Web
Analytics
TECUCI

Cărţi de vizită inestetice ale municipiului


  Tecucenii s-au obişniut cu peisajul ştirbit al oraşului, însă pentru cei care vin pentru prima oară în municipiul nostru, ori îl tranzitează sau reven periodic in concedii, pot observa în peisaj cladiri si locuri nu toamai placute la vedere. În centrul urbei, unde altădată functiona restaurantul Moldova tronează scheletele unui “viitor” imobil futurist ce contrasteaza puternic cu mai vechile cladiri (tine loc si de WC public pentru clientii teraselor din zona). Puţin mai înainte pe strada Galaţi avem o clădire foarte veche, aparţinând Primăriei, partea dinspre strada fiind actualmente sediul ANPR, arata datorita neglijentei ca o ruina. Clientii restaurantului Noblesse sau cei ce vin în parcul central nu pot să nu observe o alta ruina care a rămas din fostul hotel. Aceasta a fost cunoscuta buna vreme ca si “Plăcintăria de pe Republicii”. Şi tot pe strada Republicii, în spatele Galeriilor de Arta, o casă care sta sa cada, fără uşi, geamuri, nefiind împrejmuită, unde cad cărămizi şobolanii mişună în voie. Despre fosta Şcoală nr. 4 de pe strada Unirii, cuvintele nu-şi mai au rostul, aspectul fiind dezagreabil. La intrare dinspre transformator, pe str. 1 Decembrie 1918 , probabil nr. 32, peste drum de Universitate, boscheţii şi scaieţii ies prin gard, în imensa curte fiind o adevărată pădure de stufărişuri. Surpriza: aflăm pe surse că, acel teren de casă invadat de boscheţi aparţine unui  primar PNL dintro comună învecinată. În apropierea acestuia este Muzeul tecucean unde despre cărămizi şi tencuieli căzute srtie mai tot targul. Chiar lângă Primărie altă clădire pusă în vânzare de ani buni e şubrezită rău şi noroc cu angajaţii Ecotec care se ocupă de ierburile dinafară. Pe strada 13 Septembrie peste drum de minihotelul pieţei, unde in trecut a fost circă medicală, actualul proprietar a găsit de cuviinţă să ridice un gard de peste 2 metri pentru a masca aspctul dezolant al cladirii. Vis-a-vis de supermarket Zanfir, pe str. Maior Andrei, peisajul e de-a dreptul sinistru, vechea clădire arata ca dupa un bombardament. Pe strada Transilvaniei, în continuarea autogării, fostele magazine par desprinse dintr-un peisaj surprins la Cernobal, dezinteresul sau neputinta proprietarilor este de remarcat. Pe Tudor Pamfile la nr. 37 cărămizile cad direct pe trotuar, curând în capul trecătorilor. Intr-un capat al strazii M. Kogălniceanu sunt cateva imobile, proprietati ale CFR, lasate de izbeliste. Fostul cămin de nefamilişti IRA “surâde” tuturor celor care vin dinspre Galaţi. Tot pe 1 Decembrie 1918, peste drum de CEC, fostul spital TBC a fost revendicat de ceva ani de proprietarul care “creşte” momentan iarbă şi depoziteaza gunoaie. Oare cine trebuie să ia/dispună măsuri pentru aceste puncte negre ale orasului? Poate ca tecucenii va ofera ceva solutii… tot de banii ăia.  Poate ne semnalati si alte asemenea cladiri si spatii.

Top al celor mai urate cladiri din Tecuci

 


