Web
Analytics
TECUCI

Va fi deszăpezit judeţul Galaţi cu cele 52 de utilaje la 1.076 km de drumuri?

Deszapezire Romprest

Ne apropiem, încet, dar sigur, de momentul primei confruntări cu viscolele acestei ierni şi firesc, se pune întrebarea dacă la acest început de iarnă vom scăpa măcar de blocarea circulaţiei pe cele trei drumuri naţionale care străbat judeţul şi pe principalele drumuri judeţene. Altfel spus, întrebarea la care încercăm să găsim  răspuns este cât de pregătite sunt administraţiile locale pentru deszăpezirea localităţilor şi a celor 1.076 de kilometri de drumuri, dintre care 286 de kilometri de drumuri naţionale şi 790 de kilometri de drumuri judeţene.

În total, sunt pregătite pentru intervenţii 377 de utilaje, dintre care 150 în municipiul Galaţi, cincisprezece la Tecuci, cinci în oraşul Târgu Bujor şi 155 de utilaje în comunele judeţului, dar numaiutilaje vor fi utilizate la partea cea mai dificilă, deszăpezirea drumurilor.

[box] [/box]

Pe DN 25, DN26 şi DN 24D, se va lucra cu 12 utilaje

Un mare semn de întrebare planează asupra modului în care vor fi deszăpezite în această iarnă cele trei drumuri  naţionale care străbat judeţul pentru că se va acţiona cu numai 12 utilaje, în medie câte patru pentru fiecare din cele trei tronsoane de drumuri naţionale. Presupunând că zăpada se va depune simultan pe toate cele trei drumuri ce străbat judeţul de la sud la nord, pe fiecare tronson de 80-90 kilometri vor acţiona câte trei utilaje cu lamă şi un încărcător. Ceea ce pare extrem de puţin.

De deszăpezirea celor 286 kilometri de drumuri naţionale din judeţul Galaţi, respectiv DN 25 (Galaţi – Tecuci), DN 26 (Galaţi – Oancea – Cavadineşti – Bârlad) şi DN 24D  (Galaţi – Cuca – Bârlad) se va ocupa o firmă din Suceava. Licitaţia organizată de direcţia regională de la Iasi a CNADR pentru atribuirea contractului de servicii de întreţinere  pe timp de iarnă a drumurilor  naţionale din judeţul Galaţi a fost câştigată de SC Florconstruct SRL Suceava.

În conformitate cu contractul  nr 147/19.11.2013, firma din Suceava va trebui să deszăpezească cei aproape trei sute de kilometri de drumuri naţionale cu ajutorul a 12 utilaje, şase ATB (utilaje ce au formula roţilor 6×4 şi sarcina utilă de 15,5 tone), trei utilaje cu lamă de tip Unimog şi trei încărcătoare.

Necesarul de nisip pentru combaterea poleiului pe drumurile maţionale este de 1246 tone, dar în depozitul Secţiei Drumuri Naţionale Galaţi erau săptămâna trecută numai 46 de tone. Din necesarul de sare, de 5.190 tone, sunt asigurate 1.614 tone. La capitolul parazăpezi, din necesarul de 6.475 metri au fost asigurate parazăpezi în lungime de 1.475 metri, deficitul fiind de peste 75%.

Pe drumurile judeţene, vor lucra 40 de utilaje de la Vega 93

În condiţiile în care regia Drumuri şi Poduri SA Galaţi din subordinea Consiliului Judeţului (CJ) Galaţi a ajuns într-o situaţie falimentară, de deszăpezirea drumurilor judeţene se va ocupa o firmă de construcţii. CJ Galaţi a încheiat cu SC Vega 93 SRL Galaţi contractul pentru lucrările de deszăpezire şi combatere a poleiului pe drumurile judeţene, pentru perioada 1 noiembrie –31 decembrie. Contractul este în valoare de 1,2 milioane lei, firma asigurând deszăpezirea cu 40 de utilaje.

Despre ce se va întâmpla cu deszăpezirea celor 790 kilometri de drumuri judeţene după data de 1 ianuarie e greu de spus, dar în raportul întocmit de directorul Prefecturii Galaţi, Vasile Pârlog, raport prezentat în cadrul recentei întâlniri a colegiului prefectural, se spune că „prin grija Consiliului Judeţean Galaţi se va proceda la identificarea unei soluţii pentru asigurarea în continuare a unui contractant în legătură cu această acţiune”.

[box] [/box]

La Tecuci – intervenţii graduale, în funcţie de dificultatea situaţiei

Gălăţenii au toate motivele să îi invidieze pe cei din Tecuci, pentru că acolo lucrurile sunt mai bine organizate. Primarul Daniel Ţuchel a pregătit trei trepte de intervenţii, în funcţie de grosimea stratului de zăpadă, situaţia cu cele mai ample intervenţii fiind aceea în care stratul de zăpadă ar ajunge la 30-40 de centimetri.

De deszăpezire se va ocupa Romprest SA, care va acţiona cu trei autovehicole Volvo FM 9 dotate cu plug şi sărăriţă, un utilaj Case 125 Xline cu plug Hydrac L 2501, un utilaj cu dispozitiv de încărcare frontală şi cu un plug de plug 1.8 m, un utilaj Unimog cu plug Epoke SPS 300, o sărăriţă de 4 mc, o sărăriţă de 1.1mc şi remorcă IMUN 7 RBAT, un buldozer şi un autogreder. Romprest SA are asigurată cantitatea de carburanţi necesară  pentru 14 zile de funcţionare, prin bonuri de consum, iar stocurile se vor mentine la acest nivel prin  completare pe toatã  perioada iernii. Pentru dimensiunea reţelei stradale a Tecuciului este un număr de utilaje care acoperă necesarul.

Primarul Daniel Ţuchel a luat în calcul şi extinderea parcului de utilaje care să lucreze la deszăpezire, în funcţie de situaţie. În cazul în care fenomenele naturale sunt deosebite cantitativ şi cu durată peste medie vor fi  utilizate si utilajele Ecogrup Tec SA Tecuci, un buldozer, un autogreder şi un tractor cu remorcă. În condiţiile în care ninsoarea abundă şi duce la creşterea stratului de zăpadă depus pe arterele de circulaţie, mai mare de 30-40 cm, şeful Comandamentului operaţional local, va dispune unităţilor prestatoare, intervenţia de deszăpezire cu utilaje specifice pe traseele stabilite. În plus, pe unele sectoare importante de drumuri, expuse frecvent înzăpezirilor, au fost montate panouri de parazăpezi pe o lungime de 1,2 km.

Este asigurată cantitatea necesară de material antiderapant, de 1400 tone, din care 600 tone de nisip, 500 tone de sare şi 300 de tone clorură de calciu. …citeste intreg articolul

Sursa:  PresaGalati.ro