Web
Analytics
TECUCI

SOCANT!! Mormintele si monumentele funerare ale vechilor familii tecucene au inceput sa dispara


Tecuci-Cimitirul Eternitatea-monumente funerare distruse  Putini tecuceni stiu ca in Cimitirul “Eternitatea” din localitate isi dorm odihna vesnica mari personalitati, precum Alexandru Papadopol Calimah, Anton Cincu, Natalia Negru, Teodor Sandulescu. Cripte și monumente funerare impresionante sugerează statulul pe care îl aveau intelectualii de prim rang ai orasului si ai țării. În absența unor lucrari monografice care să vorbească despre oamenii ce au  marcat istoria Tecuciului, doar criptele acestora, în care își duc somnul etern, mai pot fi punctul de plecare în reconstituirea unor pasaje din trecutul orasului nostru. Multi dintre noi ne-am întrebat, intrînd în cimitirul orașului, care este povestea din spatele acestor monumente funerare,ce ascund cîteva generații din vechile familii ce au trăit pe teritoriul municipiului .  Din pacate acest lucru va fi tot mai greu de aflat, deoarece mormintele si monumentele funerare ale vechilor familii tecucene au inceput sa dispara. Cum? Ramase fara rude in viata, neavand cine sa ingrijeasca mormintele si sa plateasca taxa de concesionare, ramasitile defunctilor au fost scoase din gropi si monumentele distruse. Chiar zilele acestea am observat, cu mahnire, zeci de monumente distruse de catre noi concesionari, care sterg orice urma a celor care au fost ingropati inainte in aceste morminte. Parintele protopop Gheorghe Joghiu a promis ca va interveni la dl. primar si la consilieri locali pentru a opri distrugerile din cimitir, prin aprobarea unei hotarari, prin care mormintele marilor personalitati ale orasului, monumentele funerare mai vechi de 100 de ani, dar si cele cu un pronuntat caracter artistic sa fie protejate si salvate de la distrugere.


5 comments

 1. Este CULMEA NESIMTIRII!
  – In primul rand, pentru autoritatile tecucene, care stiu sa dea locuri de veci gratuit cetatenilor de onoare contrafacuti, admisi prin sforarii politice la acest titlu CU CARE NU AU NICIO TANGENTA, dar nu pot emite O HOTARARE DE CONSILIU LOCAL prin care sa scuteasca pe vecie mormintele celor care au adus cu adevarata onoare orasului.
  – In al doile rand, pentru oamenii de cultura ai orasului care se ocupa doar de gloria lor efemera, invartindu-se pe la simpozioane si cenacluri, publicand (ca tot e la liber) volume a caror valoare doar viitorul o va stabili si nu-i intereseaza cultivarea respectului fata de valorile certe.

  Admin, initiati o lista de semnaturi prin care sa incercam a-i opri.
  SA INCETEZE IMEDIAT ACEASTA BARBARIE!

 2. Conform spuselor lui Cătălin Constantin – responsabil compartimentul cimitir – Pieţe-Zone Verzi, noii proprietari au dreptul să facă (şi au făcut) modificări la lucrările funerare deja existente mai puţin în cazul lucrărilor de factură veche, pentru că nu li se permite. Anumite monumente au fost mutate de la locul iniţial temporar pentru că în acea zonă se execută lucrări şi există riscul ca acestea să cadă, spune acesta. Începând cu anul viitor directorul Daniel Grosu a spus că se va face o inventariere exactă a cimitirului. Nota noastra: Printr-o colaborare intre Protoierie si autoritatile locale speram ca se vor gasi solutii care să asigure fără niciun dubiu integritatea monumentelor valoroase din cimitir.

 3. Ar trebui gasit/construit un spatiu unde, in cripte, sa fie asezate ramasitele celor care nu mai au pe nimeni in viata si pentru a caror morminte nu mai exista posibilitatea de achitare a taxei anuale de ingrijire sau a concesiunii locului de veci. Ar fi bine ca aceste morminte, care, pe linga faptul ca sunt ale unor familii cunoscute si, mai mult, recunoscute, de istoria locala, sa fie inventariate si luate in grija exclusiva a municipalitatii (Primarie si Consiliul Local) spre a fi protejate, ingrijite si puse in valoare, mai cu seama ca monumentele si constructiile funerare ale acestor familii, au valoare arhitecturala deosebita. Ar putea fi creeat, astfel, la Tecuci, un mic „Cimitir Bellu” prin identificarea acestor monumente funerare si punerea lor in valoare. Aceeasi valoare care au avut-o, in alte timpuri, cei a caror ramasite inca se afla „uitate” in interiorul sau in pamintul de sub aceste monumente funerare.
  Dar, nu e de neluat in seama si faptul ca ar putea fi gasit un loc unde sa fie ingropate, in cripte sau osoare, toate ramasitele pamintesti ale celor care sunt dezgropati pe motivul ca „nu si-au achitat taxele anuale” sau care nu mai au pe nimeni, dar, pentru care locul de vesnica odihna a acestora e foarte des si foarte lesne vinat de … multi „vinatori”.
  Asta ca sa nu mai intilnim, prin cimitir, pe ici…, pe colo…, oase umane scoase si aruncate de prin mormintele „poaspat” concesionate.

 4. Problema e nu ca au luat aceste morminte, pentruca am inteles ca e legal, dupa un anumit numar de ani daca nu se plateste concesiunea
  mormantul este atribuit altui cetatean.Ceea ce se intampla dupa ce i-au aceste marminte e ingrozitor;sunt scoase osemintele din gropi, se sterg numele de pe cruci sau monumente acolo unde e cazul, in unele cazuri chiar se distrug.Pe aleeile cimitirului pot fi intalnite numeroase cruci si resturi de monumente funerare dislocate de la morminte. Cred ca administratia cimitirului ar trebui sa impuna prin contractul de concesionare , ca noi detinatori ai gropilor sa nu deterioreze aceste cruci si monumente funerare.

 5. Pai cum altfel cei din partidele politice sa puna mana pe locurile centrale, cind mergi pe aleea unui cimitir din alte parti vezi pietre funerare ale unor oameni valorosi care s-au daruit pentru satul, orasul sau tara lor. La noi ce sa vezi alde Galbenus, Papuc, Gegi, cei cu U.N.I.R.E.A. s.a.m.d…

Comments are closed.