Web
Analytics
TECUCI

Casa de Cultură: proiecte vechi, proiecte noi


   Casa de Cultură a organizat vineri o conferinţă de presă, vizând bilanţul activităţilor pe anul 2011 şi prezentarea proiectelor pentru anul 2012. La acţiunea din foaierul „Ion Petrovici” au participat directorul instituţiei, Viorel Burlacu, prof. Mircea Călianu, coregraful Mariana Enache (colaborator Casa de Cultură), Naum Monica (contabil-şef), Elena Paraschiv (membră a Comisiei de Cultură din Consiliul Local) şi câţiva reprezentanţi ai Consiliului Consultativ al Casei de Cultură: prof. Gabriela Pamfile, prof. Ionel Necula, prof. Vasile Ghica şi loc. col. Adrian Brahnea. „Aşa cum am obişnuit în fiecare an, măcar o dată, de două ori, ne vedem la o conferinţă de presă… pentru a da seama ce-am făcut noi în anul care s-a scurs”, a spus Viorel Burlacu. Directorul a vorbit despre reabilitarea Casei de Cultură, a cărei inaugurare va avea loc probabil la sfârşitul trimestrului I (martie), şi de cofinanţarea Primăriei. Întârzierea mutării în sediul central se datorează faptului că trebuie să se facă anumite achiziţii privind amenajarea interioară iar bugetul nu este încă aprobat de CL. De asemenea pentru a putea organiza concursul prin care se asigură ocuparea celor două posturi de referent, eliberate în urma ordonanţei de diminuare a numărului de personal, este nevoie de aprobare din partea Prefecturii, ataşând la dosar şi bugetul. Mariana Enache a eliberat un post pe cale naturală, prin ieşire la pensie, iar Gabriel Borş a renunţat din motive financiare. Proiectul de reabilitare a Casei de Cultură prevede însă păstrarea numărului de posturi existente la momentul începerii derulării proiectului, astfel că cele două vor fi ocupate în curând, prin concurs.

Anul 2012 vine şi cu noutăţi

Referitor la activităţile Casei de Cultură, directorul Burlacu a precizat că o parte din cele tradiţionale se păstrează dar vor exista şi elemente de noutate. În 2012 va avea loc I ediţie a concursului interjudeţean de jurnalism ”Pamfil Şeicaru” şi va fi demarată o serie de conferinţe privind valoarea patrimoniului cultural imobil (clădiri, busturi). În acest an va continua şi demersul început în 2002 legat de amplasarea unor plăci comemorative în locuri cu rezonanţă culturală. Alte deziderate ale Casei de Cultură făcute cunoscute şi primarului municipiului sunt: reamenajarea troiţei distruse de intemperii, din faţa Catedralei, demolarea monumentului din faţa Grădiniţei Nr. 14 din cauza materialelor folosite pentru edificare şi a deteriorării (se doreşte ca numele eroilor să apară pe troiţă) şi readucerea în acea zonă a statuii lui Tudor Pamfile. Tot în cursul anului se va derula o evocare a Smarandei Brăescu, prima femeie paraşutist din România. În continuare cei prezenţi au exprimat puncte de vedere diverse. S-a vorbit despre Conacul Conachi, nerespectarea legii monumentelor, amplasarea unei plăci comemorative la casa prof. Constantin Solomon, care a contribuit la înfiinţarea Muzeului, importanţa unei bune selecţii în vederea ocupării celor două posturi etc.

Despre realizările din 2011, directorul Burlacu a afirmat: ”Este meritul însumat al unor oameni cum sunt cei de aici, al unor oameni cum sunt cei care nu se văd şi nu în ultimul rând al bunicilor, părinţilor, al familiilor, al altor instructori din şcoli”.


4 comments

  1. Nu ştiu cine este „madam Tiron”, nici nu mă interesează, dar dacă o muiere poate pune cu botul pe labe, atâţia bărbaţi din Tecuci, asta confirmă comentariul meu de la articolul cu proiectul de discriminare a femeilor pe aceste meleaguri.Cât despre invidia succeselor profesionale a altora, este ceva normal la oameni. Unii se băşică mai puţin alţii mai mult.S-au văzut cazuri când unele persoane, au izbucnit chiar şi în plâns când au ieşit pe locul doi la ceva. Dar un proiect pe teme culturale, nu este un concurs. Nu se împart medalii la nişte seminarii de cultură. Deci nu văd de ce „madam Tiron” ae avea ceva împotrivă.

  2. Un mare inamic al cooperarii dintre colegiile tecucene este madam Tiron de la ,,Hogas”, care atunci când aude de ,,S. Haret” face crize, are atata inversunare pe scoala asta, ca este foarte greu de descris. (eu sunt cadru didactic la ,,Hogaș). Se invinețește la față când aude de succesele celor de la ,,Spiru Haret”…

    1. Doamna Chiajna e o blanda porumbita pe langa madama asta. Nu suporta sa o concureze cineva, nu agreaza intelectualii onesti, iar daca vrea ceva insfaca de la cel slab sau cumpara de la cel puternic si obtine. Numai asa a reusit sa stapaneasca liceul Hogas.

  3. Felicitări celor de la Casa de Cultură Tecuci, dar observ foarte puţină mişcare în zona cooperării între colegiile din Tecuci şi cultura în sine. Nu există programe în care directorii de unităţi de învăţământ să fie angrenate în procesul de cultură, cu elevii din unităţile lor. Românul, mai ales tânărul, este interesat de Bamboo-uri (văd că sunt şi în Tecuci) decât de a descoperi cultura. Ar trebuie iniţiate nişte proiecte în acest sens.

Comments are closed.