Web
Analytics
TECUCI

Biserica Sf. Nicolae şi-a serbat hramul


Hramul Bisericii Sf. Nicolae_tecuci.eu  Dacă tot am pomenit numele sfântului şi am consemnat acest eveniment desfăşurat la 6 decembrie, trebuie să spunem că şi la biserica Sf. Nicolae din Tecuci, unde slujeşte preotul Neculai Jalbă, a fost o atmosferă de mare bucurie şi rugăciune. Cu o seară înainte un sobor de preoţi a oficiat slujba Vecerniei cu Litie şi Acatistul. În cuvântul de învăţătură preotul Rădescu a vorbit despre viaţa Sf. Sava cel Sfinţit, sărbătorit la 5 decembrie. Preotul a precizat că o persoană care l-a însoţit într-un pelerinaj în Israel, la moaştele sfântului Sava, s-a vindecat de problemele avute la coloana vertebrală. Persoana respectivă s-a aflat în biserica Sf. Nicolae la slujba de miercuri seară dar nu i s-a pronunţat numele. Sf. Nicolae (+340) a fost arhiepiscopul Mirelor Lichiei. Era împodobit cu alese virtuţi şi plin de o nespusă bunătate. A făcut multe minuni pe care nu le vom istorisi aici ci doar vom aminti cum a salvat trei fete de la practicarea prostituţiei. Un bărbat avea trei fete frumoase în schimb era foarte sărac şi s-a gândit că dacă le va da pe acestea spre desfrânare vor scăpa de neajunsuri. Deci, auzind Sfântul Nicolae de lipsurile bărbatului aceluia şi prin dumnezeiască descoperire înştiinţându-se de cugetarea lui cea rea, a mers de trei ori pe ascuns la miezul nopţii şi i-a aruncat trei pungi cu galbeni, pe care omul le-a folosit pentru nunta fetelor şi pentru a le oferi zestre. În ultima noapte bărbatul a stat de strajă pentru a-şi descoperi binefăcătorul. L-a urmărit pe Sfântul Nicolae căzând la picioarele lui şi i-a mulţumit pentru milostenie.


2 comments

  1. La nivelul de cultură şi educaţie promovat de către actuala clasă politică, şi ei cu studiile făcute la intensiv, nu trebuie să ne mire dacă biserica vine pe cai mari din urmă.Pentru că omul prost, neavând informaţiile necesare ca să ştie sau să înţeleagă ceva despre lumea înconjurătoare, toate fenomenele pe care mintea lui nu pricepe datorită lipsei de educaţie le percepe ca „minuni”.Guvernanţii au tot interesul să ţină lucrurile în stadiul acesta, pentru că omul prost, e mai uşor de ţinut în lanţ, precum vita. Omul educat şi instruit nu va accepta să fie umilit de nişte indivizi, cocoţaţi prin metode proprii la cârma cetăţii.

  2. O fi vorba de deputatul Mircea T. şi Nicu…cel care a primit „onorul”,a doua zi de sfantul Nicolae, fiind primit în altar,la aceeaşi biserică Sf.Nicolae…când atâţia mireni,tot cu numele de Nicolae habar nu au cum arată un altar…pe dinăuntru… ?! Nu de alta ,dar a făcut turul bisericilor,într-un final oprindu-se la un alt sfânt Nicolae,la Matca,unde primarele,de aceeaşi sorginte politică cu numitul Nicu…îi ridica osanale…întru cel de sus…Nu am avut timpul necesar nici curiozitatea de a aştepta până la sfârşitul slujbei religioase…să văd dacă preoţii au pomenit…întâmplător…aşa din întâmplare întâmplătoare…sau din greşeală…numele numitului Nicu…şi „faptele sale de arme”… politico-sociale…din ultimii 4 ani…sau,eventualele îndemnuri de a vota „cu inima”…Te doare capu,mintea şi memoria…. Oricum,Sfântul Nicolae,rămâne Sfântul Nicolae,indiferent de parohie sau preoţi ! Iar Nicu…rămâne tot Nicu…un diminutiv,diminituvat la extremă…vorba aceea : „Nicuşor avea o tobă,Bum! Bum! Bum!…Toată ziua după sobă Bum! Bum! Bum!”

Comments are closed.