Web
Analytics
TECUCI

Jurnaliștii din Galați vor comunism: cu lege a presei și fară sindicate


comunism

Calitatea jurnalismului a fost descrisă de cei intervievați de către operatorii ActiveWatch ca fiind strâns legată de imparțialitate, de modul de documentare a articolelor, de personalitatea jurnalistului, de disciplină, de cunoașterea legislației, de ignorarea presiunilor care se manifestă asupra sa și de motivarea financiară, pentru că „unora dintre jurnaliști li se oferă bani în special din mediul politic și un jurnalist de calitate trebuie să refuze să primească”. Pregătirea profesională a jurnaliștilor gălățeni este de nota 7, conform mediei notelor date de către cei intervievați. Soluțiile oferite de respondenți pentru îmbunătățirea jurnalismului au variat de la: desființarea celor două facultăți de Jurnalism, la nevoia de cursuri de specializare pe teme de jurnalism, teme economice, cursuri tehnice. Un material de televiziune bine realizat trebuie să se încadreze în grila de programe în funcție de specificul postului, este pregătit din timp și verificat din punct de vedere al imaginilor, sunetului și trebuie să fie bine structurat.


Soluții pentru îmbunătățirea jurnalismului au fost indicate de cărei cei intervievați ca fiind: revigorarea mediul economic local, salarii mai mari pentru jurnaliști, salarii care ar duce la motivarea jurnaliștilor și la lipsa de influență politică.

”E o meserie care nu se învață la facultate, ci la locul faptei.” (profesor de jurnalism)
”O soluție pentru calitatea jurnalismului este desființarea Facultății de Jurnalism de la Galați. Profesorii sunt total nepregătiți, oameni care n-au făcut teren în viața lor, dar predau cursuri de jurnalism la facultate. Studenții care termină sunt catastrofali, nu depășesc nici măcar bacalaureatul pe care l-au luat, pregătirea este zero absolut. Se mai face practică la tv, dar am fost extrem de dezamăgită de tot ce mi-a trecut prin mână. Meseria asta, din punctul meu de vedere o înveți din mers, făcând practică.” (Alina Brandabur, redactor-șef TV Galați)
„Acum se scot jurnaliști pe bandă rulantă. Nu văd nicio soluție pentru îmbunătățirea calității jurnaliștilor.” (membru PDL)

”Jurnalistul de calitate este jurnalistul care respectă codul deontologic făcut de Convenția Organizațiilor Media, este conștient de clauza de conștiință – care trebuie să fie opozabilă în justiție – și nu se lasă atras de mirajul politic. Pentru un jurnalism de calitate, patronatul nu trebuie să încurajeze cenzura sau autocenzura politică, iar mediul economic să fie prietenos și să dea un anumit statut jurnaliștilor. Un jurnalist de calitate trebuie să fie clar, concis, corect și să dea culoarea materialului tv/articolului, să se implice în probleme comunității.” (jurnalist, editor ziar online)
”Relațiile dintre instituțiile media din oraș sunt constipate, presa fiind polarizată, cu jurnaliști grupați pe bisericuțe și găști. Există niște cooperative, să le spunem. Noi, de la sindicatul jurnaliștilor, avem bănuieli că sunt ziariști sub acoperire și avem destule indicii. N-am obținut dovezi. Ziariști sub acoperire, adică agenți ai serviciilor sub acoperire. Pe unul îl și știm, e notoriu, lucrează la Agerpres și de-a lungul anilor a încercat să distrugă sistematic tot ce s-a construit organizatoric în jurnalism.” (Jurnalist Vox TV)

Aderarea la un sindicat nu este văzută ca o soluție de aproape toți cei intervievați din cauză că un sindicat nu ar putea să apere drepturile jurnaliștilor.

”Atât timp cât am condus sindicatul din presa gălățeană am reușit mărirea salariilor pe plan local, în urmă cu 4-5 ani. Am dat în judecată patronatele, dar ulterior sindicatul a scăzut ca putere din cauza unor puciuri succesive. Jurnaliștii care doreau să se înscrie în sindicat erau amenințați. Era sub presiune sindicatul, să fie distrus, să fie anihilat. Cumva au reușit, că i-au înspăimântat de ziariști să nu se înscrie, dădeau telefoane și mă întrebau cine mai este înscris în sindicat, cu telefonul pe speaker, ca să audă ce spun. Sunau de la Viața Liberă, vechii patroni, vroiau să știe câți jurnaliști de la Viața Liberă sunt înscriși în sindicat. Și de la TV Galați. În ultima vreme nici nu m-am mai ocupat pentru că am fost scârbit. Dacă am văzut că oamenii nu sunt interesați să fie apărați, să cotizeze, să aibă o structură, am lăsat-o baltă. Am predat ștafeta unor tineri.” (jurnalist Vox TV) … citeste intreg articolul

Sursa: nepasadegalati.ro ,  scris de Sorin Titei


One comment

  1. Sapte(7)- e o nota care contine multa politete, indulgenta. Ca sa fii ziarist trebuie sa fii innascut, sa ai cunostinte solide din cateva domenii, inteligenta, indrazneala caracter si nu o patalama.
    E foarte multa mediocritate in presa galateana.

Comments are closed.