Web
Analytics
TECUCI

Televiziunile din Galaţi – varză sau excrescenţe politice


ActiveWatch publică un studiu despre influența politică asupra televiziunilor locale din România. Este rezultatul colaborării dintre jurnaliști și activiști cu asistența unui sociolog. Timp de un an au fost realizate interviuri în redacții ale celor mai importante televiziuni locale din 15 județe. ActiveWatch a procesat aproape 200 de interviuri și întâlniri, desfășurate în aproximativ 300 de ore de discuții cu ziariști, manageri și patroni de presă, politicieni locali și reprezentanți ai CNA. La aceasta s-au adăugat  sute de ore de desk research, în care am colectat date despre situația televiziunilor locale incluse în cercetare.


La data realizării interviurilor pe teren, în Galați existau 11 licențe audiovizuale pentru difuzarea terestră, prin satelit și prin rețele de comunicații a serviciilor de programe de televiziune, conform datelor Consiliului Național al Audiovizualului (CNA). Cele mai importante televiziuni locale ca audiență, conform inspectorului teritorial al CNA, sunt: TV Galați, Vox TV, RTV Galați și Express TV.
Patronii sau francizorii sunt oameni politici, au declarat unii dintre respondenți, ceea ce explică, potrivit acestora, de ce sunt atâtea televiziuni în Galați.
Televiziunile influențează decizia de vot. Galațiul este renumit ca un oraș cu populație îmbătrânită. Oamenii țin cu PSD în general, iar o televiziune cum este TV Galați, care este de culoare roșie, are un impact maxim. Televiziunile gălățene încearcă să-și facă datoria, dar au în spate manageri cu anumite strategii, mai ales în timpul campaniilor electorale, de susținere a unor candidați. În afara campaniei electorale cele mai bune televiziuni sunt TV Galați și Vox TV.” (Reprezentant CNA)
”Percepția publicului larg asupra televiziunilor locale este una bună. Oamenii vor informații despre ceea ce se întâmplă local.” (Manager TV Galați)
”Televiziunile gălățene sunt afiliate politic sau au apărut ca excrescențe politice. Mai mult de 300-500 de oameni care să le urmărească nu sunt, conform unui sondaj făcut înainte de campania electorală. În prezent, câteva televiziuni se află în situația de a fi executate silit.” (Jurnalist, editor ziar online)
”Televiziunile gălățene sunt caracterizate de neprofesionalism, sunt angajate partinic total și își fac treaba atât cât sunt plătiți și lăsați să funcționeze. Am încredere în toate televiziunile, dar în măsura în care nu mă uit la niciuna. Ar putea fi niște mijloace extraordinare de educație, de tribună politică, de tribună socială. Sunt doar niște mijloace de a-l influența pe tâmpit, de a-i băga în cap că albul e negru, că negrul e alb. Atât.” (Membru PDL Galați)
TV Galați emite în eter (licența din 7 mai 1996) și prin cablu (licența din 20 martie 2003). La data realizării interviurilor pentru acest raport, deținătoarea licențelor audiovizuale era SC ORA 7 SRL (CUI: 24108108), al cărei unic proprietar este Lăcătuș Alexandru. SC Ora 7 SRL a fost înființată în iunie 2008…..
Vox TV emite prin cablu (licența din 11 iunie 2009). Deținătoarea licenței audiovizuale este DELTA ROM SA (CUI: 6233005), ai cărei acționari sunt: Durbacă Eugen – acționar principal – 73.684%, Delta Com 93 SRL (asociat unic Durbacă Eugen) – 2.93%, Agro Decvrm SRL – 1.462%, Durbacă Cristofor – 1.462% și Durbacă Valentina Simona – 1.462%. Eugen Durbacă a fost ales senator candidând pe listele Partidului Conservator….
RTV Galati emite prin cablu (licența din 18 martie 2008). Deținătoarea licenței audiovizuale este societatea comercială RTV Partener Media SRL (CUI: 25810428), ai cărei asociați sunt: Stancu Aurel – asociat principal – 81% şi Randisi Vicenzo (Italia) – 19%. Aurel Stancu a candidat pentru Parlament din partea PP-DD…..
Express TV emite în Galați și Brăila prin cablu (licența din 23 septembrie 2010). Deținătoarea licenței audiovizuale este societatea comercială Helyos Media SRL (CUI: 26565084), ai cărei asociați sunt: Negoiță Valerică Cătălin și Crihană Victor – cu câte 50%. Potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, societatea comercială a avut în 2012 o cifră de afaceri netă de 70.735 de lei și o pierdere netă de 162.744 de lei…. citeste intreg articolul

Sursa: nepasadegalati.ro
Autor: Sorin Ţiţei

[polldaddy poll=”7736114″]


One comment

  1. Nu cunosc televiziunile, dar judecand dupa cele cateva publicatii pe care le accesez destul de des, e clar, presa galateana e foarte slaba. Lipsita de curaj, de sinceritate, de talent.

Comments are closed.