Web
Analytics
TECUCI

Şase ansambluri din Odesa, la Teatrul de vară


Festivalul Interetnic al Euroregiunii „Dunărea de Jos”, în care sunt agrenate 15 ansambluri din România, Ucraina şi Republica Moldova, este organizat anul acesta în perioada 11 – 14 august de Consiliul Judeţean Galaţi. Manifestarea face parte din cadrul proiectului „Promovare[intlink id=”12770″ type=”post”] culturală[/intlink] comună  – mijloc de dezvoltare a cooperării euroregionale la Dunărea de Jos”, finanţat prin Programul Operaţional Comun România – Ucraina – Republica Moldova 2007-2013. Festivalul a debutat la Tecuci, joi seară, puţin după ora 19.30. Tot joi, în jurul orei 19, au fost programate spectacole similare la Târgu Bujor, Schela şi Slobozia Conachi. Deşi Teatrul de Vară din Tecuci, nu a fost luat cu asalt, evenimentul desfăşurat a fost unul deosebit prin prisma faptului că pe scenă au evoluat şase ansambluri din regiunea Odesei (Ucraina) şi anume: Cernomor -înfiinţat în 2001- (comunitatea cazacilor), Juravuşca şi Sudaruşca -1973,1980 – (comunitatea ruşilor), Ţărăncuţa -2005- (comunitatea [intlink id=”18400″ type=”post”]moldovenilor[/intlink]), Cealî Cuşu şi Sevda Ghiului -2005- (comunitatea găgăuzilor). Prin portul, cântecele şi dansurile lor, artiştii fiecărei comunităţi au oferit mostre de tradiţie şi simţire. Un moment inedit a fost acela când spre final spectatorii au fost invitaţi de găgăuzi să guste dintr-un colac tradiţional şi să bea din ploscă. Evenimentul a fost prezentat de directorul adjunct al Centrului Cultural ”Dunărea de Jos”, Aurelia Bogatu Matei, care a subliniat faptul că deschiderea festivalului la Tecuci demonstrează rolul important pe care oraşul îl ocupă în cadrul judeţului. „Ţin la tecuceni, eu fiind cudălbean. Cea mai mare parte a copilăriei am petrecut-o la Tecuci (…) Promit puţin şi fac mult. Aşa am făcut în această seară când am deschis Festivalul Interetnic”, a declarat în încheiere preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Eugen Chebac, care s-a arătat oarecum nemulţumit de numărul redus de spectatori. Festivalul va continua la Galaţi când în zilele următoare toate cele 15 [intlink id=”17232″ type=”post”]ansambluri[/intlink] vor susţine spectacole. Apogeul urmează să fie atins duminică, 14 august, prin recitalul extraordinar semnat Nicolae Botgros şi orchestra ”Lăutarii”.


3 comments

 1. Nu ar strica niste grupuri sanitare pt. invitati si spectatori la teatrul de vara.

 2. @ Gica Contra
  Cei pomeniti de dvs. sunt moldoveni şi găgăuzi din raionul Reni.

  Raionul Reni (în ucraineană Ренійський район) este unul din cele 26 raioane administrative din regiunea Odesa din Ucraina, cu reşedinţa în oraşul Reni. A fost înfiinţat în martie 1969, fiind inclus în componenţa RSS Ucrainene. Începând din anul 1991, acest raion face parte din Ucraina independentă.Acest raion are o suprafaţă de 861 km² şi 39.903 locuitori (2001) [1], în majoritate de naţionalitate moldoveni (români). Din componenţa raionului fac parte oraşul Reni şi 7 comune rurale. /WIKIPEDIA
  Cei din Republica Molodova(din raionul Cantemir) au susţinut spectacole in alte orase. Se poate gasi programul pe internet. Multumim oricum pentru observatie! Asteptam si altele care sa ne determine sa cercetam bine inainte de a posta, pentru a nu se strecura erori majore.

 3. Scumpule, ansamblurile ”Tarancuta” si” Trandafirul dragostei”
  sunt din Republica Moldova.

Comments are closed.