Web
Analytics
TECUCI

Societatea Culturală „Ştefan Petică” a devenit fundaţie


De la stanga la dreapta, dna Stamate, dna Boldeanu, dl Oprea
foto: ProTecuci.ro

„În Tecuci, fundaţie culturală nu a existat, a existat doar o formă de fundaţie: „Calistrat Hogaş”. Este o zi istorică. Într-un oraş mic precum e Tecuciul, un om cu sufletul mare cum este domnul Ştefan Oprea (om de afaceri domiciliat în Munteni, scriitor, al cărui debut literar a avut loc în luna ianuarie la cenaclul ”C. Hogaş”) a reuşit să prelungească un vis. Noi redactorii „Tecuciului literar-artistic”, am înfiinţat în 2007 Societatea Culturală „Ştefan Petică”. Neavând fonduri şi neavând posibilitatea să-i acordăm personalitate juridică, cunoscându-l pe dumnealui şi văzându-l cât de mult iubeşte cultura, am unit gândurile frumoase şi am născut această fundaţie culturală care sper să aducă un beneficiu moral, cultural, în primul rând pentru tânăra generaţie care este bulversată, dar în care eu cred foarte mult. În fiecare om este ceva frumos, trebuie să decoperim acel frumos”, a declarat prof. poet Eleonora Stamate, sâmbătă, la o întrunire cultural-artistică cu prilejul inaugurării fundaţiei, desfăşurată la restaurantul ”Coral”. Programul a cuprins: prezentare power point „Grigore Vieru – Ambasadorul României în lume” – prof. doctorand Narcisa Boldeanu; prezentarea volumului de poezii „Cristale cu aromă de pelin”, autor Eleonora Stamate, – prezentare prof. doctorand Narcisa Boldeanu; prezentarea proiectelor fundaţiei pe termen mediu şi lung – prof. poet Eleonora Stamate; dezbateri pe tema statutului Fundaţiei Culturale „Ştefan Petică”, desemnarea structurilor organizatorice ale fundaţiei şi desemnarea persoanelor care se ocupă cu obţinerea personalităţii juridice. ”La un cenaclu literar deunăzi i-am promis domnului Duma că o să reuşesc să aduc alături de oameni de cultură, oameni de afaceri. Considerăm că este absolut necesară această fundaţie pentru zona tecuceană”, a spus Ştefan Oprea. Au dat curs invitaţiei organizatorilor (compania Oprea Munteni şi ziarul Zona Tecuci) oameni de afaceri, scriitori şi prieteni ai revistei „Tecuciul literar-artistic”: Viorel Dinescu, Vasile Sevastre Ghican, Ştefan Leca, Dionisie Duma, sculptorul Dan Mateescu, pr. Vasile Boldeanu ş.a. Reuniunea a fost presărată cu numeroase intervenţii şi momente artistice ale participanţilor. După ce a recitat poezia „Frate Grigore”, scrisă de Eleonora Stamate, Teodora Chiriţoiu, elevă în clasa a VIII-a la Şcoala „Dimitrie Sturdza”, a mulţumit autoarei: „Mi-a arătat viaţa prin ochii culturii şi m-a învăţat cum să trăiesc frumos”.

Viorel Oprea

Oaspeţi de peste Prut

Venită tocmai din Republica Moldova, Luminiţa Roşca, angajat al Spitalului Republican din Chişinău şi corespondent al ziarului Zona Tecuci, a oferit un tablou cu poetul Grigore Vieru, două volume de poezii şi un cd cu vocea scriitorului. ”Sunt acasă, sunt în ţara mea, sunt printre voi, printre fraţii mei… Multe decenii am fost lipsiţi de dreptul de a ne exprima, de a vorbi, de a scrie; limba română era vorbită pe ascuns, pe furiş, pe la spate, prin întuneric ca să nu ne audă nimeni. S-a transformat într-o limbă moldovenească cu un alfabet străin pentru noi, alfabetul chirilic, schimonosind astfel tot ce era mai sfânt. Totuşi am biruit prin lacrimi, prin străduinţă, prin durere, am trecut peste tot”. Conform prezentării făcute de Aida Zaharia, redactorul-şef al ziarului, Luminiţa Roşca a contribuit financiar la înfiinţarea postului tecucean de radio. În a doua parte a simpozionului s-au luat în calcul proiectele fundaţiei şi s-au stabilit membrii de onoare, membrii asociaţi, precum şi ocuparea funcţiilor: preşedinte – Eleonora Stamate, vicepreşedinte – Ştefan Oprea, secretar – învăţător Florentina Mocanu Golea.

Rostul fundaţiei

Scopul Fundației Culturale pentru tradiţie, istorie şi justiţie socială “Ștefan Petică” Tecuci 2012, este nepatrimonial, cu caracter cultural educativ, de informare, de formare, de trezire a sentimentului privind valorile neamului românesc, a tradițiilor, a istoriei și a respectului pentru o justiție socială sănătoasă, o societate sănătoasă prin indivizii ce o compun, urmărindu-se concret următoarele obiective: promovarea culturii sub toate aspectele sale pentru ca oamenii să-și întoarcă din nou privirea către bunătate, respect și bun simţ față de cei din jur, de semenii lor; iniţierea de activități având ca scop reînvierea dragostei pentru cultură, tradiție, istorie, frumos, justiție socială, sănătate fizică și mentală, care pot influenţa pozitiv percepţia despre viaţă, cultură, educaţie, credinţă; promovarea schimburilor de informații între centre culturale din afara țării și artiști din România, prin organizarea de spectacole sau alte întâlniri pe bază de reciprocitate în România și în afara ei; organizarea de spectacole cu artiști descoperiți, formați și promovați de Fundație sau artiști invitați pentru promovarea culturii muzicale sau având drept tematică obiceiuri și tradiții ale poporului român în general și în special a celor din mediul rural.


One comment

 1. Înfiinţarea Fundaţiei “Ştefan Petică” este un prilej de mare bucurie şi emoţie pentru mine, atât ca descendent din familia lui Ştefan Petică, dar şi ca filolog, amintirea sa fiind, astfel, frumos perpetuată.
  Îmi exprim deosebita recunoştinţă faţă de doamna profesoară Stamate Eleonora, pe care o cunosc de mai bine treizeci de ani, când ne-a sădit, ca profesor de limba franceză al clasei noastre, dragostea pentru tot ceea ce înseamnă cultură.
  Continuarea tututor proiectelor culturale în care doamna profesoară şi colaboritorii săi s-a implicat cu mare entuziasm, prin intermediul Fundaţiei “Ştefan Petică”, reprezintă încununarea a decenii de pasiune şi muncă din partea dumneaei în domeniul culturii.
  Tot cu această ocazie o felicit pe doamna profesoră Stamate pentru lansarea celui de-al patrulea volum de poezii.
  Vă doresc mult success în toate activităţile pe care le veţi desfăşura în continuare pentru promovarea literaturii şi a valorilor culturale româneşti şi vă felicit din suflet pentru această deosebit de caldă iniţiativă care ne ajută să ne păstrăm conştiinţa în minunata lume a cuvintelor măiestrite.

  Lect. univ. dr. Nicoleta Călina
  Facultatea de Litere
  Universitatea din Craiova

Comments are closed.