Web
Analytics
TECUCI

Muzeul Tecuci este monument de valoare națională…

Muzeul-de-Istorie-Tecuci-2014

Prof-Nicu-Mircea-Muzeograf-TecuciProf. Nicu Mircea, Director- Muzeul Mixt Tecuci

– Domnule director, deşi semnele de, boală” ale clădirii muzeului sunt mai vechi, lucrările de reparaţii au început destul de târziu…

– Noi am început demersurile pentru declanşarea operaţiunilor de consolidare încă de acum zece ani. Am fost incluşi într-un plan la nivel judeţean şi naţional, dar din păcate nu s-au găsit banii necesari.

– Şi totuşi, vorba românului, mai bine mai târziu, decât niciodată”.

– Exact. În anul 2000, la intervenţiile repetate ale primarului Gheorghe Lazăr şi datorită înţelegerii din partea Consiliului Local şi a Consiliului Judeţean s-au găsit fondurile necesare pentru realizarea expertizei şi a documentaţiei de restaurare-conservare. Documentaţia este aprobată de Ministerul Culturii şi Cultelor pe motiv că această clădire este monument de valoare naţională, face parte din grupa B de clasificare.

– Puteţi face o scurtă prezentare a clădirii?

Vila, Teodor Cincu”, actualmente Muzeul Mixt Tecuci, aMuzeul-Mixt-Tecuci-2011 fost construită în a doua jumătate a sec. XIX de către boierul Anton Cincu. În anul 1934, fiul său, Teodor Cincu donează clădirea comunităţii locale, cu scopul de a se înfiinţa un muzeu de istorie. Prin testament donatorul a dorit ca aici să mai funcţioneze o bibliotecă publică şi un internat pentru copiii săraci şi buni la învăţătură.

– Cât credeţi că vor dura aceste lucrări care se anunţă deosebit de complexe?

– Întreaga lucrare se estimează a fi finalizată în doi ani şi a fost eşalonată în două etape. Pentru prima fază ‒ 2001 ‒ s-au alocat 2 milioane de lei, iar lucrările au început deja în această lună. În anul 2002 vom primi, cu aceeaşi destinaţie, alte 8 milioane cu care vom încheia operaţiunile de consolidare şi reparare a singurului muzeu tecucean.

Observator T – august 2001

Interviu publicat în volumul „Memoria hârtiei”, autor Viorel Burlacu