Web
Analytics
TECUCI

Răspunsurile ministrului Fuia pentru mătcaşi şi alte subiecte de interes


Intrunire_Matca - matca.eu  Ministrul Stelian Fuia nu a putut veni miercuri la Matca pentru a le vorbi personal legumicultorilor despre promisiunile făcute şi soluţiile găsite. Deputatul Mircea Toader, cel căruia i-a revenit această sarcină a precizat că a apărut o situaţie de excepţie, ministrul trebuind să facă o deplasare în Dolj. Alături de deputat au fost prezenţi la întrunirea desfăşurată la Primăria Matca: consilierul ministerial Mircea Croitoru, preşedintele CJ Galaţi Eugen Chebac, primarul Tecuciului Eduard Finkelştain, Profira Onode, director executiv Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Galaţi şi bineînţeles primarul comunei Nelu Costea. Cel din urmă a vorbit pe tot parcursul întrunirii că politicienii prezenţi la acţiune constituie o echipă. Deputatul Toader a spus că prima promisiune a ministrului Fuia, aceea de a avea un consilier originar din Matca la minister a fost onorată. Comunitatea l-a ales pe Mircea Croitoru, preşedintele Grupului de Producători Legume-Fructe Matca. În ce priveşte problema proiectelor pe măsura 141 (un ajutor de 1500 de euro anual, timp de 5 ani) rămase nefinanţate, ministrul Fuia a obţinut prin intervenţia la Comisia Europeană posibilitatea ca pentru acestea să se aloce banii aferenţi celei de-a doua sesiuni. A treia măsură viza acordarea de ajutoare celor care au suferit pagube din cauza zăpezii abundente. Săptămâna trecută a fost aprobată o hotărâre de Guvern care va fi publicată în zilele următoare în Monitorul Oficial. Se vor acorda ajutoare în funcţie de anumite criterii pentru toţi cei păgubiţi (ex. 18 lei mp pentru geam, 2.25 lei folie, 24 lei mp pentru geam, 3 lei folie…). Suma  maximă care poate fi acordată este de 7500 de euro. Toader a spus că şi-a luat obligaţia în privinţa sistemului de impozitare ce va fi într-adevăr defalcat sere, solarii şi adăposturi, irigaţii.

Mircea Croitoru, ameninţat în curtea ministerului

Mircea Croitoru - matca.eu  Mircea Croitoru a oferit mai multe date tehnice. Consilierul a menţionat că la minister se lucrează sub presiune. Unele organizaţii precum Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România au arătat o atitudine ostilă într-o conferinţă de presă, vrând să oprească şi măsură 141. „Am fost ameninţat în curtea ministerului”. Mircea Croitoru a primit aprobare ca în Consiliul Dialogului Social şi Comitetul de Monitorizare să existe 3 reprezentanţi din Matca. Profira Onode a spus că la nivelul ţării vor primi despăgubiri din cauza distrugerilor provocate de zăpadă 2000 de oameni dintre care 1000 sunt din judeţul nostru. Se doreşte operativitate în privinţa depunerii de cereri astfel că se vor constitui comisii care vor veni la legumicultorii afectaţi. Respectând procedurile, banii vor fi primiţi la sfârşitul lunii iulie. La auzul veştii oamenii au vociferat.

Refacerea tronsonului Chicera-intrare Tecuci

Chebac_ Toader - matca.eu   Eugen Chebac a promis că tronsonul Chicera-intrare Tecuci va fi refăcut. Până la Paşti la cererea oamenilor din Matca s-a decis plombarea gropilor mari, existente pe acest tronson. Urmează să fie stabilit şi programul pentru alimentarea cu apă, canalizare, staţie de epurare. ”Am chivernisit fiecare centimetru de teren; acest lucru se vede prin realizarea centrului medical, cetăţenii merg astăzi pe 4 km de trotuare, am făcut bază sportivă, sală de sport ultramodernă”, a spus primarul Costea menţionând şi că a trebuit să repare erorile din mandatul fostului primar Ionel Pohrib.

Toader:”Probabil săptămâna viitoare fostul primar va fi trimis în judecată”

Conform lui Nelu Costea, Pohrib ”a păcălit comuna cu o suprafaţa de 40 de ha” ce urma să fie folosită în realizarea unui parc agroindustrial şi a lăsat municipalitatea cu datorii de 20 de mld. lei vechi, plătite ulterior într-un an şi jumătate. Mai mult, fraudele descoperite de Curtea de Conturi şi prezentate în presă sunt de fapt ale ex-primarului. Toader a spus că s-a finalizat dosarul şi probabil săptămâna viitoare Pohrib va fi trimis în judecată.

Primarul Finkelştain, despre inundaţiile din 2007 şi drumul Tecuci-Matca

Luând cuvântul, primarul Eduard Finkelştain a vorbit despre colaborarea Tecuciului cu Matca. ”Cât despre dezastre, în 2007 Tecuciul a  fost măturat de ape. Am avut 2000 de case afectate, din care peste 400 distruse. Primele materiale au venit după 3 luni de zile. Şi în cazul dumneavoastră (acordarea ajutorului pentru solariile afectate) e nevoie de răbdare. Eu am încercat să obţin nişte ajutoare pentru manoperă dar nici acum după 5 ani nu s-a dat acest ajutor(…) Este vital acest drum judeţean 251 Tecuci-Matca. În visele mele îl văd la nivel de bulevard cu 4 benzi de circulaţie… În noul Plan Urbanistic General am prins tot ceea ce este pe stânga şi pe dreapta acestui drum. Orice proprietar poate construi fără “Plan Urbanistic Zonal”. Întâlnirea a fost încheiată de primarul Costea cu un nou îndemn la unitate pentru că numai aşa poate fi asigurată reuşita.


One comment

  1. Stiu ce s-a intamplat acolo ! De fapt, a fost o adunare pre-electorala.
    Limbajul de de lemn a fost la putere („este necesar”, „se preconizeaza”, „va asiguram”(!?), „va promitem” etc.etc). Lipsea doar „graseierea” lui ceausescu.
    Iar la prezidiu, mai multe personaje politice muribunde … In sala, oamenii isi dadeau coate: „Cati din astia vor mai veni pe aici, la toamna, cand vom numara bobocii ?”.

Comments are closed.