toate, cetatenii tecuceni au nevoie de RESPECT!
Si sa nu uitati poate cel mai important lucru: dumneavoastra sunteti in slujba cetatenilor! Sa nu uitam ca functiile vin si se duc, dar calitatea de cetatean ramane.

 

Buchir Daniel – cetatean al municipiului Tecuci
Presedinte interimar al Partidului Forta Civica Tecuci


5 comments

 1. V-am citit materialul publicat si am facut unele aprecieri, v-am pus o intrebare… In sfarsit, cumva am reactionat. Dar a trecut o saptamana si niciun raspuns!
  Sunteti un partid politic nou si aveti nevoie ca publicul sa va cunoasca, sa reactioneze la semnalele d-stra! Asa se procedeaza? Sau deja v-ati plictisit si va bazati pe vreo fuziune prin absorbtie, asa cum se zvoneste?
  Batranii aveau o vorba… Vai de oaia care isi pierde lana!

   1. OK, dar aceste lucruri trebuiesc cunoscute deoarece, pentru a putea face si mai mult pentru tecuceni, trebuie sa obtineti adeziunea lor. A posta un subiect in presa on-line si a nu urmari reactiile, e de neinteles.
    Am scris aceste comentarii nu din rautate, ci din simpatie pentru partidele mici, inca neinvadate de indivizi lipsiti de idealuri, lipsiti de viziune, care au invadatsi au poluat partidele mari, fiind animati doar de dorinta de castiguri personale.
    Din pacate, in Tecuci, cu exceptia PNTCD care a devenit un partid firav, partidele care sunt sau au trecut pe la putere sunt dominate de mocofani cu bani.

  1. Forta Civica Tecuci isi va continua activitatea prin care va semnala nereguli si incalcari, atat de la normele legale, cat si de la cele de buna guvernare, in vederea unei transparente a deciziilor si a cheltuirii banului public in administratia publica locala.
   Pe viitor, avem in vedere o actiune de informare a cetatenilor mai amanuntita, care sa foloseasca mai multe canale, inclusiv tiparirea de materiale si raspandirea lor catre cetateni, transmitandu-le problemele constatate, informandu-i. De asemenea, vom avea actiuni in care vom discuta pur si simplu cu cetatenii, intrebandu-i de problemele lor si a comunitatii locale. Unii au si solutii, dar cine sa ii asculte? Vom face ceea ce trebuie sa faca si sunt platiti functionarii publici, consilierii locali care au fost alesi pentru a reprezenta interesele tecucenilor.
   Bineinteles, ca luam in calcul si initierea unei Petitii in varianta tiparita si strangerea de semnaturi de la cetateni, in strada, pentru a transmite celor ce ne conduc destinele in plan local ca nu doar noi dorim TRANSPARENTA in cheltuirea banului public, ci si cetatenii tecuceni, carora le pasa atunci cand sunt banii comunitatii locale risipiti.
   Nu suntem de acord cu tratarea tuturor cererilor noastre ca reactii politice si tratate tot politic, adica cu ignoranta! Neputinta si incompetenta nu trebuie mascata, acoperita de indiferenta noastra, ci strigata cu toata putere!
   Asa cum am dovedit si pana acum, vom reactiona in folosul cetateanului, incercand in continuare sa trezim spiritul civic, crezand in continuare in asta. Cred ca este de datoria noastra, a fiecaruia dintre noi, sa fim responsabili si sa ne respectam semenii. Viitorul nostru depinde de noi, de gradul nostru de implicare. Dezbinarea creata de factorul politic actual a fost o simpla strategie de indepartare de la adevaratele probleme. De ce trebuie sa continue? Nu facem decat un joc. Un joc in care nu mai are loc competenta si expertiza in domeniu, in care criteriile sunt inlocuite pe tacute cu gradul de implicare in activitatea politica. Trebuie sa redevenim oameni, nu cei “cu” sau “impotriva”.
   Daca cineva are impresia ca va putea la nesfarsit sa mizeze pe indiferenta oamenilor, pentru a face ce vrea, fara sa raspunda in fata nimanui, se inseala amarnic. Este doar o perioada in care tecucenii au ramas efectiv uluiti de modul in care se face politica in ziua de astazi in Romania, implicit si in Tecuci, nevenindu-le sa creada. Presiunea exercitata asupra lor, reamintindu-le cu orice ocazie ca isi pot pierde locul de munca, functia, afacerea, ca pot avea probleme in general, nu face decat sa prelungeasca aceasta stare, dar sa o faca si mai tensionata.
   Pana cand? Pana nu e prea tarziu!

 2. Felicitari pentru aceasta lista de intrebari si solicitari adresate primarului si Consiliului local. Sunt foarte bine tintite, iar cele care contin reprosuri sunt cat se poate de intemeiate. In mod normal, primarul, prin intermediul Biroului de relatii cu publicul, va trebui sa va raspunda in timpul prevazut de lege si sper sa faceti public raspunsul.
  Dar daca, prin absurd, nu va raspunde sau va da raspunsuri formale, nesatisfacatoare, ce veti face? Care e pasul urmator? Va veti multumi doar cu valoarea electorala a acestei scrisori foarte bine alcatuita? Ca acesta este defectul partidelor mai mici si formate preponderent din intelectuali, de asta au disparut pe rand sau au fost absorbite si apoi digeratede unele cu stomac de mistret, deoarece ele s-au limitat la formulari teoretice, la domeniul ideilor, dar in Romania nu merge doar cu fineturi.
  Deci, repet intrebarea: care e pasul numarul doi?

Comments are closed.