Web
Analytics
TECUCI

Ionel Necula, cu 3 volume la V. A. Urechia


Ionel Necula la focsani Biblioteca gălăţeană “V. A. Urechia” a fost gazda unei noi întâlniri a salonului literar “Axis Libri” care a avut loc joi, 7 aprilie, începând cu ora 17. Ionel Necula, scriitor, eseist, filozof, profesor, originar din Lieşti, a adus  în faţa publicului prezent 3 volume: “Lieşti-satul dintre grinduri şi cuhalm”,”Uricar la poarta Moldovei de Jos”,”Spiritul vrâncean în lecturi elective”. Prima carte nu este o monografie dar conţine valoroase informaţii despre realităţile vieţii ţărăneşti, cadrul fizico-geografic al Lieştiului, redate “cu o căldură pe care numai un fiu al satului o poate face” aşa cum s-a remarcat în cadrul reuniunii. A doua carte însumează 220 de pagini în care se regăsesc date istorice, culturale  despre locuri şi oameni din ţinutul “Moldovei de Jos”. Ultimul volum este o culegere de recenzii ale operelor unor scriitori din spaţiul vrâncean. Ionel Necula a făcut totodată şi o scurtă evocare a personalităţii lui Emil Cioran care pe 8 aprilie ar fi împlinit 100 de ani. Alături de Ionel Necula au mai participat Viorel Burlacu, Vasile Ghica, Tănase Dănăilă şi alţi oameni de cultură tecuceni fapt ce l-a determinat pe criticul Teodor Parapiru să afirme că “Tecuciul a adus un adevărat comando valoric”. Tot în cadrul acestei întâlniri au fost lansate volumele: “Arhipelag stelar”, “Dialoguri socratice”, “101 poeme”, “Om virtual” scrise de Viorel Dinescu. Scriitorul descoperit de Eugen Barbu  a împlinit de curând 60 de ani, o surpriza plăcută fiind înmânarea diplomei de cetăţean de onoare  de către primarul satului Văleni lui Viorel Dinescu pentru sprijinul acordat culturii basarabene.


4 comments

 1. Ca sa nu se inteleaga gresit, titlul este acordat cu usurinta de zeci de ani. A fost acordat unor cetateni onorabili, dar, aproape in fiecare caz, mai exista multi altii cu merite similare sau chiar mai mari, carora nu li s-a acordat.
  Intamplarea si amicitiile si chiar insistentele unor doritori de titluri au avut un rol nepermis de mare. Ca si ingustimea si lipsa de valoare a celor care le acorda.

 2. Apreciez in mod deosebit scrierile lui Ionel Necula, sa fie clar!
  Dar asta nu inseamna ca titlul de Cetatean de onoare poate cadea in derizoriu. Aceasta distinctie incununeaza o excelenta de o viata.
  Daca un Consiliu local de ra…at a mai acordat acest titlu lui Pazvante (de exemplu), nu inseamna sa perseveram in prostie.
  Sunt sigur ca Ionel Necula ar putea peste vre-o zece ani sa fie un candidat cert la o asemenea onoare.

 3. Ionel Necula este de departe un scriitor mare, pacat ca nu este apreciat si acasa la fel de mult cum este in alte orase ale tarii.Cartile lui dar si articolele din presa culturala s-au bucurat de aprecieri deosebite in randul criticii de specialitate. Poate se gandeste cineva sa-l sustina pentru a primi titlul de Cetatean de onoare al municipiului Tecuci.

Comments are closed.