Web
Analytics
TECUCI

Păşunile, subiect de dispută între primărie şi chiriaşi. Care-i miza?


  Primăria Tecuci a reziliat abuziv contractele de închiriere ale beneficiarilor de păşuni (cel puţin unele dintre ele!) iar în Consiliul Local s-a adoptat o hotărâre prin care chiria s-a majorat cu aproape 560% (incredibil!), de la aprox. 80 de lei/ha/an la 450 de lei/ha/an, deşi spun chiriaşii – există un act adiţional la contract, în posesia căruia vom intra în zilele următoare, în care este stipulat faptul că majorarea nu poate depăşi 5%. Banii ar urma să ajungă la bugetul local de unde sperăm că nu vor fi risipiţi aiurea pe ouă şi iepuraşi. Câţiva dintre cei afectaţi de aceste modificări au hotărât să-l cheme în instanţă pe primarul municipiului Tecuci, Daniel Ţuchel, şi să-şi spună of-ul prin intermediul portalului de ştiri protecuci.ro. Să facem reconstituirea. Unii chiriaşi au primit încă din data de 22 aprilie 2013 o adresă de la Primărie în care se specifica că le-au fost reziliate contractele de închiriere având în vedere prevederile art. 5 şi art. 14. Argumentaţia este halucinantă deoarece articolul 5 prevede: “Pentru anii … chiria va fi achitată până la 31 ianuarie pentru anul respectiv, aceasta fiind stabilită prin hotărârea Consiliului Local. Neachitarea la termen atrage plata penalităţilor de întârziere prevăzute de lege. Întârzierea mai mare de 12 luni la plata chiriei duce la rezilierea unilaterală a contractului şi plata de daune” iar articolul 14 arată că nerespectarea prevederilor atrage rezilierea. Oamenii au precizat că au fost în luna ianuarie ca să plătească dar li s-a spus intenţionat că nu este limpede situaţia indexării cu rata inflaţiei şi vor trebui să revină, tocmai pentru a nu se încadra în termenul de 31 ianuarie. Ioan Leocă e cu plata la zi şi ne-a arătat chitanţele care justifică faptul că a plătit în două tranşe, la 23 şi 28 martie 2013, taxă de păşune în cuantum de peste 3000 lei (35 hectare X taxa veche de 80 lei), din care 160 lei penalităţi de întârziere. Doar dacă întârzia mai mult de 12 luni i se putea rezilia în mod normal contractul conform articolului 5 dar în cazul său a fost vorba de o întârziere de aproape două luni pentru care a primit 160 de lei penalităţi. Totuşi Primăria i l-a reziliat, culmea, în baza articolelor menţionate mai sus.

Subvenţia trebuie să vină la bugetul Primăriei, îl citează un chiriaş pe primar

O săptămână mai târziu oamenii au fost chemaţi la sediul Primăriei ca să poarte o discuţie cu primarul. Păşunea e a municipiului, s-au găsit nişte nereguli şi din această cauză au fost reziliate contractele, iar subvenţia trebuie să vină la Primărie, că e pământul Primăriei şi nu sunt destui bani la buget, a redat în linii mari discursul primarului, Ionel Mandea, unul dintre chiriaşi. “Primarul a adus acuze cum că sunt persoane care subînchiriază păşunea dar când i-am spus să dea măcar un nume a evitat”, a declarat Vasile Leocă. La 30 aprilie Ioan Leocă a primit o adresă în care erau menţionate modificările aduse de hotărârea Consiliului Local (pot beneficia de păşune numai crescătorii de animale care le au înregistrate în Registrul Naţional de evidenţa animalelor; prezentare certificat sănătate animale de la D.S.V. Galaţi – elemente cu care oamenii sunt de acord), printre care se afla şi descurajanta taxă de 450 de lei/ha/an şi era invitat să depună o cerere însoţită de acte pentru închirierea de păşune. Luni, 10 iunie, a avut loc o nouă întâlnire cu primarul. Ionel Mandea şi Ioan Leocă au participat alături de chiriaşi chiar dacă nu au fost invitaţi. Oamenii au vociferat iar la scurt timp au fost chemaţi să intervină agenţi de la Poliţia Locală. Cei doi chiriaşi au arătat că au contracte care li s-au reziliat pe nedrept. Conform celor doi primarul şi ceilalţi chiriaşi au trebuit să mute întrunirea în altă sală. Oamenii îşi vor căuta dreptatea în cele din urmă în instanţă. Există mai multe persoane care ar dori să-şi apere drepturile dar le este teamă din diferite motive, au mai declarat cei doi.

Ce spune Ministrul Agriculturii

După ce Primăria Tecuci a reziliat contractele chiriaşilor de păşuni (unele la 22 aprilie), în şedinţa Consiliului Local din 13 mai pe ordinea de zi a fost un proiect privind depunerea la A.P.I.A. a cererii de plată pentru suprafața de pășune aflată în administrarea UAT Tecuci. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat citat de curierulnaţional.ro la sfârşitul lunii aprilie: “Prin Ordonanţa de Urgenţă a pajiştilor (34/2013 din 23 aprilie) care abrogă Legea 214, primăriile şi consiliile locale vor primi subvenţii pe suprafaţă numai dacă nu există cereri din partea fermierilor (reamintim că la Tecuci contractele de închiriere a păşunilor au fost reziliate impunându-se noi reguli şi chirii împovărătoare). Dacă nu există în anumite comune fermieri sau crescători de animale care să solicite subvenţiile, Primăria are obligaţia, prin consiliile locale, să ceară aceşti bani pentru întreţinerea păşunilor respective”. Deci dacă va primi cumva vreun şfanţ din subvenţii Primăria Tecuci trebuie să-l investească în întreţinerea păşunilor (cel puţin teoretic!).