Web
Analytics
TECUCI

Casa de Cultură, în curând fără schele


  Proiectul “Consolidarea şi reabilitarea Casei de Cultură Tecuci” are ca obiective principale consolidarea si reabilitarea unei clădiri monument istoric, creşterea atractivităţii culturale si turistice a municipiului Tecuci prin includerea acestei clădiri intr-un circuit cultural–turistic regional si naţional. Proiectul este cofinanţat de Uniunea Europeană. Valoarea totală a proiectului este de 2.703.978 lei, din care 1.885.572 lei reprezintă contribuţia UE, 288.381 lei este contribuţia de la bugetul naţional si 44.366 lei reprezintă contribuţia UAT Municipiul Tecuci din valoarea eligibilă a proiectului. În data de 02.07.2010 a fost încheiat contractul de execuţie lucrări nr. 73230 cu SC Naţional Instal Construct SRL Buzău cu o valoare de 1.247.718 lei fără TVA, lucrările se vor finaliza la sfârşitul lunii octombrie. Valoarea lucrărilor executate până in prezent este de 1.050.000 lei fără TVA. Data limită de finalizare a proiectului conform contractului de finanţare este 20 noiembrie 2011. În cadrul acestui contract au fost executate lucrări de consolidare a fundaţiilor interioare si exterioare.

  Pentru aceasta s-au executat săpături de o parte şi de alta a fundaţiilor vechi, s-au eliminat urmele de umezeală şi s-au turnat fundaţii de beton armat, legate intre ele prin bare de otel. Pentru aceasta s-au folosit peste 22.000 kg armături oţel beton si peste 260 mc beton marca superioară pentru elemente de structură puternic solicitate. Consolidarea pereţilor interiori si exteriori s-a realizat prin stâlpi verticali din beton armat, legaţi între ei prin grinzi armate, în holul central aceste grinzi au 12,5 m lungime fiind situate deasupra coloanelor ornamentale. S-au folosit peste 12.600 kg oţel beton si peste 124 mc beton marcă superioară pentru elemente puternic solicitate la structura de rezistentă. Au fost executate tencuieli interioare pe întreaga suprafaţă, finisaje interioare din glet si zugrăveli cu var lavabil în sălile de la parter si etaj. După terminarea rigidizării structurii s-au refăcut tencuielile exterioare, în prezent se refac tencuielile pe faţada vestică. Lucrările la instalaţia electrică au constat în realizarea instalaţiei de iluminat interior, iluminatul de siguranţă, instalaţia de prize , instalaţia de forţă si automatizare din centrala termica, instalaţia de telefonie interioară. Se vor monta corpurile de iluminat ( candelabre, lustre, aplice). Lucrările la instalaţiile sanitare au inclus amenajarea a două grupuri sanitare, fiecare cu două cabine, cu gresie si faianţă, alimentarea cu apa caldă fiind realizată din centrala termică nou realizată.

  Au fost înlocuite in totalitate instalaţia de apă rece, instalaţia de canalizare menajeră şi s-au realizat racordurile de apă si canalizare. ” Instalaţia de încălzire a fost reabilitată prin construirea unei centrale termice pe gaz metan, realizarea instalaţiei interioare din polipropilenă si montarea de calorifere din tablă de oţel. Pentru realizarea acoperişului a fost consolidată şarpanta prin înlocuirea elementelor deteriorate si înlocuirea unor căpriori ornamentali care au aceeaşi formă cu cei vechi, s-a înlocuit scândura de astereală degradată, şi s-a montat învelitoare din tabla zincată. În conformitate cu proiectul tehnic la realizarea acoperişului s-a avut în vedere respectarea formei existente si folosirea materialului care constituia o noutate la sfârşitul secolului XIX şi anume tabla zincată. Tâmplăria veche si degradată a fost înlocuită cu tâmplărie din lemn masiv de stejar, ferestrele, uşile interioare si exterioare păstrează forma celor originale. A fost montat parchet masiv din lemn de stejar (peste 500 mp), în toate sălile, în viitorul apropiat se va monta si în holul central la etaj. Lucrările vor continua cu refacerea ornamentelor exterioare, respectându-se în totalitate elementele originale specifice stilului neoromânesc, se vor finisa faţadele cu tencuiala decorativă, se vor reface si finisa ancadramentele de la ferestre. Balconul, holul central si treptele exterioare se vor reface cu piatră naturală ( marmura sau granit ). Scara monumentală va fi restaurată folosindu-se elementele originale descoperite in timpul lucrărilor si anume coloane ornamentale din fontă, elemente de balustradă din fontă si fier forjat. În curtea interioară va fi realizată o parcare cu elemente din pavaj din beton autoblocante. Având în vedere cantitatea si valoarea lucrărilor care au rămas de executat considerăm că termenul realist de terminare a lucrărilor, respectiv a doua jumătate a lunii octombrie, nu va fi depăşit” a informat managerul proiectului, Ioan Pop.


