Web
Analytics
TECUCI

Certificatul de performanta energetica, obligatoriu incepand de vineri.


Analiza-energetica   Certificatul de performanta energetica, obligatoriu incepand de vineri. Cum obtii documentul si cat te costa?
Din 19 iulie, proprietarii vor fi obligati sa prezinte un certificat de performanta energetica la vanzarea sau inchirierea unei locuinte, conform unui act normativ ce urmeaza sa intre in vigoare peste cateva zile. Afla astazi, de la AvocatNet.ro, cum poti obtine documentul, ce acte sunt necesare pentru intocmirea acestuia, precum si care sunt tarifele aferente certificarii si auditarii energetice.
Certificatul de performanta energetica (CPE) este un document tehnic cu caracter informativ care atesta performanta energetica a cladirii, precum si incadrarea cladirii intr-o clasa de performanta energetica. Mai precis, intr-un certificat de performanta energetica sunt detaliate caracteristicile constructiei si ale instalatiilor aferente acesteia (incalzire, apa calda de consum, climatizare, ventilare mecanica si iluminat artificial) rezultate din analiza energetica si termica, fiind valabil 10 ani de la data eliberarii. AICI poti vedea cum arata un certificat de performanta energetica.
Documentul se elaboreaza pentru mai multe tipuri de cladiri care se construiesc, se vand, se inchiriaza sau sunt supuse renovarilor majore, printre care locuinte unifamiliale, blocuri de locuinte, birouri, cladiri de invatamant, spitale, hoteluri si restaurante, sali de sport, cladiri pentru servicii de comert sau alte tipuri de cladiri consumatoare de energie.
De asemenea, certificatul se va elabora si pentru cladirile aflate in proprietatea/administrarea autoritatilor publice sau a institutiilor care presteaza servicii publice.
Important! Certificatul nu este necesar urmatoarelor cladiri:
– cladiri si monumente protejate care fie fac parte din zone construite protejate, conform legii, fie au valoare arhitecturala sau istorica deosebita, carora, daca li s-ar aplica cerintele, li s-ar modifica in mod inacceptabil caracterul ori aspectul exterior;
– cladiri utilizate ca lacasuri de cult sau pentru alte activitati cu caracter religios;
– cladiri provizorii prevazute a fi utilizate pe perioade de pana la 2 ani, din zone industriale, ateliere si cladiri nerezidentiale din domeniul agricol care necesita un consum redus de energie;
– cladiri rezidentiale care sunt destinate a fi utilizate mai putin de 4 luni pe an;
– cladiri independente, cu o suprafata utila mai mica de 50 m2.

De vineri, nicio locuinta nu va mai putea fi vanduta sau inchiriata fara un CPE
Noi reguli in privinta certificatului de performanta energetica au fost stabilite recent, prin Legea nr. 159/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 283, din 20 mai 2013, ce urmeaza a intra in vigoare in 19 iulie. “Pentru cladirile sau unitatile de cladire care se vand sau se inchiriaza, investitorul/proprietarul/administratorul este obligat sa puna la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, anterior perfectarii contractului, o copie de pe certificat, astfel incat acesta sa ia cunostinta despre performanta energetica a cladirii/unitatii de cladire pe care urmeaza sa o cumpere/inchirieze, dupa caz”, se precizeaza in documentul citat.
Mai exact, potrivit noilor dispozitii aplicabile de vineri, la incheierea contractului de vanzare-cumparare, proprietarul are obligatia de a transmite certificatul, in original, noului proprietar.
Atentie! Legea nr. 159/2013 stabileste, de asemenea, ca toate contractele de vanzare-cumparare incheiate fara prezentarea certificatului sunt supuse nulitatii relative, potrivit prevederilor Codului Civil.
Totodata, in actul normativ se arata ca la data inregistrarii contractului de vanzare-cumparare, respectiv de inchiriere, proprietarul are obligatia de a depune la organul fiscal competent o copie de pe certificat, iar originalul va ramane in posesia proprietarului.
In plus, o modificare importanta introdusa de legea mentionata este aceea ca, incepand din 19 iulie, toate anunturile cu oferte de vanzare si de inchiriere (site-uri imobiliare, ziare, etc) trebuie sa contina clasa energetica a apartamentului oferit, dupa cum a explicat, la sfarsitul lunii mai, inginerul Ovidiu Stanciu, auditor energetic grad I cladiri si instalatii si membru al Comisiei Comunicare Imagine a Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri din Romania (AAEC).
“Art. 133. – In scopul informarii potentialilor cumparatori sau chiriasi, investitorul/proprietarul/administratorul cladirii/unitatii de cladire prevazute la art. 7 alin. (1) va preciza in anunturile de vanzare sau inchiriere a acestora informatii din certificat cu privire la indicatorii de performanta prevazuti la art. 5 (clasa energetica, consumul total specific de energie, indicele de emisii echivalent CO2, n.red.) – extras din Legea nr. 159/2013”

