Web
Analytics
TECUCI

Campusurile şcolare – ruinele unor investiţii blocate de patru ani!


   Decuplate de la finanţare încă din luna aprilie 2009, campusurile de la Şcoala 7, de la Grupul Şcolar Industrial Tecuci şi de la Târgu Bujor sunt şi astăzi în paragină. Nimeni nu ştie când se vor relua finanţările, dar conducerea Inspectoratului Şcolar nu vrea cu niciun chip să dea altă destinaţie acestor spaţii.
La mai bine de patru ani de la sistarea lucrărilor la aşa-zisul Campus Cuza, care ar fi trebuit construit în curtea Şcolii 7 din Galaţi, veştile nu sunt deloc îmbucurătoare. Inspectoratul Şcolar nu are banii necesari pentru a duce la bun sfârşit acest mega-proiect de aproape 4 milioane de euro. Şi Primăria ridică din umeri când vine vorba despre acest proiect pentru că finanţarea nu ţine de ea! În tot acest timp, beneficiarul acestui proiect – Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza” rămâne într-o clădire veche, revendicată şi câştigată, şi pentru care Primăria plăteşte o grămadă de bani drept chirie.  ”Spaţiul este insuficient, la noi se învaţă la foc continuu pentru că avem 32 de clase şi doar 18 săli. Ca să nu mai vorbim că multe dintre ele sunt bilingve şi sunt grupuri de elevi care au nevoie de săli diferite”, spune directorul adjunct al Colegiului Naţional “Alexandru Ioan Cuza”, Gabriel Enache. Până la sistarea lucrărilor, Ministerul Educaţiei a investit în Campusul Cuza 1,4 milioane de lei pentru proiectare şi 1,3 milioane de lei în lucrări efective, în condiţiile în care tot proiectul se ridică la aproximativ 16 milioane de lei.

La Tecuci, Campusul de aproape cinci milioane de euro zace şi el în paragină. Dacă la Şcoala 7 din Galaţi lucrările au ajuns până la primul nivel, la Tecuci totul se rezuma doar la fundaţie. Aici, a existat şi un mare scandal legat de situaţia unor materiale pe care constructorul – ICMRS Galaţi – le-ar fi depozitat în propriile magazii. Intrat în faliment, ICMR Galaţi ar introdus la masa credală şi aceste materiale în valoare de câteva sute de mii de lei, lucru care ar fi supărat conducerea Inspectoratului Şcolar. Campusul ar fi  trebuit să aibă un corp de şcoală, internat, cantină, ateliere, bază sportivă cu teren şi sală de sport, sală de festivităţi, laboratoare, cabinete, parc auto şi apartamente cu o cameră pentru profesorii navetişti.
La Târgu Bujor, situaţia a fost şi mai încurcată. Constructorul – SC Unicom Galaţi – a lucrat „precum calul”, fără să intuiască faptul că nu va mai primi nimic în plus faţă de avansul de 1,8 milioane de lei (dintr-un total de aproape 10 milioane). Se ajunsese chiar la stadiul finisajelor într-un corp de cladire, dar când şi dat seama că a luat ţeapă, constructorul a părăsit şantierul.  Din păcate, nimeni nu poate spune nimic în legătură cu reluarea finanţărilor la aceste trei şantiere în ruine. „Nu depinde de noi, aşteptăm ca de sus să se deblocheze finanţările. Oricum, nici nu vrem să auzim de ale destinaţii pentru aceste obiective, ar fi păcat să le transformăm în grădiniţe cu trei-patru săli şi să pierdem un întreg obiectiv”, ne-a declarat inspectorul şcolar general Laura Marin.

Autor: Bogdan Nistor
Sursa: adevarul.ro