Web
Analytics
TECUCI

Filatelie, desen şi poezia lui Săndel Stamate


Poetul Săndel Stamate
foto: Protecuci.ro

Săptămâna a început cu brio, din punct de vedere cultural, la Biblioteca ”Ştefan Petică”. Luni, ora 11, a avut loc inaugurarea expoziţiei de desene – ”De ziua mamei” – realizate de elevii Şcolii Gimnaziale Nr. 3 din Lieşti şi a celei de cartofilie şi filatelie cu titlul ”Iubesc femeia”, a Cercului filatelic din Lieşti, ambele activităţi fiind coordonate de profesorul Mihaela Bulai. „Filatelia e o îndeletnicire frumoasă care necesită multă răbdare şi pasiune. Materialele expuse astăzi sunt prezentate şi de o parte din copiii care sunt aici şi de copii mai mari, pentru că vin la cerc şi elevi care sunt la liceu. Aici la Bibliotecă am avut prima expoziţie de filatelie în 2005, de aceea mă întorc cu drag”, a spus Mihaela Bulai, coordonatorul Cercului de filatelie, pe care l-a înfiinţat acum 10 ani, la Buceşti, din 2003 şi până-n prezent activitatea desfăşurându-se la Lieşti. Elevii cercului au fost recompensaţi de-a lungul timpului cu numeroase premii pentru calitatea muncii lor. Acum se pregătesc să-şi trimită exponatele la expoziţiile „Natura” – Timişoara şi „Sădirea arborilor”, găzduită de Regia Naţională a Pădurilor „Romsilva”. De 3 ani cercul filatelic ia parte şi la o expoziţie cu participare internaţională, organizată la Miercurea Ciuc.

Săndel Stamate: ”În poet zac energii deosebite”

Manifestarea a continuat cu o întrunire cu poetul Săndel Stamate, în cadrul proiectului ”Lecturi în public”. Poetul Săndel Stamate s-a născut la Lieşti şi activează ca profesor de limba română la Şcoala Nr. 4 din această localitate. A scos până în prezent 3 volume de versuri: ”Antologia zăpezilor” – 2005, ”Cuvinte şi îngeri” – 2007, ”Fuga în roşu” – 2009 şi are alte două volume în curs de apariţie. ”Poetul Săndel Stamate este o fire deosebită. Poezia lui are legătură puţin cu metafizica, este o poezie filozofică”, a afirmat directorul Bibliotecii, Manuela Cepraga. ”Când am învăţat să citesc viaţa mea s-a schimbat complet şi a rămas aceeaşi până astăzi. Nu ştiu să fac altceva decât să citesc, citeam la lumina lunii – în anii ‘50 nu era curent electric la Tecuci – citeam cu lumânarea sub plapumă, citeam ascuns, citeam cu vitele, citeam în orice împrejurare, lucrând cu o mână şi ţinând cartea în cealaltă mână (…) Pentru mine, poetul a rămas tot o enigmă, tot o fiinţă ciudată cu care de multe ori mi-e frică să mă întâlnesc (…) În poet zac energii deosebite de ale celorlalţi(…) Luna martie este una din cele mai importante luni ale anului (1, 8 martie dedicate femeii, 21 martie – Ziua Mondială a Poeziei)”, a spus Săndel Stamate. Poetul a mai precizat că după sfârşitul perioadei comuniste l-a redescoperit pe Dumnezeu. ”Marele creator nu e poetul, poate şi el prin poezie să ajungă în transcendental. În faţa Marelui Creator toate pălesc”. Directorul Bibliotecii şi însuşi poetul au recitat câteva creaţii cuprinse în cele 3 volume. ”Poetul a reuşit să ne acopere cu praf de stele şi să creeze o atmosferă plăcută”, a conchis Manuela Cepraga. La programul cultural-artistic de luni au asistat elevi de la Şcoala din Matca, Grupul Şcolar ”Ovid Caledoniu” şi Colegiul Naţional de Agricultură şi Economie.


3 comments

  1. -In numele peticului-poate fi legatura dintre biblioteca, roman, cap sau minte si parohia culturala.

  2. Din pacate aflam de evenimente dupa ce s-au produs. Ne intrebam de ce ii este atat de greu doamnei Cepraga, managerul institutiei, sa faca anunturile obisnuite, de ce atata selectie aproape de discretie intr-o unitate de cultura?!

Comments are closed.