Web
Analytics
TECUCI

E criză în România? – Canci !


Cuvântul „canci” este de etnie ţigănească (rromâ, cum îşi spun ţiganii de la o vreme) şi se traduce, însemnând o negaţie totală: Nu, Nu se poate, Nu există etc. Aşadar, la noi în România, nu există sriză. Există o oarece sărăcie, la o anumită categorie de oameni. Şi aceştia, pentru că (se ştie sigur şi de ce) sunt neajutoraţi mintal. Bibilica tor e mereu în repaus. Mai există i o lene, care dacă ar iurea, s-ar auzi vaiete precum sirenele care ne anunţă o avarie iminentă, o catastrofă. Noroc că nu doare.   Şi acum, să vă explic, să nu se creadă că mă joc cu vorbele. Deşi, recunosc, tare îmi place !
Aşadar, stăteam în faţa clădirii C.E.C. Aşteptam pe cineva. Prin faţa mea, treceau una după alta, mare mulţime de autovehicule pe patru şi chiar pe paisprezece roţi. Mirat de mulţimea lor (ca şi cum e-aş fi văzut pentru prima dată) mi-a venit ideea să le număr. Şi ce credeţi?!  Intr-un minut au trecut într-un sens 85 de autoturisme şi cinci autovehicule de mare (şi foarte mare tonaj). In celălalt sens (de ieşire din oraş), au trecut 90. Şi ce-i cu asta? – vă veţi întreba. Păi, este, că în acel minut, au trecut doar 4 pietoni într-un sens şi trei în celălalt sens. Păi, s-a desfiinţat mersul pe jos? Au aşa mulţi bani pentru benzină? In autoturisme era doar şoferul. Rar de tot mai era şi a doua persoană. Păi din cauza crizei se deplasează urnea (cea mai mare parte din ea) pe patru roţi, care de care mai bengoase?!
In altă ordine: vă invit, dragi cititori, la o plimbare, prin oraş într-o zi de târg (sau în orice zi din săptămână). Veţi vedea mare mulţime le oameni mişcându-se fie într-un sens, fie în altul, în pas domol, le plimbare, parcă fără să aibă vre-un interes. Toţi într-o ţinută de mare eleganţă. Şi te poţi întreba: oare această mulţime, nu are nimic le făcut, doar să umple trotuarele? Şi dacă în această forfotă veţi vedea o singură persoană care să aibă un petic la pantalon sau la coatele hainei, dau pe loc un milion pentru fiecare cârpitură. Păi ileganţă asta e semnul crizei? Păi, foiala asta (care până la urmă, este o lipsă de ocupaţie) înseamnă criză? Să mergem la un maxi-market. De exemplu la Penny. Veţi vedea că cumpărătorilor nu le mai ajung sacoşele din ambele mâini. Scot mărfuirile alimentare din magazin cu cărucioarele pe care le împing lână la maşina proprie. Păi, atâta cumpărătură, îi din cauza „crizei’*?! Am doi nepoţi: unul în clasa a doua, unul în clasa a patra. Cel din lasa a doua: „Imi pare bine că am învăţat numerele Ia aritmetică. De acum, dacă le ştiu, îmi cumpără tata şi mie telefon mobil”.
– Dar în clasa ta mai ai colegi care să poarte la ei telefon mobil? intreb eu.
– Ehei, din 30 de colegi, au la ei telefon mobil, 11. Ceilalţi le au casă. Nu le dă voie părinţii să le poarte. Cică, la anul Şi, stai să vezi: când Doamna nu-i atenta (sau nu-i în clasă) cel din banca din spate, vorbeşte cu cel din primele bănci, prin telefon.
– Şi are tatăl tău bani pentru telefonul tău, mai cu seamă că nu-ţi trebuie?
– Mai ai colegi care să poarte la ei tot timpul telefon mobil?
– Daaa! Din 28, numai 4 nu au!
I-am pus pe nepoţi să întrebe pe colegii lor, cam ce salarii au părinţii lor. In afară de bâlbâieli, nici unul n-a răspuns, adică toţi au ridicat din umeri. Şi iarăşi mă întreb: dacă-i criză, de ce se cheltuie inutil, pentru lucruri inutile pentru puşlamale?!
In partea apuseană a oraşului există o suprafaţă de teren arabil (zona Bălcescu) de câteva sute de hectare – teren agricol irigabil. Sistemul de irigaţii funcţionează perfect. Ei bine: un sfert din acest teren, (anul trecut) a fost rămas pârloagă, adică nemuncit. Un sfert a fost semănat, dar buruienile erau cât porumbul. Şi nu s-a cules mai nimic. Din cealaltă jumătate de lan, muncită cum trebuie a ieşit atâta recoltă, cât să hrănească tot judeţul un an întreg.
Păi, nelucrarea pământului e din cauza crizei? – Doamne, îţi mulţumesc că lenea nu doare. Am învăţat doar să ne văităm.
Criza?!?! – Un cuvânt născocit de îmbogăţiţii prin mare jaf cu atac subtil la averea naţională, Ce, s-a văzut vreodată un om cu averi uriaşe din muncă cinstită? Ce, un Voiculescu, Vântu, Năstase, Patriciu etc, etc, au cumva, bătături în palme? Păi dacă unul din aceştia a avut anul trecut un venit, să zicem, un milion de euro, iar anul acesta a realizat numai opt sute de mii de euro, sar ca arşi şi strigă până răguşesc: „Vai, e criză, trebuie restrânse cheltuielile!”
Intr-un supermarket cu marfă, de milioane de euro, s-a îmbolnăvit o salariată, se aude invitaţia: „- Intindeţi-vă, acoperiţi şi sarcinile celui lipsă. Nu putem angaja un înlocuitor: e criză”. Şi tot aşa. Şi pot aduce argumente care să traducă cuvântul criză prin lene, lăcomie şi mare dorinţă de îmbogăţire pe căi necinstite. Vă stau la dispoziţie.
P.S. Mergând (la pas) prin oraş se poate vedea din loc în loc, (din cauza crizei) căsoaie, adică clădiri uriaşe cu 10-15-20 de încăperi. Acum, fiţi atenţi dragi cititori: toate aceste case – palat au aceeaşi gravă eroare în construcţie: toate au uşă. O uşă mare, in două trei canate. Păi, pe uşa aceea, îl scoate popa pentru drumul cel din urmă. Dacă n-ar fi avut uşă, preotul nu ar fi putut intra pe geam pentru ectenia de comand (slujbă şi rugăciune pentru iertare) pentru drumul cel din urmă. Şi dacă nu putea să intre în casă pe geam, stăpânul palatului, Tămânea stăpân pe veci, nu numai în viaţa asta trecătoare. Şi încă o neglijenţă strigătoare la cer: toţi stăpânii acelor case-palat, au omis să planteze câte un copac din soiul brad. Din trunchiul acelui brad să se facă opt scânduri, pentru două sicrie (pentru el şi consoartă) cu care să fie duşi stăpânii palatului. Ar fi făcut economie de cherestea. Era necesar, trebuia, că-i criză. Am zis. Pa! Dar tot mai bine zice neuitatul Cristian Tănase:
„O fi criza o povară. / Dar dacă omu-i de la ţară / o mai duce /Şi dacă ai în bătătură / Un grăsun pentru untură, / Nu sunt bani, / dar e untură / şi-o mai duce /dar dacă nevasta cloanţă / şi o soacră cotoroanţă / apoi, atunci, cu siguranţă / N-o mai duce./N-a mai duce”

Autor:  Ştefan LECA – publicat in ziarul Observator T