Web
Analytics
TECUCI

"Hristos Impartasit Copiilor" in parohia Sf. Ilie


Excursie la Manastirea MaxineniIncepand cu luna octombrie in Parohia „Sf. Ilie” din Tecuci s-a derulat programul national „Hristos Impartasit Copiilor”, la care au participat 40 de elevi de clasa a V-a si a VI-a de la Scoala nr. 10 din Tecuci. In cadrul acestei primei partii a programului elevii au parcurs 9 lectii cu tematica din Vechiul Testament dar au dezbatut si o serie de probleme ale societatii actuale. Totodata copii din program au primit, printre altele, vizita IPS Arhiepiscop Casian care a apreciat calitatea si seriozitatea lectiilor. „Este foarte important ca voi sa le vorbiti si sa le spuneti parintilor vostri despre ce faceti aici, astea sunt niste chestiuni foarte finute si cand veti creste voi mari si nu le uitati, va veti da seama ce turn Babel va construieste generatia parintilor vostri astazi. De ce? Pentru ca nu mai fac nimic din ce au facut acum 100 de ani, 150 de ani inaintasi vostri.” (IPS Casian)Punctul culminant al programului a fost insa atins odata cu venirea sarbatorilor de iarna, cand copii au participat la numeroase activitati cu caracter social-filantropic. Acestia au realizat felicitari, desene, icoane pe care le-au vandut in cadrul targului caritabil „Invat sa fiu OM, de Craciun” ce s-a desfasurat in data de 16 decembrie in foaierul salii de spectacole „Ion Petrovici”. Cu banii stransi in urma targului acestia au ajutat o serie de familii de batrani din parohie dar si o familie de tineri casatoriti cu doi copii. Impreuna cu parintele paroh, Gheorghe Susnia, si coordonatorul programului, acestia au dus cadourile batranilor si au cantat o serie de colinde.

Totodata copii au fost invitati sa pastreze traditia Craciunului, astfel ca timp de trei zile consecutiv, impreuna cu parintele paroh, acestia au mers la colindat prin parohie dar si la Primarie si diversi agenti comerciali.

Ca rasplata a implicarii lor in astfel de actiuni si a prezentei permanente la orele din program, 20 dintre ei au beneficiat in zilele de 26 si 27 decembrie, de doua zile de excursie, dupa ce in data de 25 decembrie au primit daruri de la Mos Craciun. In 26 decembrie a fost organizata o excursie pe traseul Tecuci – Manastirea Maxineni – Manastirea Lacul Sarat – resedinta si Catedrala arhiepiscopala din Galati – Manastirea Tudor Vladimirescu. Iar in data de 27 decembrie copii au mers la traditionalul pelerinaj de Sf. Stefan de la Manastirea Carlomanesti, unde au cantat colinde in jurul unui frumos foc de tabara.

Copii au fost incantati de activitatile din acest program:

„Acest program m-a ajutat sa aflu lucruri noi si interesante din Vechiul Testament pe care chiar nu le stiam. Am invatat lucruri care la scoala nu se invata asa ca merita sa fii atent, candva o sa iti fie de folos in viata” (Mihalache Daniel, clasa a VI-a)

„Din programul „Hristos impartasit copiilor” cel mai mult m-au impresionat actele de caritate facute de noi pentru ajutorarea batranilor nevoiasi. Am strans fonduri din care le-am facut mici bucurii de Craciun. Mi-as dori sa continuam aceste actiuni pentru a ajuta cat mai multe persoane” (Patratanu Bianca, clasa a VI-a)

„Cel mai mult mi-a placut la acest program ca am fost un colectiv unit si am invatat lucruri noi prin jocuri distractive” (Grasu Nicoleta, clasa a VI-a)

Trebuie mentionat faptul ca Parohia „Sf. Ilie” a organizat, la initiativa parintelui paroh Gh. Susnia, in perioada 1-15 decembrie Concursul de eseuri pe tema literar-religioasa „Scrisoare catre Iisus Hristos”, pentru elevi de liceu si gimnaziu de la toate scolile si liceele din Tecuci. La concurs au participat 140 de elevi (41 de gimnaziu si 99 de liceu). Juriul a apreciat originalitatea ideilor si trairile personale, stabilindu-se astfel 29 de premianti (12 la gimnaziu si 17 la liceu). Premierea a avut loc in ziua de Craciun, dupa Sf. Liturghie, la Biserica Sf. Ilie.

Desigur calitatea lucrarilor ne obliga sa amintim numele premiantilor:

– Gimnaziu

Premiul I – Mihalache Daniel, Scoala nr. 10 „Dimitrie Sturdza”

Premiul II – Ciubotariu Sabina, Scoala nr. 11 „Iorgu Iordan”

Premiul III – Ifrim Catalina, Scoala nr. 10 „Dimitrie Sturdza”

– Liceu

Premiul I – Rotaru Adriana, Grup Scolar Industrial

Premiul II – Goga Adelina Noel, Liceul Spiru Haret

Premiul II – Corcioveanu Ionela, Grup Scolar Industrial

Premiul III – Anitoiu Ana Maria, Liceul Spiru Haret

Succesul acestui program apartine in toatalitatea copiilor care au participat ora de ora foarte activ si care, cu foarte multa daruire, s-au implicat in toate activitatile pe care le-am propus. Astfel suntem obligati sa continuam acest proiect si in anul care vine si sa invatam copii sa devina purtatori ai adevaratelor valori morale si crestine, absolut necesare zilelor noastre, sa devina niste pioni importanti ai comunitatii prin implicarea in rezolvarea problemelor acesteia.

Autor: Victor Miron, coordonatorul programului

—————————————————————-

Copii daruiesc de CraciunCopii din Tecuci daruiescLa colindat, prin Primaria TecuciColindam prin TecuciExcursie la Manastirea Lacul SaratLa targul de felicitariLa targul filantropic TecuciExpozitie de felicitariCopiii daruiesc