Web
Analytics
TECUCI

Ministrul Agriculturii în dialog cu legumicultorii din Matca


  Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, a participat, joi, la Matca, la o întrunire cu legumicultorii din această zonă, pentru a discuta despre pagubele produse de fenomenele meteorologice din ultima perioadă şi pe diferite teme agricole. Acţiunea a avut loc în sala de şedinţe a Primăriei Matca. Au mai participat: primarul comunei, Nelu Costea, deputatul Mircea Toader, prefectul Paul Florea, Tatiana Preda, director al Direcţiei generale politici în sectorul vegetal din cadrul ministerului şi directori de concentrate din teritoriu. “Vă felicit pentru comunitatea pe care aţi dezvoltat-o, o comunitate de oameni gospodari. Nu am văzut o curte fără o seră, un solar, o investiţie în legumicultură”, a afirmat ministrul. Pe parcursul întâlnirii oamenii şi-au spus păsurile iar ministrul a încercat să vină cu explicaţii suplimentare şi soluţii. A fost ridicată printre altele, problema proiectelor pentru măsura 141, pentru care au fost alocate 105 milioane de euro. Din cauza numărului prea mare (26.000), 12.000-13.000 de proiecte au rămas fără finanţare. Ministrul a precizat că în iunie urmează o altă sesiune în care va fi acordată din nou suma de 105 mil.euro. Stelian Fuia a spus că va încerca obţinerea alocării acestor bani pentru proiectele nefinanţate, renunţând asfel la organizarea unei noi sesiuni. Alt punct a vizat relaţia cu hipermarketurile. Ministrul a precizat că din discuţiile purtate cu reprezentanţii hipermarketurilor reiese că aceştia acceptă să achiziţioneze de oriunde dacă producţia este standardizată, calibrată, ambalată şi livrată constant. Ministrul le-a sugerat legumicultorilor să se asocieze în grupuri de producători şi să acceseze fonduri europene pentru a construi astfel de centre de colectare.

Om din Matca la cabinetul ministrului

  Mai mult ministrul a propus ca din comuna Matca să fie ales până la 10 martie, pentru cabinetul lui, un bun cunoscător pe partea de legumicultură. S-a mai vorbit despre exporturi, evaziunea fiscală a străinilor care aduc legume în România etc. Din păcate oamenii care au avut solarii fără structură metalică nu le-au putut asigura astfel că există puţine şanse ca ei să fie despăgubiţi (n.n. conform primarul comunei cam 35% dintre spaţiile protejate au fost afectate în urma intemperiilor, o comisie va stabili cu exactitate). Ministrul a menţionat însă că în 10 zile va căuta o soluţie în acest sens. Unul dintre legumicultori a precizat că un solar cu structură din lemn (rezistă aprox. 9 ani) şi cultură înfiinţată pe un an se apropie de suma de 350.000 de euro. Pentru că s-a vorbit şi despre preţul foliei deputatul Mircea Toader a menţionat că va discuta cu producătorul naţional pentru a găsi o soluţie, poate chiar cea de cumpărare directă. După întrunire, oficialităţile au vizitat câteva locaţii afectate de zăpezile abundente din Matca şi au plecat apoi spre Tecuci.    


3 comments

  1. lucrez in domeniu legumicol,pentru institutul de cercetare, ameliorare si producere de a semintelor de legume,ZKI SEMINTE ,UNGARIA,ca inginer
    e foarte simplu de ce sunt mai scumpe legumele in tecuci,pentru ca cei care administreaza piata centrala ii intereseaza mai mult partea financiara ,acceptand bisnitarii care platesc pe tot anul taraba si le lasa si lor ceva in buzunar,iar noi cumparam si adausul loc dublu poate si triplu

  2. Totusi, desi suntem cei mai apropiati vecini ai acestui bazin legumicol, considerat cel mai mare din tara, pe piata Tecuci legumele au fost mereu mai scumpe decat in Galati, Barlad, Focsani. La fel si pepenii.
    De ce oare?

Comments are closed.