Web
Analytics
TECUCI

IMM-urile nu vor mai beneficia de niciunul dintre stimulentele fiscale promise de Guvern


Intreprinderile mici si mijlocii (IMM) si microintreprinderile nu vor mai beneficia de facilitatile fiscale promise de Guvern in luna iunie, asa cum era stabilit intr-un proiect de act normativ lansat la acea data. Respectivul document a fost modificat in mai multe randuri, iar forma finala, care a fost deja aprobata de Executiv pe 4 decembrie, nu mai cuprinde niciun stimulent fiscal pentru IMM. In forma initiala a proiectului se prevedea, printre altele, ca inspectia fiscala la firmele mici si medii sa fie efectuata o singura data intr-o perioada de trei ani.

[box] [/box]

Guvernul a aprobat in sedinta din 4 decembrie un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii care prevede, printre altele, dezvoltarea si utilizarea unui set de indicatori specifici pentru imbunatatirea reglementarilor pentru IMM, precum si dezvoltarea unor masuri pentru educatia antreprenoriala.

Initial, acest proiect a fost lansat in dezbatere publica in iunie, sub forma unei ordonante de urgenta care cuprindea o serie de stimulente fiscale pentru IMM-uri si microintreprinderi. Acest document a fost aprobat de Guvern, insa nu a fost niciodata publicat in Monitorul Oficial si deci nu s-a putut pune in aplicare.

La sase luni dupa publicarea primei variante, adica in noiembrie, Ministerul Economiei a lansat o a doua varianta, de aceasta data sub forma unui proiect de lege care stabilea mai clar beneficiile fiscale acordate IMM-urilor. Insa nici acest proiect nu a intrat in vigoare.

O a treia varianta a proiectului de lege a fost publicata de Ministerul Economiei la inceputul lunii decembrie, care a si a fost aprobata de Guvern. Totusi, noile reglementari nu mai cuprind beneficii fiscale pentru IMM-uri, ci doar dispozitii care cuprind indicatori specifici pentru imbunatatirea reglementarilor pentru IMM, precum si masuri pentru educatia antreprenoriala.

Consiliul National al IMM: “Proiectul a fost golit de continut”

Proiectul aprobat in Guvern are foarte putine elemente pozitive comparativ cu cel pe marginea caruia s-a discutat in luna iulie in Comisia de dialog social si reprezinta un regres semnificativ, a declarat astazi Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), in cadrul unei conferinte.

[box] [/box]

“Este o situatie foarte delicata. Am solicitat deja intalniri cu oficialii statului, pentru ca macar o parte din masuri sa fie introduse. Avem nevoie de o lege de relansare a IMM-urilor si a economiei. Daca proiectul va intra in vigoare in forma actuala, atunci nu se vor justifica modificarile aduse legii IMM-urilor. Suntem foarte surprinsi, pentru ca in urma discutiilor cu ministrii, acestia au promis altceva pentru IMM-uri. Practic proiectul de lege a fost golit de continut”, a adaugat acesta.

Contactati de AvocatNet.ro, reprezentantii Departamentului pentru IMM si mediul de Afaceri din cadrul Ministerului Economiei ne-au declarat ca s-a renuntat la stimulentele fiscale cuprinse in versiunile anterioare ale proiectului pentru ca acestea reveneau in responsabilitatea Ministerului Finantelor.

Ce cuprinde noul proiect?

Noile reglementari aprobate recent de Guvern creeaza cadrul necesar transpunerii in legislatia nationala a Small Business Act for Europe, se arata intr-un comunicat al Executivului… citeste intreg articolul

Sursa: avocatnet.ro