9 comments

 1. Mă alătur lui Admin şi admir efortul domnului “consilier”, care încearcă să aducă argumente în discuţie vis-a-vis de clădirile şi obiectivele luate în discuţie (în articol şi în comentarii). Acesta este un lucru bun, argumentele sunt cele mai bune şi nu injuriile, dialogul şi nu fanatismul duc la găsirea de soluţii. Din acest punct de vedere aduc o apreciere dl. “consilier”- denotă că este un băiat educat, care, comparativ cu alţi competitori politici, având în vedere calitatea şi experienţa administrativă, are cele mai multe şanse să fie reales în funcţia de “consilier”!
  Dar să trecem la lucruri serioase!
  Legislaţia o fi ea evazivă, dar siguranţa cetăţenilor şi aspectul central al urbei sunt mai importante, iar dialogul şi implicarea pot fi două instrumente foarte convingătoare în rezolvarea problemelor… şi am să exemplific:
  1. Clădirea unde a fost “Plăcintăria” de pe Republicii şi fost sediul PRM-ului, a fost revendicată şi din câte ştiu acum este în proprietatea dl. Boşoteanu, vecin peste drum cu clădirea! Această construcţie este un adevărat pericol pentru populaţie, din ea desprinzându-se bucăţi de tencuială, cărămizi, “proiectile” ce pot ateriza în capul trecătorilor de pe trotuar. De ani de zile nu se ia nicio atitudine, iar proprietarii sunt bine cunoscuţi şi educaţi ca să fie identificaţi şi convinşi să ia unele măsuri!
  2. Clădirea din spatele galeriilor de artă aparţine în prezent dl. Mihalache, persoană cunoscută ca întreprinzător în Tecuci, cu potenţial financiar şi care ar putea face un efort pentru a ameliora aspectul clădirii aflate chiar în zona zero a centrului civic.
  3. Clădirea unde-şi are sediul acum faimosul Radio Tecuci şi Salvosid, care aparţine fostului deputat Manole Odisei, aflat chiar lângă Primărie, concetăţean de-al nostru, cu potenţial financiar foarte ridicat şi ar putea face un efort să schimbe aspectul clădirii.
  Mă opresc aici cu enumerarea, dar aş sugera o soluţie temporară, fără un prea mare efort financiar: dacă proprietarii nu vor, sau nu pot face un efort să renoveze clădirile respective, de ce Primăria nu propune realizarea unor panouri publicitare care să mascheze temporar aspectul degradant, insalubru şi periculos al imobilelor? Şi pentru a nu se interpreta că vor fi reclame la lengerie intimă, aş sugera ca respectivele panouri, care să acopere în întregime faţadele şi perimetrele aparţinătoare, să redea (prelucrat profesionist) exact respectivele clădiri, aşa cum ar arăta ele renovate şi reamenajate integrate organic şi armonios cu construcţiile limitrofe şi cu peisajul adiacent locaţiei. S-ar crea o imagine mai atrăgătoare şi ar putea sugera unor eventuali investitori să se orienteze spre astfel de clădiri, realizând ce valoare ar putea căpăta aceste clădiri, dacă s-ar investi în ele!
  Veţi spune de unde bani pentru panouri publicitare?
  Ei, aici intervine măiestria “gospodarului” urbei! Vă voi sugera una, demontând şi afirmaţia că proprietarii “nu pot fi găsiţi!” Clădirile respective se regăsesc ca “rol” pentru care proprietarul plăteşte impozitul pe clădire sau teren. Când acesta vine să plătească acest impozit să fie invitat la “gospodar”, respectiv la primar (consilier!) iar acesta să-i facă propunerea agreată de C.L. ca în contul scutirii pe un an de impozit, sau prin diminuarea impozitului cu 25%-50% pe un anumit număr de ani, să realizeze aceste panouri publicitare, care ar schimba în bine, foarte rapid, aspectul edilitar al acestor zone. Când nu există înţelegere şi dialog, să se apeleze la sancţiuni! În cazul în care proprietarii nu plătesc impozitele aferente respectivelor clădiri, datoriile să fie transformate în titluri executorii, iar după o anumită perioadă, datorită abandonului, să fie preluate în administrare de Primărie, contabilizându-se costurile şi creanţele până la clarificarea legală a statutului situaţiei clădirii.
  Pare complicat, dar nu este! Dar să vă spun un secret : în spatele multora dintre clădiri se află interese care duc la oameni din administraţie, sau la oameni “grei” şi “influienţi”, care nu vor să se ştie că aceste clădiri le aparţin, căci ar fi întrebaţi când, cum şi cu ce le-au achiziţionat şi asta n-ar da bine la C.V.!
  De asemenea, lăsate în degradare aceste clădiri îşi pierd valoarea, se autodemolează (nu trebuie autorizaţie şi aprobări speciale) şi ulterior pot fi achiziţionate la preţuri de nimic de către “băieţii deştepţi şi informaţi”. Altele se lasă în degradare şi nefolosinţă pentru a se termina un mandat, sau mandatele politice ale unora şi astfel să nu se afle când şi cum au fost dobândite. Argumentul cu confiscarea şi cu comunismul nu mai stă în picioare, “consiliere”!
  “Arta gospodarului”, a primarului constă în a face cât mai multe lucruri utile cu puţinele resurse de timp şi de bani, dar compensând cu implicare şi suflet, iar asta numai pentru a respecta un “contract” pe care l-a semnat cu cetăţenii, pe care nu l-a obligat nimeni să-l semneze, ci singur şi-a dorit şi- culmea! – pentru care este şi plătit din banii cetăţenilor.
  Aşa este, nu există nicio localitate în care să nu mai fie nimic de făcut, dar nici să cazi în extazul adonisiac, că mai bine decât ai făcut nu se poate! Interesant că dl. “consilier” cunoaşte şi se comportă ca un “executiv”, teoretic uneori chiar mai bine decât actualul executiv, dar face parte din legislativul administraţiei (aşa se semnează ca şi comentator, dar totul îl contrazice!). I-aş recomanda, avînd în vedere aplecarea şi cunoaşterea problemelor executive, să candideze pentru primar la viitoarele alegeri, pentru că ar putea fi un contracandidat puternic la actuala ofertă şi n-ar mai trebui să apere actuala conducere executivă, ci ar pune în aplicare propriile idei. Aşa este… “în Tecuci se face mereu câte ceva pentru confortul cetăţeanului”, dar întrebarea este cât şi cu ce costuri şi mai ales trebuie spus faptul că dacă executivul face ceva pentru comunitate, aceasta este o normalitate, reprezintă firescul, nu o medalie în pieptul executivului, care să extazieze cetăţeanul, mai ales că acest lucru se face pe bani, deci contra-cost şi liber consimţit!
  Una peste alta îmi face plăcere că se poate dialoga civilizat pe acest site!

