Web
Analytics
TECUCI

1 Decembrie SUMBRU: Ce n-au făcut autorităţile, a realizat un elev


Daniel-Dojan_tecuci 1 Decembrie 2012 a venit şi a trecut prin Tecuci găsind o atmosferă dominată de nepăsare. Manifestări mai de amploare aproape că au lipsit în totalitate (joi seară Casa de Cultură a organizat un spectacol, sâmbătă preotul Vasile Ramfu a depus din partea Protoieriei o coroană de flori; fostele cadre militare nu au reuşit să marcheze această zi într-un mod deosebit pentru că nu s-a ştiut până în ultima clipă dacă Primăria organizează sau nu vreo acţiune). Dacă nu aş fi participat duminică în jurul orei 16.30 la o nouă întrunire a Ligii Tineretului Creştin Ortodox Filiala Tecuci, care a debutat cu slujba Vecerniei oficiată la Biserica Sf. Ioan Botezătorul, aproape că nu reuşeam să conştientizez că în weekend a fost Ziua Naţională a României. După momentul religios, în sala de şedinţe a Protoieriei a urmat o dezbatere pe teme istorico-religioase. Daniel Dojan, elev în clasa a XII-a la Liceul Tehnologic Ovid Caledoniu, pasionat de istorie, a pregătit din proprie iniţiativă un material video şi un discurs despre Unirea de la 1918, subliniind aportul Bisericii, pe care l-a prezentat în faţa celor 20 de tineri participanţi. Dacă ne gândim la contribuţia Bisericii în realizarea Marii Uniri, trebuie să spunem că trei sute de preoţi şi confesori militari au fost mobilizaţi pentru a însoţi trupele pe câmpul de luptă. 150 de preoţi transilvăneni au fost aruncaţi în temniţele maghiare şi au stat închişi doi ani de zile în condiţii mizere. În toamna anului 1918 s-a constituit Consiliul Naţional Român Central cu sediul la Arad. Marele naţionalist Vasile Goldiş a avut un rol important în constituirea şi conducerea lui. Din astfel de consilii făceau parte profesori de teologie şi învăţători confesionali. Mare teolog, viitor mitropolit al Ardealului, Nicolae Bălan a fost mandatat de către ardeleni să ia legatura cu Regele Ferdinand pentru a discuta despre unire şi înfrângerea austro-ungarilor. La 1 Decembrie 1918 în cetatea de la Alba-Iulia, viitorul prim patriarh Miron Cristea a binecuvântat Unirea şi pe cei 200000 de români prezenţi împreună cu Regele Ferdinand şi Regina Maria. Unirea a fost posibilă mai ales cu aportul şi sacrificiul Bisericii ce a ţinut flacăra românismului aprinsă în sufletele românilor din teritoriile româneşti aflate sub ocupaţie străină. În a doua parte a întâlnirii preotul Nicolae Ciobanu, paroh în Umbrăreşti, a vorbit despre trupul sfârtecat al ţării, despre Basarabia şi a continuat cu teme duhovniceşti, menţionând că fără un program zilnic de rugăciune nu putem creşte din punct de vedere spiritual. Slujba Vecerniei, la biserica Sf. Ioan, urmată de astfel de întruniri la care sunt aştepaţi toţi tinerii tecuceni va avea loc în fiecare duminică, începând cu orele 16.30, până la sfârşitul Postului.


13 comments

 1. “Spuneti-mi, n-ati văzut cumva o tară ?
  Am fost plecat vreo patru ani pe-afară;
  Azi am venit si-o caut cu ardoare,
  Dar n-o găsesc si-n suflet rău mă doare.
  O caut peste tot, am fost si-n sate,
  Ogoare plang in buruieni lăsate,
  Inspre păduri, potecile uitate
  M-au rătăcit intr-un pustiu de cioate.
  Acasă poarta nu e zăvorată,
  Căci mama tot mai iese si se uită;
  Atata dor i-a mai rămas pe lume,
  Feciorii să-i mai strige iar pe nume.
  Mosneagul iese-n cale si-o intreabă:
  “Vine? La anul, cred! Acu-i la treabă,
  La noi in tară-i multă sărăcie.
  Stiu ei – că de-or veni, la ce să vie?!”
  Spuneti-mi, n-ati văzut cumva o tară
  Cantată de poeti odinioară,
  Cu ochi de cer si plină de verdeată?
  Am fost si-am căutat-o si la piată.
  Acolo nu era, de bună seamă,
  Că prea o injurau romani de mamă;
  Harbuzul, pătrunjelul, biata prună,
  Erau culese parcă de pe Lună!
  Chiar, voi nu ati văzut pe jos o tară,
  Călcată in picioare si murdară?
  Ce-aveti cu ea? Nimica nu vă cere,
  Eu o declar singura mea avere!”

