Web
Analytics
TECUCI

Noii directori ai unităţilor educaţionale


  În ultimii ani nu s-au mai desfăşurat concursuri pentru ocuparea funcţiei de director. Metodologia organizării unor astfel de concursuri nu a fost încă pusă la punct. Directorii tecuceni cărora le-a expirat mandatul de 4 ani obţinut prin concurs au putut fi numiţi ulterior, anual, cu delegaţie (de la data de 1 septembrie a anului şcolar respectiv până la 31 august, sau până la organizarea concursului – dar n-a fost cazul). Informaţiile pe care le avem arată că majoritatea directorilor au mandatele expirate. Există însă cel puţin două cazuri, ale directorilor Mariana Vâlcu – adjunct Colegiul Naţional Calistrat Hogaş şi Viorica Pătrăşcan – adjunct Şcoala Nr. 10, cărora nu li s-a încheiat încă mandatul obţinut prin concurs. ISJ Galaţi a luat în august 2012 noi decizii de numire cu delegaţie pentru acest an educaţional, care au produs următoarele schimbări la unităţile: Şcoala Nr. 1 – noul director Luminiţa Gogu, Şcoala Nr. 4 – director Mariana Vizitiu, Şcoala Nr. 5 – director Maria Postea, Şcoala Nr. 6 – director Eugenia Groza, Şcoala Nr. 7 – director dna. Şipoteanu, Şcoala Nr. 10 – director Raluca Gabor, Şcoala Nr. 11 – director Ecaterina Jalbă, director adjunct Cristian Stănilă, Colegiul Naţional Calistrat Hogaş – director Adriana Ciocănel, Colegiul Naţional de Agricultură şi Economie – director adjunct Mihaela Andronache, Grup Şcolar Industrial – director Lăcrămioara Botez, director adjunct Alina Munteanu. La Grupul Şcolar Ovid Caledoniu s-a decis ca până la urmă să nu mai fie schimbată Natalia Pricopi cu Lilica Munteanu. Şi la nivelul grădiniţelor există schimbări în privinţa conducerii.

Legea prevede că ISJ nu mai poate numi directori noi. Lipsesc însă normele metodologice

Legea Educaţiei prevede că în conditiile vacantării functiei de director, până la organizarea unui nou concurs conducerea interimară este preluată, prin hotărâre a consiliului de administratie al scolii, de către directorul adjunct sau un cadru didactic membru în consiliul de administratie, care devine automat si ordonator de credite. Nu există însă metodologia pentru alegerea consiliilor de administratie după noua lege. Numirile de directori de către ISJ s-au făcut în baza Ordinului de ministru 4472 dat în 14 iunie care stipulează la art 143.: În cazul functiilor de conducere din unităti de învătământ preuniversitar de stat si de îndrumare si control din inspectoratele scolare, detasarea în interesul învătământului se face la propunerea inspectorului scolar general, cu avizul consiliului de administratie al inspectoratului scolar si cu acordul scris al persoanelor solicitate, până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de sfârsitul anului şcolar. Potrivit Legii Educatiei Nationale, concursul pentru ocuparea functiilor de director sau de director adjunct (nu există metodologia) se organizează de unitatea de învătământ, prin consiliul de administraţie. Consiliul de administratie stabileste comisia de concurs pentru ocuparea postului de director, respectiv director adjunct al unitătii de învătământ preuniversitar. Din comisie fac parte, obligatoriu, cadre didactice, un reprezentant al inspectoratului scolar, precum si un reprezentant al consiliului local, respectiv judetean, în functie de unitătile aflate în subordine. Consiliul de administratie validează rezultatele concursului de ocupare a functiilor de director, respectiv director adjunct si emite decizia de numire în functia de director, respectiv de director adjunct. Consiliul de administratie trebuie să fie alcătuit din cadre didactice, reprezentanti ai părintilor, primarului, consiliului local.


One comment

  1. De aia merge invatamantul bine. Cu lipitori de afise, alias d-na Sipoteanu,nu faci performanta si mai ales in acest sector.E de remarcat graba cu care s-au schimbat toti directorii de scoli.Oameni harnici USL-istii astia.Sunt tari la impartit ciolane,ca in rest, lancezeala,amorteala, somn.

Comments are closed.