Web
Analytics
TECUCI

Figurile de ceară la graniţa între poveste şi realitate


Figuri de ceara in expozitia de la Tecuci 40 de figuri de ceară ce aparţin Muzeului din Sankt-Petersburg îşi aşteaptă vizitatorii între orele 9-17, până la data de 23 mai, la Galeriile de artă “Gheorghe Petraşcu”. Hercule, Robinson Crusoe, Shrek, Albă-ca-Zăpada şi cei şapte pitici alături de alte personaje mitologice sau din filmele şi poveştile binecunoscute conferă privitorilor o puternică senzaţie de realitate. În toată Europa cele 1300 de piese ale muzeului rus, al doilea din lume de acest profil după  “Madame Tussaud” din Londra, circulă în 40 de expoziţii itinerante. Ideea înfiinţării muzeului a aparţinut Ţarului Petru cel Mare, impresionat de acest gen de artă după o călătorie în Olanda în anul 1705. Datorită vicisitudinilor timpului s-au pierdut majoritatea  exponatelor, păstrându-se doar o lucrare ce-l înfăţişează  pe ţar în mărime naturală. După anul 1988 instituţia muzeală rusă a cunoscut o prodigioasă activitate continuată şi în prezent. Munca pentru a realiza  numai o singură figură de ceară este impresionantă.

Figuri de ceara in expozitie la TecuciO întreagă echipă de specialişti din domenii diferite: chimişti, cosmeticieni, medici, istorici, artişti, lucrează cu multă meticulozitate în vederea obţinerii produsului final. În funcţie de complexitatea personajului, travaliul  poate dura între o lună şi doi ani. La majoritatea figurilor doar capul şi membrele superioare sunt din ceară, ca materiale conexe folosindu-se: plasticul, cauciucul, ghipsul, textilele şi chiar fire de păr natural. Ceara utilizată are în compoziţie şi substanţe speciale care îi măresc gradul de rezistenţă la deformare ( la temperaturi între -40 şi + 40 grade celsius) şi îi oferă o bună conservare în timp. Lucia Gologan, custodele Galeriilor de Artă, ne-a precizat  printre altele faptul că  cea mai veche figură din cadrul expoziţiei ”Mit, ficţiune şi realitate” de la Tecuci este din anul 1908 şi  reprezintă o persoană cu o anomalie rară, având un singur glob ocular.


One comment

  1. Inca nu am ajuns la aceasta expozitie inedita, dar maine o sa-mi fac timp si o sa vizitez Galeriile de Arta. Oricum, felicitari organizatorilor!

Comments are closed.