Cum se obtine un certificat de performanta energetica?
Certificatul energetic se elibereaza doar de catre auditori energetici pentru cladiri, atestati tehnico-profesional in conditiile legii. Pana la data de 8 iulie 2013, potrivit informatiilor publicate pe adresa de internet a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, erau inregistrati peste 1380 de auditori energetici pentru cladiri. Puteti consulta AICI lista completa a acestora.
Pentru intocmirea unui certificat de performanta energetica este necesara colectarea de informatii despre apartament/bloc si inspectarea starii instalatiilor tehnice, a mentionat, pentru AvocatNet.ro, inginerul Ovidiu Stanciu.
Conform auditorului, datele cu caracter general sunt culese de la proprietarul apartamentului, precum si de la administratorul blocului (Cartea Tehnica a constructiei). “Aceste date vor fi trecute in una din cele 2 Anexe ale certificatului de performanta energetica ce va fi predata solicitantului dupa efectuarea calculelor si determinarea clasei de performanta energetica”, puncta inginerul la data respectiva.

In plus, pentru intocmirea unui CPE sunt necesare si urmatoarele documente:

Plan general de incadrare in zona al imobilului (scara 1:2000) cu precizare punctelor cardinale
Planuri arhitectura – fatade si sectiuni: subsol, parter, etaj curent, ultim etaj, terasa
Planuri cu sectiuni longitudinale si transversale
Planuri instalatii incalzire si apa calda de consum
Releveu apartament scara 1:100
Alte detalii constructive pentru  pereti, planseu peste subsol, planseul de sub mansarda/terasa,etc
Denumirea producatorului sau fisa tehnica pentru centrala termica, calorifere si tamplaria termoizolanta, daca acestea au inlocuit recent dotarile originale ale imobilului
Facturi apa calda, apa rece, energie termica sau de combustibil pentru centrala termica a cladirii

Auditorul contactat de AvocatNet.ro a explicat, de asemenea, ca elaborarea unui CPE pentru o cladire presupune parcurgerea a 5 etape esentiale, dupa cum urmeaza:

Evaluarea performantei energetice a cladirii in conditii normale de utilizare, pe baza caracteristicilor reale ale sistemului constructiei si instalatii aferente (incalzire, preparare/furnizare a apei calde de consum, ventilare si climatizare, iluminat artificial);
Definirea cladirii de referinta atasata cladirii reale si evaluarea performantei energetice a acesteia (nu se aplica in cazul apartamentelor);
Incadrarea in clase de performanta energetica si de mediu a cladirii;
Notarea din punct de vedere energetic a cladirii;
Intocmirea actului ” Certificat de Performanta Energetica ” pentru acea cladire si inserarea recomandarilor referitoare la modalitatile de crestere a eficientei in utilizarea energiei.

Cat costa un certificat de performanta energetica?

Tarifele aferente certificarii si auditarii energetice au fost aprobate de Asociatia Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC), fiind diferite, in functie de urmatoarele categorii de servicii:

Categoria A – Certificat de performanta energetica
Categoria B – Expertiza energetica, Raport de expertiza energetica si Certificat de performanta energetica
Categoria C – Audit energetic si Raport de audit energetic
Categoria D – Consultanta in domeniul energeticii cladirilor

Conform informatiilor de pe site-ul AAEC, in ceea ce priveste primele 3 categorii, tariful este diversificat pe urmatoarele tipuri de cladiri:

Apartamente de bloc si unitati de cladire (magazine, birouri etc)
Cladiri de locuit individuale, cuplate, insiruite
Blocuri de locuinte
Cladiri de birouri si administrative
Cladiri de invatamant, scoli, gradinite etc
Cladiri de sanatate, spitale ,policlinici etc
Cladiri de comert
Hoteluri, moteluri, pensiuni
Cladiri de cultura si sport
Cladiri de productie

In plus, institutia a pus la dispozitia publicului un document ce cuprinde preturile pentru fiecare tip de cladire, conform caruia tarifele pentru eliberarea certificatului de performanta energetica pentru un apartamentul sunt dupa cum urmeaza:
Aria desfasurata construita (m2)     Tariful unitar al lucrarii (Euro/m2)     Tariful unitar pentru pregatirea lucrarii si documentare (Euro)
Categoria A – Certificat de performanta energetica     Categoria B – Expertiza energetica, Raport de expertiza energetica si Certificat de performanta
energetica     Categoria C – Audit energetic si Raport de audit energetic
<50     2,5     2,8     3,5     50
50…100     2     2,3     2,8
100…200     1,5     1,7     2,1
>200     1     1,2     1,4

Puteti consulta AICI tarifele aprobate de institutie pentru fiecare tip de cladire.

Pe de alta parte, potrivit lui Ovidiu Stanciu, documentul AAEC are caracter de recomandare. “In final, pretul este dictat de piata libera”, puncteaza auditorul.

Sursa: avocatnet.ro

 


One comment

  1. O noua magarie si o alta hotie la nivel national.Eu nu cred ca un cumparator are nevoie de acest certificat de jaf la drumul mare.Poate vedea singur din ce este construita si catre ce puncte cardinale este orientata.

Comments are closed.