Web
Analytics
TECUCI

Sărbătoare Arhierească la catedrala tecuceană


ÎPS Casian Arhiepiscopul Dunării de Jos _ tecuci.eu  ÎPS Casian Arhiepiscopul Dunării de Jos a sosit la Tecuci, de sărbătoarea Sf. Gheorghe, ocrotitorul catedralei şi al oraşului, pentru a oficia Sf. Liturghie. Ierarhul a vizitat după slujbă mai multe instituţii. Credincioşi de toate vârstele, oficialităţi, un grup de liceeni şi copii de la Casa de Cultură îmbrăcaţi în straie populare, l-au întâmpinat la sosire cu flori, pâine şi sare. ÎPS Casian a ţinut o lecţie catehetică în catedrală, intrând în dialog cu tinerii creştini, după care a săvârşit Sf. Liturghie împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Catedrala tecuceană a fost arhiplină printre participanţii la momentele religioase aflându-se şi preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac, inspectorul general Doruleţ Rezmeriţă, primarul Eduard Finkelştain, preşedintele PNL Tecuci Daniel Ţuchel ş.a. În cel de-al doilea cuvânt de învăţătură ÎPS Casian a vorbit despre reprezentarea Sf. Gheorghe în iconografie ucigând balaurul. “Niciodată duşmanul nostru nu este omul. Oamenii sunt victimele balaurului, diavolului, care întunecă fiinţa umană. Când facem rău regretăm pentru că răul nu face parte din noi”. Ierarhul a mai spus că târgul nostru protejat de Sf. Gheorghe a cunoscut multe biruinţe culturale, economice, spirituale, de pe aceste plaiuri plecând mari personalităţi ale neamului. Premierea olimpicilor la Religie_tecuci.eu  Preoţilor prezenţi care poartă numele Sf. Gheorghe, credincioşilor, li s-a urat ”La mulţi ani!” apoi a urmat premierea elevilor care au participat la faza judeţeană a olimpiadei de religie: Ana Maria Rarinca, Carmen Buzenche, Mihaela Apostu (Spiru Haret), Elena Flutur (Calistrat Hogaş), Georgiana Buzenche (Ovid Caledoniu) ş.a. ÎPS Casian a mai adresat un cuvânt credincioşilor, de pe scena amplasată afară, îndemnându-i să păstreze în suflete bucuria Sf. Liturghii. Arhiepiscopul a ciocnit ouă cu elevii şi a cântat ”Hristos a înviat”. Următoarea oprire a fost la Grădiniţa Nr. 14 unde a zăbovit câteva clipe alături de preşcolari dar de departe cea mai emoţionantă a fost vizita la Centrul de asistenţă pentru copiii cu deficienţe neuromotorii Tecuci (aflat sub patronajul CJ Galaţi). După binecuvântarea instituţiei prin stropirea cu aghiazmă ierarhul a rostit personalului un cuvânt de mulţumire şi întărire. Catedrala a oferit daruri copiilor de la centru şi nu numai (au fost pregătite pachete şi pentru enoriaşii în nevoi). Arhiepiscopul a ciocnit ouă şi a discutat apoi cu o parte din copiii cu dizabilităţi. Programul ÎPS Casian a mai cuprins vizite la expoziţii şi oficierea unei slujbe în cimitir. Preşedintele CJ, Eugen Chebac, prezent şi el la Centrul de asistenţă împreună cu primarul Eduard Finkelştain, a afirmat că întotdeauna a pus binele comunităţii mai presus de toate.

Viaţa şi pătimirile Sf. Gheorghe

Centrul de asistenta_tecuci.eu  Dintre toţi sfinţii sărbătoriţi în lumea creştină, puţini au ajuns la faima de care s-a bucurat şi se bucură Sfântul Mare Mucenic Gheorghe la poporul nostru. În satele şi oraşele româneşti, foarte multe biserici sunt ridicate în cinstea lui. Mulţi oameni, bărbaţi şi femei îi poartă numele. De asemenea şi multe oraşe din ţară. Al treilea braţ al Dunării, în Deltă, se cheamă Braţul Sf. Gheorghe. Chipul Sf. Gheorghe (Ocrotitorului Armatei Române) doborând balaurul a fost şi pe steagul Moldovei Sf. Ştefan cel Mare.

Acest mare şi preaminunat sfânt s-a născut în Capadocia, ca fiu al unor părinţi foarte bogaţi, împodobiţi cu toată virtutea. Tatăl lui a fost chinuit pentru Hristos, după care maica lui s-a strămutat în Palestina. Când Gheorghe a crescut la vârsta trebuincioasă, el a îmbrăţişat cariera militară, la douăzeci de ani ajungând la rangul de tribun şi intrând în garda imperială a împăratului Diocleţian. Când Diocleţian şi-a început cumplitele persecuţii împotriva creştinilor, Gheorghe s-a înfăţişat înaintea lui şi i-a mărturisit cu curaj că şi el este creştin. Împăratul atunci a poruncit să fie aruncat în închisoare, să i se ferece picioarele în butuci, iar pe piept să i se pună o piatră grea. Apoi împăratul a poruncit ca Gheorghe să fie legat de o roată sub care s-a aşezat o scândură cu unghii de fier, astfel încât la fiecare rotire a roţii trupul lui Gheorghe să fie astfel scrijelit, încât să se facă în întregime o rană sângeroasă. După aceasta l-au îngropat într-o groapă săpată în pământ, lăsându-i afară doar capul, şi acolo mucenicul a rămas trei zile şi trei nopţi. După aceasta lui Gheorghe i s-a dat să bea otravă pregătită de un vrăjitor. În toate aceste chinuri însă Gheorghe se ruga neîncetat lui Dumnezeu, iar Dumnezeu îl vindeca pe el de toate rănile cumplitelor chinuri, salvându-l de la moarte spre uluirea tuturor. Când însă a şi înviat un mort cu rugăciunile lui, atunci mulţi au trecut la Credinţa în Hristos. Printre aceştia s-a aflat şi Alexandra, soţia IPS Casian _ tecuci.euîmpăratului Diocleţian, mai marele preoţilor idoleşti, plugarul Glicherie, Valerius, Donatus şi Therinus. În cele din urmă Diocleţian a poruncit uciderea prin tăierea capului şi a lui Gheorghe, şi a propriei lui soţii, împărăteasa Alexandra. Fericita Alexandra a murit pe eşafod mai înainte ca să i se taie capul. Acestea s-au întâmplat în anul 303. Arzând de dragostea lui Hristos Dumnezeu, acestui sfânt nu i-a fost greu ca pentru dragostea lui el să lepede cu dispreţ toate: rang militar, bogăţii mari, onoruri imperiale, prieteni şi chiar lumea întreagă. Pentru această dragoste a lui, Domnul l-a răsplătit cu nepieritoarea cunună a slavei celei cereşti şi pământeşti, şi cu veşnica şi fericita viaţă în împărăţia Sa. Minunile care s-au lucrat la mormântul Sfântului Mucenic Gheorghe sunt nenumărate. Nenumărate sunt şi apariţiile lui, atât în vis cât şi aievea, în faţa ochilor celor credincioşi. Dumnezeu i-a dat puterea de a le sta în ajutor tuturor celor ce se află în dureri şi chinuri mari, şi care cheamă cu evlavie şi cu credinţă numele lui. (sursa: Proloagele de la Ohrida, scribd.com)