Web
Analytics
TECUCI

Sfinţire de capelă la Ţepu. ÎPS Casian a acordat diplome de vrednicie foştilor primari


IPS Casian la Tepu  ”Dacă n-am făcut lucruri vrednice de a fi pomenite, murim şi nu ne mai ştie nimeni şi rămânem necunoscuţi. Biserica este locul unde oamenii nu vor fi uitaţi niciodată pentru că aici se cântă veşnica pomenire”, a spus ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, sâmbătă, în cadrul oficierii slujbei de sfinţire a capelei cu hramul ”Sf. Nicolae”, din Ţepu. Noul lăcaş a primit şi hramul ”Învierea lui Lazăr”. Sâmbătă în Biserica Ortodoxă s-a făcut pomenirea tuturor celor adormiţi –  Moşii de toamnă. ”Moşii şi strămoşii de la Ţepu au transmis de aici odinioară învăţături despre port şi tradiţii. Dacă descoperim tradiţiile strămoşeşti în grai, în port şi-n sărbătorile autentice vor avea oamenii de ce să vină la Ţepu. Pentru credinţă, pentru obiceiuri şi pentru omenie, pentru asta vin oamenii din occident. Aici poate fi o mare şcoală a sufletului românesc. Voi îi ţineţi şi pe cei de la oraş în tradiţie, în curăţie şi-a normalitate. Nu vă lăsaţi păcăliţi de tradiţiile străine care nu corespund portativului inimii noastre”, a adăugat arhiepiscopul. Slujba a fost săvârşită alături de protoiereul de Nicoreşti Ifrim Barbu, preotul paroh din Ţepu,Politicieni la sfintire TepuCristian Postea, care a trudit şi ajutat la ridicarea capelei, alţi slujitori ai altarelor din zonă. Printre participanţii la momentele religioase s-au numărat alături de cei 200-300 de ţepeni, actuala conducere a comunei, fostul primar Daniel Ţuchel, consilierul judeţean Daniel Butunoi, ex-ministrul Victor Paul Dobre, consilieri locali tecuceni din partea USL etc. ÎPS Casian a oferit fostului primar Daniel Ţuchel cât şi edilului anterior, diplome de vrednicie pentru ajutorul acordat la ridicarea capelei. La eveniment au mai participat grupuri folclorice din Parohiile Ţepu şi Movileni, care au oferit împreună cu cântăreţii răspunsurile liturgice. După sfinţire, sărbătoarea a continuat cu o masă la Centrul cultural Tudor Pamfile. Ansamblul Cununiţa Ţepului a oferit câteva mostre de cântece şi dansuri autentice. ÎPS Casian l-a felicitat pe fostul primar Daniel Ţuchel, pentru acest grup folcloric, pregătit de profesorii Mircea şi Marcela Călianu. Arhiepiscopul a conchis că la Ţepu s-a consumat una din cele mai frumoase întâlniri.


3 comments

  1. Eheee…, e pe VINE …, vine, vine şi la Tecuci, desigur, Campania Electorală şi Biserica în Politică. Deşi, despre cea din urmă (Biserica), la nivel de Tecuci, s-a cam dat la FUND, după ce s-a lămuit ce “s-a ales” la şi după alegerile din 10 iunie. Tac chitic! Adică, muţi ca peştele.
    Vă salută, BIBI-cul !

  2. Titlul nu e eronat. Evenimentul central a fost sfintirea. Politicienii au fost foarte discreti. Cei doi fosti primari au fost premiati iar Narcisei Tuchel,ÎPS Casian i-a spus să aibă grijă şi de partea cultural-spirituală. Numele lui Daniel Butunoi şi Victor Paul Dobre implicati in lupta electorala nici macar nu au fost pronuntate. S-a vorbit la modul general iubiti credinciosi, tepeni, autoritati locale si judetene… 95% din manifestare s-a vorbit despre fapte de cultura si despre chestiuni religioase. A fost pe undeva si o nota electorala dar foarte foarte subtila, fapt interpretabil. Nu a prevalat politicul asa ca titlul nu putea fi cel propus de dvs doar daca doream sa fac rating cu orice pret fara sa tin cont de desfasurarea evenimentului.

  3. Titlul pare eronat in raport cu continutul politic si electoral al articolului.
    Un titlu corect ar fi fost: “Campanie Electorala la Tepu, sau despre implicarea Bisericii in Politica.”
    Va asteptam si la Tecuci, in vizita, pentru a continua Campania.

Comments are closed.