Web
Analytics
TECUCI

Ziua de 24 ianuarie, serbată cu fast la Tecuci


[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=7vYyeM-W0Nc’]

Câteva sute de tecuceni au venit în perimetrul din faţa statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza, de pe esplanada Primăriei, pentru a aduce alături de autorităţile locale, un gând de recunoştinţă făuritorilor Unirii din 24 ianuarie 1859. La eveniment au participat un număr important de susţinători ai Partidului Verde, purtând pancarte şi eşarfe cu însemnele specifice, însoţiţi de liderul formaţiunii la nivel local, consilierul Vasile Dănăilă Pazvante. Festivitatea prilejuită de Ziua de 24 ianuarie a început cu intonarea imnului de stat după care părintele protopop Gheorghe Joghiu şi preoţii Mihai Roşu şi Damian Damian, au oficiat o slujbă de Te Deum. ”Domnule primar şi fraţi români, ziua de 24 ianuarie, de un veac şi jumătate trecut, ne aduce nouă românilor, un moment de mare împlinire şi mândrie naţională, oprindu-ne într-un popas spiritual pe acest pisc care este ziua de 24 ianuarie 1859, ziua realizării parţiale a unei dorinţe de două milenii a neamului nostru, unitatea poporului într-o ţară, într-o limbă, într-o credinţă şi într-o cultură”, a spus protopopul Gheorghe Joghiu amintind aportul celor din zona noastră şi dând citire unui document legat de modul în care a fost întâmpinat domnitorul la Focşani. ”Este momentul astral al românilor, este pilonul de rezistenţă în făurirea istoriei moderne a României”, a precizat şi moderatorul manifestării, Viorel Burlacu, directorul Casei de Cultură, care a dat citire câtorva cuvinte de preţuire ale tecucenilor faţă de domnitorul ales.

Mesajul primarului Eduard Finkelştain

”Preacucernici părinţi, domnilor consilieri locali, dragi tecuceni, suntem împreună la zi de sărbătoare, o zi frumoasă, o zi deosebită pentru că sărbătorim un moment foarte important în istoria României; Unirea Principatelor a fost piatra de temelie la crearea statului român şi din acest motiv ne închinăm cu plecăciune la ceea ce au făcut înaintaşii noştri… Însă nu putem să nu recunoaştem că traversăm o perioadă dificilă, o perioadă în care toţi cei aici de faţă şi toţi cei de acasă privesc cu îngrijorare la ceea ce sa întâmplă şi sunt convins că mulţi dintre voi împărtăşesc nemulţumirile, supărările, frustrările celor care de o bună bucată de vreme sunt în stradă… Întotdeauna în vremuri dificile trebuie să ne întrebăm care ar trebui să fie aşteptările noastre… Cred că acest lucru este important, să conştientizăm că de multe ori rezolvarea problemelor vine de la noi înşine, de la puterea noastră de a munci, de a spera, de a încerca să ne mobilizăm pentru a depăşi greutăţile care ne apasă”, a adăugat celor spuse de antevorbitorii săi, primarul Eduard Finkelştain.

Hai să dăm mână cu mână!

După alocuţiuni, reprezentanţi ai instituţiilor tecucene au depus coroane de flori la bustul domnitorului Cuza. Apoi colaboratorii Casei de Cultură: Adina şi Miruna Tăbăcaru, Teodora Chilian, Valentin Oiţă, Ioana Munteanu şi Valentin Dodu, au interpretat o suită de melodii populare în faţa publicului tecucean. Între timp elevii şi preşcolarii prezenţi s-au încins la joc. Evenimentul s-a încheiat cu tradiţionala horă.


8 comments

 1. Cati dintre verzii platiti de Pazvante stiau cine a fost Cuza? Si apropo sper sa nu procedati ca infotecuci si sa publicati numai ce va convine…Acolo daca scrii ceva de interlopul Pazvante nu te mai publica..Toti neavenitii isi fac site-uri pt a dezinforma…macar voi fiti impartiali si publicati parerile tecucenilor care nu mai vor sa fie manipulati de totii ixxx

 2. Până acum ştiam că reprezentativ pentru sărbătoarea unirii principatelor este Hora unirii.Mă rog ţinând cont că trăim ca în Albania, e logic să le cântăm imnul. Poate mulţi nu ştiu că acest cântec este imnul Albaniei din 1912. Dar mai ştii, paote peste câţiva ani vom cânta Marseilleza. Pentru ignoranţi, este imnul Franţei. Că poate vom trăi ca acolo.

  1. Fii mandru ca un popor, chiar si cel albanez, si-a inspirat imnul din Hora noastra …

   1. Eu mă bucur nespus de mult că nu e prostia dureroasă, să fi fost nevoit să umblu cu antifoane la ureche.Pentru lobotomizaţii fuduli, am spus că în loc să se cânte Hora unirii, la Tecuci s-a cântat Pe-al nostru steag e scris unire. Care la ora actuală este imnul Albaniei. Adică trăind ca în Albania, cântăm imnul lor.Şi nu. îmi pare rău Hora unirii nu este imnul Albaniei.Iar sistemul capitalist a început să marcheze vitele supuse cu Pro. Semnalul la dat ProTV.Cu cei ce îşi însuşesc particula, s-a reuşit.

 3. S-a vrut o demonstratia de forta a cetateanului de onoare Pazvante, dupa care s-a mers la cate un premiu pt fiecare participant-cate o pizza. Ma indoiesc ca toti participantii erau manati de sentimente patriotice.Sau primarului Finkelstain, reprezentantul ciumei portocalii, ii era frica de huiduieli si l-a chemat in ajutor, ca intotdeauna, pe asociatul Pazvante sa-l ajute…Cata manipulare! Ne meritam soarta daca facem jocurile acestor actori jalnici…

  1. De apreciat sarbatorirea zilei “Unirii Principatelor” in municipiul Tecuci.Mai ales, ca nu s-au amestecat lucrurile ca in alte parti, unde s-a facut o campanie electorala desantata ,prin unele locuri chiar murdara,patand seninul unei zile importante din istoria milenara a locuitorilor din care mai demult am facut si eu parte.Imi pare rau ca n-a participat nicio fanfara, Tecuciul fiind renumit in aceste formatiuni muzicale militare sau civile.

 4. Cand trebuie sa gasesti totul la tine,in tine, sau pe acolo pe undeva, oare mai ai nevoie de cineva care sa te conduca si care a gasit totul, dar totul, la noi?

Comments are closed.