10 comments

 1. Voi începe comentariul meu cu o poveste :
  “Într-o seară, un bătrân indian îi explica nepotului său ce luptă teribilă se dă în interiorul fiecărei persoane, între ceea ce vrea şi ceea ce ştie că se cuvine. Şi îi spune aşa :
  – Există în fiecare dintre noi doi lupi. Lupul negru care este furia, gelozia, tristeţea, regretele, aroganţa, vinovăţia, inferioritatea, minciuna, orgoliul, superioritatea şi egocentrismul. Lupul alb este bucuria, pacea, liniştea, iubirea, speranţa, înţelepciunea, modestia, bunătatea, bunăvoinţa, generozitatea, adevărul şi compasiunea.
  După o clipă de gândire, nepotul îl întreabă :
  – Bunicule şi care lup câştigă?
  La care bătrânul răspunde simplu :
  – Cel pe care îl hrăneşti!”

  Am citit cu atenţie comentariul tău, Miyamoto şi în fapt el se rezumă la :
  1. Că-mi permit, fără acordul tău, să formulez opinii referitoare la problemele cuprinse în articole.
  2. Că mă cred “atotştiutor”, dar de fapt am un nivel intelectual redus, nu sunt bine informat şi mai sunt şi frustrat pe deasupra.
  3. Apoi faci apel la Admin enunţând principii bune – dreptul la opinie, aplicabile în general, dar neaplicabile în cazul meu. Ameninţi că poţi fi dur, când de fapt, analizând cele scrise de tine, nu eşti decât iritat de realităţi şi lipsit de argumente şi, ca de obicei, când apare o astfel de situaţie, te refugiezi în jigniri. Comentariile mele la care faci referire, după cum se vede, sunt argumentate, nejignitoare şi nu au pretenţia că reprezintă adevărul suprem, dar se bazează pe documente reale apărute în spaţiul public. Dacă tu ai documente care contrazic cele afirmate de mine, fă-le publice şi voi fi primul care-ţi va da dreptate.
  Dar, “durule”, când argumentele tale sunt : “incultule”, “mucea”, “frustrat”, “pervers sexual”, argumente pe care mi le adresezi de la înălţimea “academicianului” din tine, îţi expui adevărata faţă şi identitate ( acum vei înţelege de ce am început comentariul meu cu o poveste : să vadă toţi ce lup hrăneşti!) şi anume a celui care a fost prins greşind şi din lipsă de argumente împroaşcă cu “lăturile umorilor” sale pe cei din jur şi care şi-au permis să emită o părere.
  De fapt îţi asumi statutul de “mercenar imparţial” pentru a-i apăra pe primar şi consilierul verde aflaţi în ipostaza jenantă în care s-au pus singuri într-o şedinţă publică a C.L. când, din dorinţa de a părea implicaţi şi ştiutori ai proiectelor de hotărâri pe care le dezbat, au făcut dovada ipocriziei şi totalei necunoaşteri a subiectului. Dar ce-i mai important şi-n egală măsură foarte grav este că fac acest lucru pe banii noştri, ai cetăţenilor.
  Bun, consilierul verde a vrut să pară interesant, a vrut să joace şi el în piesa “Mircea, fă-te că lucrezi!”, dar primarul, cel care în mod normal ar trebui să cunoască cel mai bine subiectul, pentru că va trebui să participe la urmărirea şi recepţionarea obiectivului, dă dovadă de comoditate, de o lipsă totală de interes şi de cunoaştere a subiectului. Mă întreb, Miyamoto, de ce ai simţit necesar să te erijezi în “mercenar” al celor doi, când este evident că aceştia au fost prinşi înafara subiectului, când cel mai mare rău pe care li se putea întâmpla, în urma comentariilor mele, era că se demascau ca demagogi şi că “imaginea publică” de oameni implicaţi în cetate era afectată? Cred că de fapt nu eşti un “mercenar” oarecare, ci eşti deghizat, fiind chiar unul dintre protagonişti, pentru care “imaginea publică” este un capital de care vrea să se folosească în continuare. Iar cei ce accesează acest site(nu sait, Miyamoto!)ştiu cine eşti, deoarece consilierul verde nu şi-a anunţat candidatura!
  Ţi-am mai spus că tecucenii sunt oameni isteţi, nu le jigni inteligenţa, nu-i compara cu toţi butunoii, cazacii, basalîcii, culiţii, obrejele care te înconjoară! Nu este necesar să-ţi cer voie să-mi exprim părerile şi dacă tac eu va veni altcineva să-mi ia locul!
  Cineva a zis bine :
  “Curajul înseamnă rezistenţa la frică, stăpânirea fricii, nicidecum absenţa fricii!”
  Aşa că, stimate miyamoto.. curaj.. vino cu argumente!

