Web
Analytics
TECUCI

România de azi vs. România de mâine…


Elevii Scolii Gimnaziale Iorgu Iordan Tecuci 1 Decembrie – Ziua Naţională a României…Este singura zi din an în care întregul neam românesc îşi serbează ziua laolaltă. Dar, din cei aproximativ 20 de milioane de români, oare câţi cunosc semnificaţia acestei zile? Oare câţi români ştiu de Unirea de la 1918? Bineînţeles, cum spunea şi marele istoric contemporan Neagu Djuvara, această zi a fost aleasă conjunctural în 1990 după lungi dezbateri şi propuneri, deoarece după Revoluţia din 1989 anticomuniştii doreau proclamarea zilei de 22 decembrie ca zi naţională şi pentru că nu toate provinciile s-au alipit României în 1918 la aceeaşi dată.
Sunt convins că pentru mulţi români este o zi ca oricare alta. În vremurile tulburi în care trăim, de instabilitate, ură şi invidie…cine se mai gândeşte la patriotism? Cine se mai jertfeşte pentru patria mamă şi culorile drapelului românesc?
Trăim într-o Românie a contrastelor. O Românie cu bune şi cu rele. Avem o ţară frumoasă, o ţară bogată pe care nu o preţuim. După 1990 pădurile au fost defrişate (sute de mii de brazi tăiaţi anual inutil), în ceea ce priveşte corupţia suntem pe locul 11 în Europa cu perspective de a urca în acest clasament, industria a fost pusă pe butuci, spitale desfiinţate şi multe alte aspect negative ale acestei ţări…şi totuşi există un vinovat: ROMÂNUL…
Ceea ce este dureros, atât pentru mine cât şi alţi confraţi, este viitorul ţării…O perspectivă sumbră  a acestei ţări, un viitor în care ne vom afunda şi mai mult în mocirla Lumii a treia. Trebuie să luăm atitudine, să ne respectăm şi să iubim ţara, simbolurile şi valorile acesteia, să însuşim copiilor, elevilor noştri  aceste idei pentru că ei sunt viitorul.
Sperăm ca prin activitatea “România de azi vs. România de maine”, desfăşurată Joi-29 noiembrie şi coordonată de profesorii Parascan Valentina şi Stănilă Cristian, elevii Şcolii Gimnaziale “Iorgu Iordan” să fi conştientizat  importanţa zilei de 1 Decembrie, aspectele negative ale acetei ţări şi cum le pot diminua ei…Cu siguranţă acum ştiu ce pot face pentru o Românie fericită, aşa cum o vor.
La mulţi ani România!!!

Prof. Stănilă Cristian, Şcoala Gimnazială “Iorgu Iordan” Tecuci


One comment

  1. România este Casa Noastră…bună,rea,este singura adresă la care putem fi găsiţi noi…românii…Clădită din chirpici,în calea vânturilor dintre stepe,bătută de ploile politichiei ultimilor 20 de ani,Casa Noastră stă să se prăbuşească,iar noi,locatarii ei ,încă suntem mândri de EA…de România…Până şi Poştaşul,cel care ne aduce facturile,din ce în ce mai încărcate…lună de lună,an de an…începe să ne “uite” adresa…şi foloseşte,din ce în ce mai des,cutiile poştale ale vecinilor…oricum,facturile ajung tot la NOI…plătitorii de taxe şi impozite,mujicii locuitori,pe care ,Casa Noastră stă să se prăbuşe…Noi,cei care,suntem mândri…mândri de Casa Noastră,în care părinţii ne-au adus pe lume şi ne-au crescut…mândri la rândul lor ,copii noştri şi copii lor aşişderea…dar care se întreabă din ce în ce mai neliniştiţi,de ce oare nu am început să reconstruim,pe o fundaţie serioasă,din beton armat,o Casă a Noastră,a Tuturor,în care să nu simţim trepidaţiile fiecărui TIR FEMEISTIC,care ne zdruncină din toţi rărunchi noştri naţionali de români…în care somnul să nu ne fie stricat de tusea seacă,aducătoare de secete,a vecinilor din cele 4 vânturi… Neputinţa Noastră,ne poate costa…atât de mult,încât,nici măcar nu putem bănui….Generaţia noastră,nu a fost în stare,să înceapă,nici măcar acolo,în fundul curţii,fără “ieşire la stradă”, săparea unei viitoare fundaţii…că de celelalte s-ar fi ocupat generaţia viitoare,pe care Noi,Generaţia de Chirpici,încercăm să o educăm,an de an,de 1 Decembrie,cum să fie mândră că şi Ei sunt români…Casa Noastră,România,se dărâmă…dar,Ea este singura casă pe care o avem…La Mulţi Ani România,La Mulţi Ani Tecuci,La Mulţi Ani tecuceni…Să sperăm că,şi anul viitor să ne găsească la aceeaşi adresă…aici,pe una din uliţele sud-estului Europei…măcar trasând o nouă fundaţie…că timp ,nu prea mai este….cel puţin pentru Generaţia de Chirpici…părerea mea…

Comments are closed.