Web
Analytics
TECUCI

Soarta câinilor, în comisia de (lipsă de) dialog social


Sedinta dialog social Şedinţa Comisiei de Dialog Social de joi 24.mart.2011 , desfăşurată la Prefectura judeţului Galaţi, a dezbătut un subiect de mare interes local – soarta câinilor fără stăpân. În lipsa primarului Dumitru Nicolae, pe cojile de nuci a fost aşezat directorul Ecosal, Ion Ionescu. Situaţie care, dincolo de a fi jenantă, confirmă relaţiile tensionate dintre Prefectură şi Primărie.   În înregistrarea audio puteţi asculta discuţia de ieri, pe tema câinilor comunitari. Vorbesc:  directorul Ecosal – Ion Ionescu, subprefectul Daniel Tudorache, primarul Tecuciului – Eduard Finkelstain, directorul Prefecturii – Vasile Pârlog şi preşedintele PIMM – Marian Filimon.   O şedinţă care a început cu stângul şi a continuat aşa.  Şedinţa a început cu stângul căci, dintr-o eroare (sperăm!) a departamentului de comunicare al Prefecturii, presa nu a fost invitată decât în ultimul moment. Subprefectul Daniel Tudorache, cel care a condus şedinţa, s-a arătat extrem de dezamăgit de faptul că locul primarului Dumitru Nicolae – aşteptat la şedinţă – a rămas liber.  Cu oarecare întârziere a intrat în sală şi Ion Ionescu, directorul Ecosal Prest, care face şi serviciul de salubritate. Subprefectul Tudorache l-a apostrofat pe Ionescu: „Administraţia publică nu are de-a face cu muşcătura politică, dar vă reamintesc că cetăţenii aşteaptă de la dumneavoastră, ca şi noi, răspunsuri şi respect”.
* … Şi o lege aplicată după ureche?
Întrebat, directorul Ecosal a precizat că patrupedele sunt strânse de pe străzi, duse în padocuri, iar dacă nu sunt adoptate în 7 zile, „conform legii, îi eutanasiem şi îi ducem la incinerator, la Brăila”. Subprefectul Tudorache a spus că în prezent se aplică Legea Marinescu şi că „eutanasierea se aplică doar animalelor bolnave”. Confuzie, Ionescu l-a contrazis pe subprefect şi viceversa.
Trebuie ştiut că „Legea Marinescu 1” (9/2008) interzice eutanasierea animalelor, cu excepţia celor cu boli incurabile, în timp ce OUG 155/2001 prevede eutanasierea câinilor nerevendicaţi din padocuri timp de 7 zile. Totuşi, în finalul legii Marinescu 1 nu se precizează că se abrogă OUG 155…
„Eu cred că acţionaţi pe lângă lege”, l-a avertizat Tudorache, care s-a mai interesat dacă există aviz de mediu pentru transportarea câinilor eutanasiaţi la incineratorul din Brăila. Ion Ionescu a afirmat că este responsabilitatea firmei private care îi transportă (?!), dar că „nu e o problemă, a fost şi Garda de Mediu în control recent”.
Totuşi, Geanina Hanţă, director executiv al Agenţiei Regionale Pentru Protecţia Mediului Galaţi, nu avea cunoştinţă de un astfel de aviz.
Nemulţumit, subprefectul Tudorache şi-a exprimat temerea ca nu cumva câinii să ajungă în gropile de gunoi şi nu la incinerator, dar şi ca nu cumva produse alimentare expirate să fie date ca hrană la câinii din padocuri.
Şedinţa s-a finalizat parcă prea repede pentru gravitatea problemelor ridicate şi a lăsat senzaţia că avem o grămadă de şefi, dar niciunul nu este în stare să spună, pe faţă, ce şi cum. Nici măcar să lectureze un citat de lege, spre lămurirea tuturor…
Cât ne costă muşcătura de câine?
Potrivit declaraţiilor directorului DSP, Valentin Boldea, anul trecut, 755 de gălăţeni au fost muşcaţi de câini, iar în 2009 – 918.
„Costurile pentru tratamentul profilactic în anul 2010 s-au ridicat la 273.817,72 lei, adică 362,67 lei pentru fiecare pacient, bani decontaţi de CJAS. 76 de persoane au necesitat internarea, însumând în total 557 de zile de spitalizare, iar costurile pentru o zi sunt între 100 şi 200 de lei pe om”.
Sterilizare, nu eutanasiere
În ultimii 2 ani, la Tecuci au fost capturaţi de pe străzi 2.199 de câini fără stăpân, din care 2.092 au fost deparazitaţi, sterilizaţi şi vaccinaţi antirabic, iar 107 au fost eutanasiaţi, a declarat, ieri, primarul Tecuciului, Eduard Finkelstain.
El a precizat că sistemul actual de gestionare (interzicerea eutanasierii, prin Legea Marinescu 1 face ineficient efortul rezolvării problemei câinilor fără stăpân:
„Cheltuim anual 2,4 miliarde lei vechi, dar există câinii din gospodării, care fac pui şi ajung pe stradă. Eu cred că se impune sterilizarea câinilor din gospodării şi să se revină la eutanasierea celor care nu sunt adoptaţi într-un anumită perioadă”.
Directorul Ecosal, Ion Ionescu, a precizat că în 2010 s-au strâns de pe străzi 6.000 de câini, şi că unii din ei ajung pe străzi aduşi de brăileni!  Aici un FISIER AUDIO

Sursa: viata-libera.ro
Autor:Maria Măndiţă


2 comments

  1. Este bine ca se mai preocupa cineva si de soarta cainilor abandonati. este pacat ca totusi discutiile nu au finalitate, ca de altfel oricare dezbatere care intereseaza populatia.

Comments are closed.