 2. ATOTSTIUTORUL – E tipul acela care, indiferent de subiectul abordat, fie ca e vorba de una sau de alta, le stie pe toate la punct si virgula, nu e strain de nimic. Niciodata nu va tacea. Indiferent despre ce se discuta, el are o opinie. Dreptul sau, de acord, dar are o opinie din stiutele lui inchipuite. El stie exact orice, nimic nu-i e strain.
  Incurca sensul cuvintelor, are o cultura generala defecta, nu e deloc la curent cu nimic si personalitatea si pasiunile sale sunt un colaj al acelor oameni pe care el ii considera “misto”. Evident, nici fata de astia nu recunoaste ca, de fapt, e pateu in mai toate. El e original, intreprinzator si unic.
  SIGUR te recunosti aici “ATENA”, dar, evident, esti prea ipocrit sa o admiti, iti dau eu un sfat gratis: uneori, sa taci si sa inveti e mai bine decat sa te chinui sa fii p…! Ca aia faci: te chinui, din mandria de a nu fi un mucea printre oamenii care chiar stiu despre ce vorbesc, sa fii la un nivel intelectual acceptabil, insa rezultatul e fix invers. Nu te va aprecia nimeni! In mintea ta, esti “cool”, esti “cult”, dar in mintea altuia – exceptand, probabil, copiii de pana in 14-15 ani, usor influentabili si inca necopti, esti un frustrat pe multe planuri, care cauta raul in tot si toate, cu mari lipsuri de obiectivitae si cu o critica tendentioasa. Din respect pentru acest sait am incercat sa nu am o atitudine foarte dura la adresa ta ATENA. Faci afirmatii gratuite, nu stapanesti informatia si nu ai date exacte, dar cu toate aceste continui sa faci pe toata lumea de r…. in jurul tau. Cu ce drept? Cu dreptul la opinie? Da, in mod sigur ai acest drept, dar fii obiectiv si corect in analize.
  Dar, stau si ma gandesc, ce pretentii poti avea de la un asa barbat care isi aloca nume de zeita, cu regretul ca toata viata lui nu a purtat fustita.
  ADMIN vizitez destul de des saitul administrat de tine, ai avut si ai articole cu informatii punctuale ce pot si chiar trebuie analizate. Sub puterea anonimatului poti comenta si analiza ce vrei , nu zic nu, asa este. Nu-mi place sa-mi dau cu parerea dar asta nu inseamna ca nu pot lua atitudine si una mai dura, ce-i drept, fata de cei care “chiar le stiu pe toate”. Nimeni nu este stapanul adevarului absolut, e stiut acest lucru. Poti restrictiona acest comentariu, este dreptul tau. Dar sunt convins ca nici tu nu accepti ipocriti. Te salut.