 2. De ce nu se spune despre Casa Armatei ca in cca un an va fi demolata?De ce nu se implica nimeni sa contreze acest proiect al U.M.02542 Focsani care administreaza aceasta cladire si care are deja in derulare documentatia de decalasare a respectivului monument istoric?Si…desi e alt subiect ..as reveni cu discutia despre indicatoare.TECUCI-GALATI=D.N.25(si nu 24,nici E581).TECUCI-TISITA=D.N.24(E581),face parte din Drumul National TISITA-TECUCI-BARLAD-ALBITA.Com MATCA nu se afla pe D.N.24(E.581)….Priviti cu atentie noile indicatoare si REPARATI greselile!E rasul lumii,zau!

  1. @Dan Popescu
   Un articol despre acest subiect a fost postat inca din data de 8.febr.2011 si poate fi accesat AICI

 3. Fac cateva precizari:
  1. Cladirea Scolii Publice de baieti ne. 1 (str. Unirii), construita spre sfarsitul secolului al XIX-lea, este actualmente cea mai veche constructie de scoala din Tecuci. Initial, aici a functionat prima Scoala publica de fete, dar dupa 1900 s-a facut un schimb intrucat s-a dorit ferirea fetelor de animatia creata de cele doua piete alaturate.
  3. Hotelul lui Aizic (str.Republicii), construit la intretaierea dintre cele doua secole (XIX si XX) trecea drept cea mai moderna unitate de acest gen din oras. Arhitectura glazvandului de la etaj, din curtea interioara, a fost apreciata de specialisti, o fotografie a acestetuia aparand si in revista “Arhitectura” de la Bucuresti.
  8. Spitalul “Dr. Ion Capota” (str. 1 Decembrie 1918) a fost construit dupa Primul Razboi Mondial. Medicul tecucean a fost nu numai un renumit chirurg si radiolog, ci si un mare colectionar de pictura romaneasca. O vreme, dr I. Capota a functionat si ca director al Spitalului Comunal “Anton Cincu”.
  10. Casa lui Alecu Anastasiu (str. Republicii), mare proprietar de pamant, om politic si principal ctitor al noii Biserici Catedrale “Sf. Gheorghe” din Gradina Publica.
  13. Casa lui Iancu Demetriade (str. Galati), mare arendas de pamant din Movileni si Puteni (azi Valea Marului). Aici a copilarit si fiul sau Alexandru Demetriad ce avea sa ajunga un mare pianist, numarandu-se printre cei mai buni interpreti ai muzicii lui Fr. Chopin.
  22. Cercul Militar (str. Costache Racovita), cladire ridicata spre sfarsitul secolului al XIX-lea. Aici se organizau baluri de binefacere,precum si diverse reuniuni mondene etc. I-au trecut pragul, de-a lungul timpului, regii Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea, dar si generalii Alexandru Averescu si Eremia Grigorescu.

 4. Parcurile au mai fost scoase la concesionat… au fost si doritori, dar… nimic. La fel va fi si acum. Salvosid!?! Nu mai este Lili Dediu cel mare si tare. A cam pierdut la cotatii. cat despre Radio Tecuci… se va muta in sediul Primariei si in acest fel nu va mai fi nevoie nici de purtator de cuvant. Dl. Pohrib si “compania” isi vor face veacul prin birourile functionarilor sau… invers. Farmacie la spital? Cine isi mai aminteste de ea? Nostalgicii. Aproape zilnic ma uit cu parere de rau la casa Maior Andrei. Pacat de o asemenea constructie. Cu siguranta va fi scoasa la licitatie cu un pret derizoriu.

