Web
Analytics
TECUCI

Ziua Eroilor, comemorată la Tecuci


   La Tecuci, ca în toată ţara de altfel, s-a desfăşurat de praznicul Înălţării Domnului (Ziua Eroilor) o ceremonie de comemorare a celor care au pus mai presus de propria viaţă idealurile de libertate, demnitate şi unitate naţională. Manifestarea anunţată iniţial pentru ora 12 şi apoi reprogramată, a debutat la o oră nepotrivită 10.30 (ţinând cont că în unele biserici încă se ţinea Sf. Liturghie) prin primirea cu onorurile cuvenite a primarului municipiului Tecuci, Daniel Ţuchel, venit de la slujba de hram a parohiei din care face parte – Înălţarea Domnului, unde a participat alături de viceprimarul Dănuţ Petrică Radovei şi şeful Poliţiei Tecuci, Florin Balcan. La momentul solemn derulat apoi la Monumentul Eroilor din cimitirul Eternitatea au mai luat parte deputatul Victor Paul Dobre, deputatul Mircea Toader, consilieri locali, directori de instituţii, profesori, elevi, reprezentanţi ai armatei etc. După intonarea imnului de stat preoţii Mihai Roşu, Gheorghe Şuşnia şi Constantin Velicu au oficiat o slujbă de Te-Deum, urmând apoi o serie de alocuţiuni. Preotul Roşu a explicat legătura dintre sărbătoarea Înălţării Domnului şi Ziua Eroilor: ”Aşa cum Mântuitorul a venit şi s-a jertfit pentru omenire, pentru ca fiecare din noi să aibă posibilitatea dobândirii împărăţiei celei veşnice aşa eroii neamului şi-au dat viaţa pentru neam de-a lungul timpului”.

Mesajele transmise de oficialităţi

Primarul Daniel Ţuchel: ”Fie ca lumina Zilei Eroilor din ziua Înălţării la ceruri a Mântuitorului nostru Iisus Hristos să reverse în sufletul românilor de pretutindeni sentimentul înălţător al iubirii de Dumnezeu, de neam şi de patrie dimpreună cu sentimentul de recunoştinţă  faţă de toţi eroii neamului românesc. Astăzi se cuvine ca mormintele eroilor şi martirilor noştri să nu rămână fără lumânări, fără flori, prin care să ne exprimăm recunoştinţa. Hristos s-a înălţat”. Au mai ţinut discursuri într-o notă asemănătoare deputaţii Victor Paul Dobre şi Mircea Toader amintind că Tecuciul a dat eroi şi după ’89, precum Narcis Şonei. A încheiat ciclul alocuţiunilor generalul Costică Moisă, preşedinte de onoare al Asociaţiei Cultul Eroilor Filiala Tecuci: ”Primul erou este Hristos. Asistenţa de azi dovedeşte că nu ne uităm nici credinţa, nici istoria. Se cuvine sa reaşezăm cercul Cultul Eroilor în toate şcolile. Ţara noastră trece prin mari prefaceri, politica îşi spune cuvântul fiecare în partea sa dar noi să nu-l uitam pe Domnul nostru Iisus Hristos şi eroii noştri . Glorie veşnică eroilor români”.

Moderatorul manifestării, noul director al Casei de Cultură, prof. Mircea Călianu, le-a invitat apoi pe surorile Adina şi Miruna Tăbăcaru pentru a susţine un emoţionant moment artistic. Adina, autoare deja a unui volum de poezii, a recitat câteva din creaţiile sale despre credinţă, neam şi uitarea eroilor compuse special pentru această zi iar în încheiere a interpretat alături de sora sa – ”Treceţi batalioane române Carpaţii”. Ca-n fiecare an au fost depuse coroane de flori la Monumentul Eroilor. Manifestarea a fost organizată de Primăria Tecuci în parteneriat cu Protoieria, Muzeul Mixt, Casa de Cultură şi Asociaţia Naţională „Cultul Eroilor” – filiala Tecuci.

O zi din an am închinat-o eroilor, de câte ori le vom mai cinsti memoria în restul de 364?


One comment

  1. Eroii cu care am fost si prieten nu mai sunt:
    Pricopi Ghitã
    Corodeanu Laricã
    Bîtlan Costicã si multi altii nu-i mai vãd.
    Cinste lor! Adio faimei lor, adio vietii pe care au avut-o dupã Victoria pe care au trãit-o!

Comments are closed.