  1. Salut pe oricine participă la dezbateri…. sunt mai valoroase decât tăcerea.

  2. Interesant pseudonimul ales … Sa fie inspirat oare de … Miyamoto Musashi, samurai din epoca medievala a Japoniei, scriitor, pictor si caligraf, ce a scris doua tratate de strategie: ,,Cartea celor cinci cercuri” (,,The Book of Five Rings”) si ,,Treizeci si cinci de lectii de tactica” ?!?
   Pentru cei ce nu cunosc, lucrarile acestuia trateaza intr-o maniera interesanta strategii, tactici şi filosofie si sunt recomandate practicantilor de arte martiale dar si …managerilor! Urmand logica mai sus expusa, ma intreb … oare cine e managerul dornic sa-si insuseasca pe ultima suta de metri tainele ,,artei duelului”??? De unde trag concluzia ca principiul ,,cel mai inteligent cedeaza” nu mai e de actualitate…

 3. Nu cred ca legea te impiedica sa recreezi atmosfera unei cladiri monument, suntem totusi in zona artei si arhitecturii, incadrate istoric, si cu-ata mai mult, nu cred ca vechea tabla ruginita din fotografii vremii nu putea fi inlocuita, in aceeasi noutate de care se vorbeste aici, cu tigla metalica secol xxi. Cu punctul pe i domnilor, ce lege te impiedica sa dai chix in meserie, in administratie sau politica si ce discutii plicticoase pentru un primar oricum sastisit.

 4. @rafael,
  Am să-ţi spun şi ţie “fără supărare” aşa cum am procedat cu ceva timp în urmă, când mă adresam lui “Tot eu” şi-l sfătuiam să-şi înceapă lecturarea acestui site cu secţiunea “o pilulă pe zi”, deoarece observ că Divinitatea aranjează şi de această dată lucrurile pe făgaşul lor! După ce vei citi pilula de astăzi am să te mai rog să priveşti cu atenţie, tot fără supărare şi imaginea de deasupra, mai exact sub “verba volant, scripta manent!”. Nu la vârful copacilor, rafael, ci mai jos la acoperişul Casei de Cultură şi apoi dă un clik pe arhivă articole, selectează luna august şi mergi pe 4 ale lunii, la articolul “Încă un pas pentru renovarea Muzeului”. Aici vei găsi şi două comentarii ale subsemnatului, unul postat pe 5 august ora 13:18, iar cel de-al doilea scris pe 6 august la ora 15:49, mai exact citeşte, te rog, “fără supărare” ceea ce i-am scris consilierului comentator!
  Nu te judec pentru simpatia ce i-o porţi consilierului verde-plângăcios-pârâcios, dar dacă ai ajuns la concluzia că primarul “NU poate spune că e prea târziu pentru schimbare” acest răspuns greşit a fost dat consilierului Manoliu ce a adus acea problemă la lumină (a propus acoperiş de ţiglă, dar propunerea a rămas în urma trenului…) Deci, primarul a dat un răspuns eronat la o întrebare greşită!Din punctul meu de vedere au greşit amândoi, pentru că nu au studiat mapa!
  Iar “acest proiect care se numeşte mânărie”(te-am citat) a fost votat şi de consilierul Manoliu în şedinţa de C.L.!!!

