Web
Analytics
TECUCI

Centrul Transfrontalier de Conexiune, “o punte Tecuci-Basarabia”


Centrul transforntalier-Tecuci  Municipiul Tecuci se află la jumătatea distanţei dintre cele două capitale, Bucureşti şi Chişinău şi poate fi un pol important în relaţiile României cu Republica Moldova. La iniţiativa directorului Radio Tecuci, Cristian Pohrib, şi cu sprijinul mai multor persoane din Bucureşti şi Chişinău a fost lansat sâmbătă, 30 martie, Centrul Transfrontalier de ConexiuneVezi video (1) AICI     Evenimentul s-a desfăşurat sub forma unei dezbateri şi a avut invitaţi de marcă: Constantin Corneanu – preşedintele asociaţiei europene de studii geopolitice şi  Cristian Pohrib si Liviu Butunoi strategice “Gh. I Brătianu”, Veaceslav Tibuleac – director al postului de radio “Vocea Basarabiei”, Grigore Pătraşcu – directorul centrului românesc din Republica Moldova, Viorel Patrichi – analist politică externă, redactor Radio România, Angela Aramă – analist politic, Doru Braia – analist politic N24, Eugen Tomac – deputat PDL, Daniel Butunoi senator USL-PSD, primarul municipiului Tecuci Daniel Ţuchel ş.a. Acum câteva zile în urmă, mai precis la 27 martie s-au împlinit 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Primarul Ţuchel a amintit că la sfârşitul anului 1917 spre Basarabia pleacă Regimentul 24 din Tecuci pentru a păzi Sfatul Ţării de la Chişinău, întorcându-se un an mai târziu în uralele românilor. În 1941 regimentul s-a deplasat iar spre Basarabia şi s-a jertfit la Ţiganca, fiind decimat. Cu ocazia lansării Centrului Transfrontalier de Conexiune, Cristian Pohrib a încheiat două protocoale de colaborare cu Asociaţia “Gh. I. Brătianu” şi cu postul de radio   Daniel Tuchel si Daniel ButunoiVocea Basarabiei. Radio Tecuci urmează să transmită zilnic o emisiune şi un buletin de ştiri al postului basarabean pentru a include astfel problemele confraţilor de peste Prut pe agenda românilor şi a crea o legătură mai strânsă. Iată doar câteva din obiectivele Centrului Transfrontalier:
Iniţierea de studii şi cercetări în domeniile de cooperare ale celor două state în vederea aplicării de strategii coerente şi tactici adecvate dezvoltării relaţiilor bilaterale, apelând în acest scop la experţi din România şi Republica Moldova de înaltă  calificare profesională, independent de opţiunea lor politică; organizarea de conferinţe, reuniuni, mese rotunde, simpozioane, seminarii asupra problemelor actuale ce ţin de relaţiile României cu Republica Moldova şi a unor teme de interes major în relaţiile internaţionale; organizarea unor cursuri de vară pentru studenţii români cu specialişti din Republica Moldova în colaborare cu universităţi şi alte instituţii cu participarea unor specialişti români şi străini etc.
Interpreta de muzică folk Maria Gheorghiu a emoţionat profund auditoriul cu câteva melodii.
Prima acţiune a Centrului Transfrontalier de Conexiune a fost lansarea de carte a prof. univ. Vasile Şoimaru, “Cotul Donului 1942”, manifestare la care a participat şi maestrul Vasile Iovu, naist.

Braia_Gheorghiu_AramaPohrib_Tomac_Petrenco


2 comments

  1. Am inteles ca la acesta manifestare, in discursul sau, dl.Doru Braia – analist politic N24,la facut praf si pulbere pe primarul Tuchel. Poate ne dati cateva amanunte despre acest moment

    1. Nu dorim sa comentam pe marginea acestui eveniment. Deoarece inregistrarile video sunt destul de lungi, o sa va prezentam in 4-5 episoade momentele importante ale manifestarii. Merita. Accesati zilnic Tecuci.TV – online

Comments are closed.