Web
Analytics
TECUCI

Cu salubrizarea la pământ


   Serviciile de salubrizare din judeţul Galaţi lasă de dorit, conform rezultatelor unui control efectuat de Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Galaţi în perioada 15 aprilie – 31 mai, în cadrul căruia au fost verificate toate cele 65 de unităţi administrativ teritoriale (UAT) din judeţ. În urma acestor verificări, reprezentanţii Gărzii de Mediu au aplicat 20 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 8 au fost amenzi în valoare totală de 100.000 de lei. Astfel, raportul arată că salubritatea localităţilor este necorespunzătoare în cel puţin jumătate din cazuri, iar cele mai mari cantităţi de deşeuri abandonate sunt cele care provin din activităţile de construcţie – demolări şi biodeşeuri.
Explicaţia oferită de reprezentanţii UAT-urilor, în special de cei din mediul rural, a fost că nu deţin suficiente resurse financiare pentru plata serviciilor de colectare şi a transportului şi că există un grad redus de colectare al  „taxei de salubritate/ habitat”, care apare din cauza refuzului cetăţenilor de a plăti pentru gunoiul pe care-l produc.
Conform Planului Judeţean de Gestionare a Deşeurilor, colectarea deşeurilor municipale se realizează la depozitul Tirighina (municipiul Galaţi şi comunele Smârdan, Şendreni, Braniştea, Tuluceşti şi Vânători), la depozitul Rateş Tecuci (restul localităţilor din judeţ). De asemenea, au fost stabilite anumite priorităţi pentru a facilita colectarea deşeurilor: construirea a şapte staţii de transfer, pentru şapte subzone, găsirea cât mai rapidă a surselor de finanţare pentru realizarea unei prime celule a depozitului ecologic zonal de la Tecuci.