  1. din pacate interventia mea a fost inteleasa gresit…Nu incerc sa tin partea nimanui, din fericire sunt apolitic, dar voiam sa spun ca DACA se dorea sa se faca treaba bine de la inceput si pana la capat, cu respectarea tuturor legilor mai ales a celor care protejeaza patrimoniul national sau local, se putea face.

   1. Dar cine a zis ca s-a vrut a se face treaba bine? La noi, din pacate, totul se face de mantuiala.

 5. si totusi domnule Atena, daca ati vedea imaginile mai vechi cu casa de cultura(primaria)veti vedea ca domnul consilier manoliu are dreptate in privinti acoperisului si ca ceea ce s-a facut la casa de cultura cu acest proiect se numeste manarie, bani sustrasi,comisioane de care cred ca edilul nu este prea strain. NU poti spune “e prea tarziu sa ne gandim acum la acoperis din tigla, nu sunt bani, etc” toate acestea trebuiau gandite in faza de scriere a proiectului, cam asa functioneaza acest gen de proiecte. Daca scrii in proiect ca vrei acoperis de tigla atunci banii iti vor fi alocati pentru acoperis de tigla…

 6. Stimate domn primar şi la fel de stimat domnule consilier PV Manoliu, tocmai aţi fost prinşi cu “lecţia ne-nvăţată”!
  În continuare voi cita dintr-un articol publicat pe 4 august a.c. numit “Încă un pas pentru renovarea Muzeului”, dar care a scos la lumină “nemulţumirea” consilierului Manoliu, care se vede treaba că habar nu avea de proiectul ce a stat la baza renovării Casei de Cultură, ba mai mult scoate în evidenţă “paralelismul” edilului-şef cu acelaşi proiect, mai exact este vorba de acoperişul din tablă zincată de pe clădire şi care a creat “disconfort” consilierului local verde, iar primarul nu a făcut decât să calce pe acelaşi “drum greşit” şi să dea explicaţii eronate.
  Ce spunea consilierul local Manoliu la acea dată :
  “…consilierul Manoliu a avut o remarcă la reabilitarea actuală a Casei de Cultură, respectiv faptul că nu s-au respectat vechile structuri, acoperişul clădirii fiind în prezent realizat din tablă şi nu din ţiglă roşie precum era pe vremuri.”
  Ce-i răspundea primarul nostru :
  “…Edilul a răspuns că acum e prea târziu pentru modificări, lucrarea e pe sfârşite şi, în plus, nici constructorul nu a beneficiat de sume prea mari de bani, limitându-se la materiale în limita posibilităţilor.”
  Haideţi să vedem care-i adevărul, grăit chiar de managerul proiectului, respectiv domnul Ioan Pop :
  “…s-a montat învelitoare de tablă zincată. În conformitate cu proiectul tehnic, la realizarea acoperişului s-a avut în vedere respectarea formei existente şi folosirea materialului care constituia o noutate la sfârşitul secolului XIX şi anume tabla zincată.”
  Aşa deci şi prin urmare, ambii (primarul şi verdele consilier local) aţi “picat” examenul! Cum am comentat şi la timpul respectiv…din lipsă de interes din partea unora, din dorinţă de afirmare şi atragerea atenţiei din partea altora, cine trebuie speculează acest lucru şi ca într-un exerciţiu de imagine ies în faţă personaje care nu fac altceva decât să se facă de râs şi asta chiar în timpul şedinţelor publice de C.L.!
  Dragii noştri aleşi locali, nu ne faceţi să tragem concluzia că veniţi la şedinţele ordinare, de îndată, sau extraordinare, numai ca să vă etalaţi “caii putere”(jeep-urile) sau noile costume achiziţionate de prin ţări străine! Măcar din respect pentru cei ce v-au ales răsfoiţi mapele pe care vi le înmânează doamna secretar şi care vă oferă “mură-n gură” tot ce trebuie, domniile voastre nu trebuie decât să le studiaţi şi să votaţi în consecinţă şi în cunoştinţă de cauză!

Comments are closed.