Web
Analytics
TECUCI

Serbarea lui Eminescu, serbarea culturii naţionale


foto: protecuci.ro

Biblioteca Municipală ”Ştefan Petică”, Casa de Cultură şi Colegiul Naţional „Spiru Haret” au organizat, vineri, ora 12, o manifestare dedicată Zilei Culturii Naţionale (15 ianuarie). Acţiunea s-a desfăşurat la Galeria ”Helios”, pe ale cărei simeze au fost etalate fotografii realizate de profesorul Ştefan Andronache. „Anul acesta s-a întâmplat un fenomen deosebit. Cei mai mici au venit la noi şi ne-au rugat să-i găzduim să-l serbeze pe Eminescu, să serbeze cultura naţională. Lucrurile    s-au legat atât de frumos încât de la cei mici, elevii de clasa a V-a, de la Colegiul Naţional ”Spiru Haret”, au venit cei maturi, colegii noştri de la Casa de Cultură, au venit valorile spirituale ale Tecuciului, poetul Dionisie Duma, poeta Eleonora Stamate. Mă bucur că sunt aici şi colegii de la muzeu”, a afirmat directorul Bibliotecii, Manuela Cepraga. Programul artistic a debutat cu un montaj literar pregătit de elevii coordonaţi de prof. Liliana Maxim, de la Colegiul Naţional ”Spiru Haret”. Copiii au recitat atât poezii care aparţin poetului naţional cât şi opere închinate acestuia. Rareş Drăguţu a ţinut să prezinte în faţa publicului propria creaţie poetică dedicată lui Eminescu. „Pentru noi ca naţiune, Eminescu ne defineşte din punct de vedere literar. Pentru noi ca oameni reprezintă sensibilitate, emoţie. Eminescu rămâne un model”, a precizat şi prof. Liliana Maxim. În continuare, solistele Casei de Cultură, Teodora Chilian şi Adina Tăbăcaru, au oferit asistenţei un moment muzical, după care a fost prezentat un videopoem realizat de Eleonora Stamate, preotul Constantin Velicu, şi eleva Şcolii Nr. 10, Teodora Chiriţoiu. Teodora a recitat ulterior alte două poeme: La Eminescu – Dionisie Duma şi Domnule Eminescu – Eleonora Stamate. În final poetul Duma a povestit o convorbire purtată cu Nichita Stănescu, chiar în apartamentul reputatului scriitor. Nichita Stănescu a fost nevoit să înveţe în liceu pe de rost poezia ”Luceafărul” deoarece avea o situaţie îngrijorătoare la limba română. Acest fapt a contribuit pe de altă parte la pătrunderea mai adâncă a operei poetului nepereche.


6 comments

  1. Pe domnul Viorel il cheama Burlacu, in caz ca nu stiati, doamna/domnisoara Alina. Cat despre nostalgia trecutului, ei bine…nu e suficient sa ne lamentam. Ar fi recomandat sa -l sarbatoriti pe MARELE POET in modul unic pe care il concepeti, oricum ar fi mult mai mult decat deloc.Pacat de efortul elevilor, ca deviati atentia catre adulti, minimalizandu-le activitatea.

    1. Nu am minimalizat activitatea. Actul de cultura s-a savarsit, elevii l-au elogiat pe Eminescu si satisfactia a inflorit, desigur, pe chipurile lor, ale dascalilor si ale invitatilor. In ceea ce priveste ,,nostalgia trecutului”, dati-mi voie, sa fiu in acelasi gand cu dvs. si acela ca nu este de ajuns sa ne ,,lamentam”. In aceste zile fierbinti ar trebui sa punem umarul la treaba: JOS MAFIA PORTOCALIE LOCALA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Cinste mare MARELUI POET, atmosfera deosebita, elevi pregatiti, profesori, poeti…despre director ce sa spun… aceeasi grimasa…dar mai bine ma abtin. oricum nu se compara cu D-l Viorel de la casa de cultura care face intr-adevar activitati de mare anvergura (s-a vazut si aseara) si dupa cate vad chiar si lansari de carti…………………….

  3. Iar apare dna Cepraga cu discursul scris pe hartie? pt 43 mil pe luna putea macar sa-l invete si asa munca pe care o presteaza nu justifica salarul. La munca sta la cafele si discursurile se citesc de pe hartie,de fiecare data cand ma duc la biblioteca sa iau o carte sunt servita in sila pt ca doamnele se deranjeaza de la cafeluta si taclale.RUSINE PENTRU CULTURA TECUCIULUICU ASEMENEA REPREZENTANTI……….unde sunt directorii de alta data???????????

  4. Trebuie sa ai putere interioara, sa poti recita poezia,,Viata,,Cind aud vre-o-data un rotund egumen,/Cu poalele-ncinse si obrazul rumen,/Povestind ca viata e calea durerii/Si ca pocainta urmeaza placerii./Ma intreb acesta poate ca sa stie, /Cum este viata,cum cata sa fie! .VOLUMUL EMINESCU DIN COLECTIA CAROL AL II-lea.

Comments are closed.