  Am gasit aceste versuri in comentariul unui vizitator al site-ului ziare.com. Nu cunosc autorul, poezia in intregime, dar mi se par extrem de impresionante…

 2. Felicitari Protoieriei si parintelui Ramfu, tanarului Dojan si tuturor celor care au participat la acea adunare!
  S-ar parea ca absenta autoritatilor nu este intamplatoare, am aflat ca si in alte orase a fost la fel. Daca adaugam si amnezia fostilor militari (de altfel, foarte activi in aceasta campanie electorala si foate energici cand este vorba de supradrepturile lor) aceasta uitare in care s-a scufundat sarbatoarea nationala nu mai pare intamplatoare.

 3. pacat ca a-ti facut astfel de intelegeri nedemocratice.un compromis de scurta durata ramine pentru noi de lunga durata.cu regret

 4. Banerul nu are x..este o imagine alba…parca intentionat pusa. Trebuie sa actionezi cu reload current page..ca sa dispara si sa poti sa citesti articolul. Pacat sa constat nepasare! “Un neam ce nu-si cinsteste istoria e un neam mort”-Nicolae Iorga

  1. Am rezolvat problema bannerului popup care va deranja. O sa implementam o alta solutie. Speram sa fie in regula acum si pentru dumneavostra. Incercati sa faceti o curatenie in cache-ul browser-ului.

 5. Faptul ca primarul nu a organizat nimic de 1 decembrie , nu inseamna ca nu ii pasa de tecuceni, poate era prea ocupat cu campanie electorala, daca stiam ca nu se organizeaza nimic asi fi organizat singur cu ceva prieteni o ceremonie in fata primariei , de altfel 1 decembrie e ziua nationala si libera. De 24 ianuarie o sa ma ocup din timp sa organizam ceva frumos. In zilele noastre nu avem nevoi de lideri ori de alesi poporului , noi cetateni putem fi autosuficienti si sa ne mobilizam singuri, e nevoie doar de oameni de buna credinta si de romani adevarati.

 6. Aveti dreptate,ne-am saturat sa tot vedem mutra acestui…. [ciunţit de admin]

  1. Urmare a unei intelegeri contractuale, pana in data de 10.dec.2012, nu vom posta comentarii la adresa celor ce le-am pus la dispozitie spatiul publicitar. Este o conditie pe care ne-am asumat-o in acesta perioada. Regretam daca am provocat disconfort unora dintre cititorii nostri. E un compromis de scurta durata.

 7. Pe un alt site cu informatii despre Tecuci, care a trecut cu totul in barca USL-ului – sediul imbracat in benere, angajati fac campanie pentru USL,articole favorabile puterii si calomnioase la adresa adversarilor din PDL- unde nici macar comentariile critice la adresa puterii liberalo-psediste nu mai sunt publicate, am citit un articol referitor la iluminatul ornamental, prilejuit de apropierea sarbatorilor de iarna.Dar autorul articolului nu spune nimic de faptul ca prin Parcul Central nu se mai poate circula dupa lasarea intunericului deoarece din dispozitia dl. primar iluminatul public din parc a fost debransat.Iluminata mai este doar Catedrala. Asa ca mai usor cu eforturile facute chipurile de primarie in plina criza, ca daca ai intrebati cu cati bani au platit firma din Neamt o sa ramaneti muti.Astia nu se gandesc la tecuceni, ei se plupta doar sa isi umple burtile nesatioase si sa isi burduseasca buzunarele doldora de euroi.

 8. De la alegeri incoace se intampla ceva foarte ciudat cu autoritatile orasulu;ai trateaza cu indiferenta pe tecuceni. Mai intai au refuzat sa organizeze zilele orasului, apoi nu au organizat manifestari de Ziua Armatei, nu au aorganizat nimic nici de Ziua Nationala si ingeneral suntem tratati cu dispret si folositi doar ca masini de vot penruca ei sa ajunga la putere si sa isi satisfaca nevoile materiale.Adevarul e ca ne meritam soarta, 70% dintre romanii zic ca asta e calea, asa ca nu mai e nimic de zis. Tuchele sa fii sanatos.

 9. regret dar articolele nu pot fi citite din cauza bannerului care apare si acopera tot.

Comments are closed.