Web
Analytics
TECUCI

Împărţirea României pe regiuni până în 2012


Harta zoneDesfiinţarea judeţelor şi împărţirea administrativă a României pe regiuni revine în discursul lui Traian Băsescu, şeful statului anunţând că va demara discuţiile cu partidele politice, astfel încât [intlink id=”1097″ type=”post”]teritoriul [/intlink]să fie restructurat până în anul 2012. Desfiinţarea judeţelor şi împărţirea administrativă a României pe regiuni revin în discursul lui Traian Băsescu, şeful statului anunţând că va demara discuţiile cu partidele [intlink id=”9276″ type=”post”]politice[/intlink], astfel încât teritoriul să fie restructurat până în anul 2012. „Ţara, aşa cum este organizată, nu poate stimula dezvoltarea. Avem decizii pe suprafeţe mult prea mici, mă refer la judeţe, şi avem decizii extrem de greu de negociat. Interesul unui judeţ ca un drum să fie de la sud la nord, iar judeţul următor vrea unul de la est, la vest, că pe acolo, pe Valea Trotuşului, sunt primarii lui. Va trebui să reorganizăm administrativ ţara pentru a permite investiţiilor să se deruleze” ,a precizat Băsescu, joi, la o întâlnire pe teme economice, subliniind că măsura este necesară în ciuda faptului că nu va fi acceptată prea uşor de populaţie.
Declaraţiile preşedintelui vin în contextul în care un proiect de lege referitor la [intlink id=”14814″ type=”post”]împărţirea [/intlink]ţării în 16 regiuni se află deja în dezbaterea Parlamentului. Iniţiativa, aparţinând grupului UDMR, a fost deja aprobată de Senat, prin adoptare tacită, aflându-se de trei luni în atenţia deputaţilor.
Cel mai sensibil punct al iniţiativei este cel care priveşte reunirea judeţelor Mureş, Harghita şi Covasna într-o singură regiune, care ar reconstitui în linii mari regiunea istorică a Ţinutului Secuiesc. Transilvania ar include, în total, şase regiuni: Arad-Caraş Severin-Timişoara, Bihor-Sălaj-Satu Mare, Hunedoara-Alba, Sibiu-Braşov, Maramureş-Cluj-Bistriţa Năsăud şi Harghita-Covana-Mureş.
Moldova ar fi structurată în trei [intlink id=”7026″ type=”post”]regiuni[/intlink], ştergându-se din punct de vedere administrativ delimitarea istoică cu Muntenia: Suceava-Botoşani, Iaşi-Neamţ-Bacău-Vaslui, Brăila- Galaţi-Vrancea-Buzău.
Alte şapte regiuni ar urma să prindă contur în urma reorganizării judeţelor din sudul ţării: Dolj-Mehedinţi-Olt, Gorj-Vâlcea, Argeş-Dâmboviţa-Prahova, Giurgiu-Teleorman, Călăraşi-Ialomiţa, Constanţa-Tulcea şi Bucureşti.

sursa: gandul.info


3 comments

 1. De fapt ceea ce incearca UDMR sa faca prin creerea tinutului secuiesc este sa prinda fasie de granita cu Ukraina. Nu poti cere autonomie in centrul altei tari. Ei stiu foarte bine ce fac ajutati de vanzatorul de tara Basescu.

 2. Uitativa putin la harta asta pregatita de UDMR.Cum poti sa desparti Clujul de Bihor daca vrei progres in zona.Toate drumurile europene din Ardeal trec prin aceste judete.
  Ce sa facem cu maramuresul si Bistrita – autostrazi la ucrainieni.
  Cred ca pe unguri ii intereseaza doar sa aiba majoritate intr-un viitor consiliu regional si mai putin dezvoltarea Romaniei.Ca daca nu ar fi cerut si Brasovul in regiunea lor ,ca este mai dezvoltat ca Tg Mures.
  Sunt neloiali dupa parerea mea.
  Pe cand urcarea pragului electoral la 10%?

 3. Îi bănuiesc pe oamenii politici din România, că au dureri ancestrale în partea dorsală, de faptul că noi cetăţenii trebuie să scoatem bani din buzunar, ca să ne schimbăm documentele de identitate şi actele de la autovehicule, cei care avem.Plus de faptul că milioanele de români de peste graniţă, trebuie să revină în ţară ca să-şi reînnoiască documentele.De ce sunt atât de cretini cei ce conduc destinele ţării, nu mă mai întreb.Dar totuşi dacă nu erau toţi idioţi cu patalama, adică cu diplomă, ar fi lăsat împărţirea administrativ-teritorială de identificare a oamenilor cum a fost, iar împărţirea economică şi de decizie pot să o facă cum este mai bine. Se poate pune un „comisar” de regiune, care ia hotărâri şi decizii în numele guvernului, pe arealul de care răspunde.Pe aceste, aşa zise regiuni.Adică şoseaua lui Băsescu o comandă acest comisar, nu prefecţii sau primarii.Sau se urmăreşte, mărirea tortului de lucrări publice, că una e să „lucrezi” pe un judeţ şi alta este pe patru.Pe româneşte, una e să furi dintr-un judeţ şi alta este să furi din patru judeţe lipite.Şi poate află şi onor conducătorii iubiţi, că orice regiune teritorială, se uneşte cu alta, dacă aceste regiuni au infrastructură între ele.Asta e valabil pe tot globul.Sunt zone în ţară, unde judeţele alăturate de ei în regiuni, nu au nici în clin nici în mânecă, nimic unul cu celălalt.Bănuiesc că împărţirea au făcut-o aşa după desenul hărţii.

Comments are closed.