 5. Legislatia actuala este destul de evaziva in ceea ce priveste puterea pe care o are autoritatea locala in a impune proprieterilor un aspect ingrijit cladirilor ce le detin. Pot fi amendati dar amenda poate fi contestata in instanta pe motiv de lipsa a mijloacelor financiare pentru renovare. Cat despre expropiere nici nu poate fi vorba. Stiu ca in parlament se plimba un proiect de lege ceva mai drastic pe aceasta tema, ceva in genul celei din Cehia. Dar parca nu mi-ar conveni ca orice amploiat din primarie sau ,,om-de-bine” de pe strada sa-si dea cu presupusul cum arata proprietete mea si in secunda doi sa-mi fie confiscata, seamana a comunism.In ceea ce priveste cladirile si/sau locatiile mentionate am cateva informatii pe care asi dori sa le luati in consideratie:
  – muzeul tocmai este in procedura de a accesa fonduri europene pentru reabilitare [ la fel cum s-a intamplat si in cazul casei de cultura;
  – parcul cercetasilor este scos la licitatie pentru concesiune si stiu ca este cineva interesat, cu un proiect destul de placut;
  – parcul zoo are un proiect cu strand, patinoar si alte amenajari dar costurile sunt destul de mari si nu stiu cand incep lucrarile, poate cu un program european s-ar putea reusi;
  – cladirea ,,MOLDOVA”, acolo cei doi proprietari “se bat in instanta” in ceea ce priveste dreptul asupra cladirii si in cazul de fata nici nu stii cui sa te adresezi ca autoritate locala;
  -si celalalte cladiri aduse in discutie au cam acelasi statut incert , respectiv au fost revendicate, retrocedate iar apoi lasate in paragina in cautarea unui cumparator iar proprietarul are, de cele mai multe ori,o adresa aproximativa .
  Am inteles si mesajul ca in Tecuci sunt multe lucruri care mai trebuie facute dar, sa presupunem, ca am avea toti banii de care avem nevoie pentru toate dorintele cetatenilor [ apa curenta, canalizare, gradinite, asfalt pe toate strazile, locuinte sociale pentru toti doritorii, spatii verzi pe toate strazile- amenajate de primarie, bineinteles-, locuri de joaca, ajutoare de incalzire cat mai mari, etc] si tot nu ar fi timp fizic sa le termini in urmatorii 7-10 ani [ depinzand de seriozitate constructorilor]. Nu stiu sa existe pe lume o localitate unde nu mai este nimic de facut. Actuala administratie nu face decat sa-si prioritizeze rezolvarea problemelor urbei in raport de bugetul pe care il are. Ca peste tot in lume amenajarile se fac de la centru spre periferii pentru ca acestea au oricum tendinta de a-si modifica conturul. A nu recunoaste ca in Tecuci se face mereu cate ceva pentru confortul cetateanului inseamna partizanat sau negativism interesat.

  1. @consilier
   Este remarcabil faptul ca, Duminica fiind, va gasiti timp sa comentati pe postarile ce tin de viata tecucenilor.
   Recucosc, aveti aprecierea mea, pentru faptul ca va implicati public. Nu doresc sa comentez sau sa nuantez.
   Va fac cunoscut ca, in zilele viitoare, o sa fie si partea buna: “Cele mai frumoase cladiri din Tecuci”.
   Astept propuneri daca se poate din sectiunea de contact.

 6. Dacă mi se permit câteva amendamente :
  1. Grădina Zoo cu lacul de agrement la pachet, chiar dacă este acum în grija lui Cazacu…chiar aşa, de unde o fi făcut Maricel rost de bani, că acu’ o lună în urmă nu avea? Oare de prin ţările străine unde şi-a petrecut c.o. împreună cu edilul-şef?Oare d-aia s-o fi bosumflat Pazvante?—până la amenajare tot pată pe obrazul Tecuciului rămâne!
  2. Insula cercetaşilor ce se oferă spre concesionare doritorilor cu dare de mănă şi până la amenajare, la fel, rămâne ca şi obiectivul de la pc. 1.
  3. Clădirea Salvosid-ului, aţi uitat să continuaţi, cu Radio Tecuci la pachet!—ruşinică fostului deputat, că doar clădirea-i aparţine!
  4. Fosta farmacie a Spitalului Municipal sărac, că se vede din stradă, domnule manager bogat! De urgenţe…ce să mai spunem!
  5. Spitalul de copii, oameni buni, că te-mbolnăveşti numai când te uiţi la el de-afară!
  6. Clădirea Administraţiei Financiare(preluată de la Romeo, parcă) şi la care nu s-a mai făcut absolut nimic, uitaţi-vă la scara exterioară, circulară, că nu mai are pereţii de sticlă, sau pexiglas, nu ştiu exact materialul! Tot la dânşii mai aruncaţi un ochi şi în curtea unde-şi parchează maşinile, acolo să vedeţi bălării!

  1. @Atena
   Majoritatea erau in atentia nostra. O sa le ridicam in cursul zilei de maine.
   Multumim pentru sugestii!

Comments are closed.