Web
Analytics
TECUCI

Premianţii concursului de jurnalism/articolul câştigătorului


Concursului interjudeţean de jurnalism "Pamfil Şeicaru" - Tecuci  Prima ediţie a Concursului interjudeţean de jurnalism “Pamfil Şeicaru”, organizat de Casa de Cultură, s-a bucurat de o participare numeroasă, 50 de elevi de liceu din judeţele Vrancea, Buzău, Brăila, Bacău, Vaslui şi Galaţi trimiţând interviuri şi reportaje. După două selecţii au mai rămas în competiţie 17 liceeni care au dat vineri la Tecuci o probă specială. Tinerii jurnalişti au mers pe teren pentru a culege informaţii despre Grădina publică şi a redacta apoi un articol pentru o publicaţie de weekend (timp total de lucru: 1 1/2 – 2 ore). La punctul numărul doi elevii au avut de conceput două întrebări pentru ministrul Educaţiei. După aflarea subiectelor şi-au intrat în rol. Unii dintre ei au trecut peste emoţiile inerente şi au solicitat diverse informaţii trecătorilor. Biblioteca Municipală le-a pus la dispoziţie sala de lectură pentru partea de redactare şi accesul la internet pentru culegerea datelor. Juriul format din scriitorul şi directorul Publicaţiilor Flacără din România, George Arion (n. Tecuci 1946), Victor Cilincă – ziarist Viaţa liberă şi scriitorul Vasile Ghica, fost corespondent de presă, i-a desemnat drept câştigători pe: Andrada Tania Panaite de la Colegiul “Al. I. Cuza” Focşani (I), Andreea Codiţă  de la Colegiul “Calistrat Hogaş” Tecuci (II), Bogdan Alexandru Petrea – Colegiul “V. Alecsandri” Bacău (III), Ana Maria Bălan – Colegiul “Spiru Haret” Tecuci (menţiune), Norina Drujescu – Colegiul “C. Negri” Galaţi. Premiile pentru cele mai bune reportaje şi interviuri au fost acordate Luminiţei Ionela Gavriliţă – CNCH Tecuci şi lui Adrian Constantin – Colegiul “V. Alecsandri” Bacău. Iulia Moman Dănăilă – CNCH Tecuci a primit premiul cotidianului “Viaţa liberă”. Câştigătorii au fost recompensaţi cu bani şi cărţi.

Lucrarea câştigătorului (Andrada Tania Panaite – Focşani)

1. Emblema Tecuciului prinde viaţă

În centrul micului Tecuci, oraş aflat într-o continuă dezvoltare, se află Parcul Central sau “Parcul lui Pazvante”, aşa cum Concurs Jurnalism la Tecucimai este supranumit de localnici. Amenajat la iniţiativa consilierului local Vasile Pazvante acest loc a devenit încă de la inaugurare locul preferat de relaxare al tecucenilor dar şi al vizitatorilor din alte judeţe. Pentru cei care doresc să se bucure de o privelişte minunată, învăţând în acelaşi timp despre minerale marine formate de-a lungul a sute de ani, despre flori exotice sau animale exotice, precum Ara Pitic sau Kakadu regal, acesta este locul potrivit(…) Opiniile referitoare la “minunea lui Pazvante” sunt puţin diferite. Aurelia Marin (52 ani) declară că: “Apreciez iniţiativa. Acest loc este mândria oraşului nostru”, în timp ce Georgiana Negrea (15 ani) este puţin mai critică: “Gropile din asfalt strică totul”. Totuşi indiferent de părerile pro sau contra, toţi sunt de acord că Parcul Central din Tecuci este un loc deosebit.

2.  Ce aşteptări aveţi de la programul “Săptămâna altfel”? Credeţi că România este pregătită la ora actuală să susţină un astfel de proiect?

Cum credeţi dumneavoastră că s-ar putea îmbunătăţi situaţia elevilor proveniţi din medii defavorizate, în condiţiile în care Noua Lege a Educaţiei micşorează substanţial ajutoarele băneşti?

Evocare Pamfil Şeicaru şi lansarea unui volum de interviuri, semnat George Arion

Festivitatea de premiere a fost precedată de o evocare a lui Pamfil Şeicaru, susţinută de directorul Casei de Cultură, Viorel Burlacu. “Personalitatea lui Pamfil Şeicaru este copleşitoare. Este unul dintre marii noştri ziarişti şi scriitori politici. Este pe acelaşi etaj al valorii şi al profunzimii cu Mihai Eminescu, Nicolae Iorga”. Pamfil Şeicaru s-a născut în 1894 la Beceni, judeţul Buzău dar a absolvit în 1909 Gimnaziul Real de băieţi din Tecuci ca şef de promoţie. A locuit pe strada Braniştei. În 1911 a debutat în revista “Freamătul” din Tecuci. A revenit în 1942 când era un nume important şi a declarat într-o conferinţă:” În Tecuci s-a frământat personalitatea mea. Când am deschis dimineaţa ferestrele ca să intre parfumul şi lumina de afară, în primul licean cu chipiu de pe stradă m-am văzut pe mine liceanul de acum peste 30 de ani”. Ulterior membrii juriului şi-au prezentat remarcele vizavi de prestaţia concurenţilor, atât cele pozitive cât şi cele negative. ”Gazetăria e meseria cuiva căruia îi pasă. Cineva care nu trece indiferent faţă de ce vede în jurul său şi vrea să comunice şi celorlalţi adevărul despre evenimentele respective indiferent dacă ele sunt grave, emoţionante sau înălţătoare. Poţi să faci un jurnalism de mare calitate fără să fii într-un teatru de război ci fiind la un teatru propriu-zis de unde poţi să relatezi despre o piesă montată extraordinar”, a spus George Arion, a cărui carte “Cele mai frumoase 100 de interviuri”, a fost prezentată. Cuvântul i-a revenit apoi profesorului de limba română Vladimir Radu de la Colegiul “Calistrat Hogaş”, cel care a derulat mai multe proiecte jurnalistice în colaborare cu directorul Burlacu şi a contribuit şi la acest concurs.


One comment

  1. Sa ne bucuram fiindca “copilul” s-a nascut sanatos! Sa-i traiasca nasii si sa ne bucuram de el multi, multi ani de acum incolo !

Comments are closed.