Web
Analytics
TECUCI

Arun Durancea, în prim planul sărbătorii Zilei rromilor!


Ziua rromilor_tecuci.eu  După cum bine se știe, la 8 aprilie, se sărbatoreste Ziua Internațională a rromilor. Ideia aceasta a fost transpusă în realitate în anul 1971, la Londra, la primul congres internațional al rromilor. Atunci s-a stabilit ferm, că data de 8 aprilie să devină Ziua Internațională a rromilor din întreaga lume, iar cântecul „Gelem, gelem”, al cântăreței Olivera Vuco, din cunoscutul film iugoslav „Am întâlnit și țigani fericiți”, pelicula din anul 1967, să devină imnul rromilor. Tot atunci a fost adoptat și steagul internațional al rromilor, cu jumatatea de jos verde, simbol al câmpiilor înverzite și partea de sus albastră, simbol al cerului senin. La mijloc, să fie o roată, simbol al succesului vieții dar și a nomadismului, în relația cu spiritul originar al Indiei.

La fel ca și în alți ani, și anul acesta, această sărbătoare a acoperit diferite forme, numeroase orașe căutând să marcheze acest eveniment. Astfel, la Focșani, elevii rromi de la mai multe unități de învățământ și-au pus ân valoare obiceiurile în cadrul unui spectacol de culoare, muzică și voie bună care a avut loc în ziua de 8 aprilie 2013 la Ateneul Popular „Maior Gh. Pastia” din Focșani. Spectacolul, asa cum era normal, a debutat cu intonarea Imnului tradițional al romilor, „Gelem, gelem”, cântat cu multă mândrie de zeci de romi prezenți în sală, alături de interpretul tecucean Arun Durancea, invitat la acest eveniment de către prof. Ana Gavrilescu, inspector județean Vrancea pentru minorități. Rugat să se adreseze publicului, tecuceanul nostru a spus printre altele :„Sunt mandru că sunt rom, nu îmi este rușine și mă bucur pentru faptul că iau parte la acest eveniment care marchează Ziua Internațională a Rromilor. Și cu această ocazie, vreau să mulțumesc profesorului Mircea Călianu de la Casa de cultură din Tecuci care m-a sprijinit și mă sprijină în cariera mea artistică precum și celor care îmi sunt alături întotdeauna”.

În cadrul spectacolului de la Focșani, a avut loc și concursul național „Diversitatea- o șansă în plus pentru viitor”,  la finalul căruia toți participanții au primit diferite premii. Au fost prezenți în sală elevi de la școlile gimnaziale din Chiojdeni, Timboiești, Homocea, Măicănești, Slobozia Bradului, Mărășești, Siretul Mărășești dar și elevi din comunele Buciumeni și Munteni, ultimii plecând cu frumoase daruri din partea organizatorilor.