Web
Analytics
TECUCI

Aşadar, se poate – soluţii pe vremuri de criză


profesori_crizaÎn  tulburarea  schimbărilor legislative, educaţionale, sociale şi politice de astăzi şi dintotdeauna, oamenii şcolii caută cu înfrigurare şi, uneori, găsesc soluţii de a rezista în confruntarea dură cu viaţa de bugetari. La Tecuci, spre exemplu, funcţionează de 80 de ani fără întrerupere o Casă de Ajutor Reciproc, formulă de sprijin financiar şi social înfiinţată la 21 noiembrie 1930. Iată câteva gânduri şi aprecieri ale dascălilor din zona Tecuciului, exprimate cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la înfiinţare.  Ioana Dragu, preşedinta CAR Tecuci în ultimii 20 de ani, declară cu vădită mândrie: „Simt o imensă responsabilitate şi gânduri optimiste acum, când se împlinesc 80 de ani de la punerea pietrei de temelie a Băncii Cadrelor Didactice tecucene”.
„Titulatura a devenit apoi Banca Popular Profesională „Regele Carol al II-lea”, iar astăzi – C.A.R. Învăţământ Tecuci. Pe 21 noiembrie 1930, institutorul Ioan Al. Pascu, sprijinit de o mare parte a dascălilor vremii, a convocat o consfătuire în localul Şcolii Nr. 1 de fete, pentru a informa despre nevoia înfiinţării unei astfel de bănci, care să le mai uşureze cadrelor didactice din nevoile zilnice, cele mai arzătoare fiind susţinerea copiilor la şcoli superioare sau secundare”.
„De atunci, zeci, sute, mii de dascăli ai şcolilor din oraş ori din zonă au apelat la împrumuturi în bani. Nu cred că a fost cadru didactic, personal didactic auxiliar ori nedidactic să nu aibă nevoie de serviciile acestei bănci interactive şi profitabile”.
„Activitatea noastră a fost recompensată ˝la ceas aniversar˝, de către membrii biroului executiv al Uniunii Teritoriale Judeţene a C.A.R. Galaţi, cu o plachetă omagială în semn de înaltă preţuire pentru cei 80 de ani de activitate neîntreruptă.”
Profesorul Gheorghe Coroeru, decan de vârstă al şcolii tecucene, a adăugat că CAR Învăţământ Tecuci a apărut ca o necesitate stringentă pentru oamenii şcolii, justificându-şi eficienţa în pline crize sociale, financiare, economice şi politice:
„Doar cu împrumuturi permanente ne-am rezolvat multele probleme financiare
apărute în familie. Au fost şi vremuri tulburi, însă menţinerea acestei adevărate instituţii interşcolare s-a datorat tenacităţii şi abnegaţiei unor dascăli de excepţie, care şi-au asumat responsabilităţi uriaşe de ordin social şi umanitar”.

Învăţătoarea Aglăiţa Vrânceanu: „În urmă cu 80 de ani, învăţătorul Ioan Pascu a fondat acest CAR. Sprijiniţi de această instituţie, oamenii şcolii au fost şi sunt demni în modestia lor, pot să facă faţă greutăţilor, să-şi crească copiii frumos, să fie modele pentru cei din jur”.
Profesoara de limba şi literatura română Georgeta Zarjitschi, de la Şcoala Gimnazială Cosmeşti: „Cadrele didactice formează o categorie socială cu probleme specifice, dificile, în toate vremurile şi sub toate regimurile, iar CAR a reprezentat încă de la înfiinţare o alternativă de finanţare la care salariaţii cu venituri mici au apelat”.
„La fel ca aproape toţi colegii noştri de cancelarie din Cosmeşti, eu şi soţul meu am apelat la împrumuturi ori de câte ori am avut nevoie. Este momentul să exprimăm un gând de recunoştinţă celor care – în afara sarcinilor de serviciu de la şcoală – au găsit timpul, răbdarea şi responsabilitatea asumată în gestionarea impecabilă a acestor fonduri băneşti exclusiv în beneficiul nostru”.
Reprezentând personalul didactic auxiliar şi pe cel nedidactic, Madlena Radu, secretară la Colegiul Naţional „C. Hogaş”, ţine să precizeze: „Am beneficiat de împrumuturile în bani atunci când credeam că nimeni nu ne poate ajuta. Au fost uneori situaţii disperate. De fiecare dată, am fost onoraţi cu înţelegere, promptitudine şi seriozitate”.
Radu Vladimir, profesor la Colegiul Naţional „C. Hogaş”

Sursa: Viata-libera.ro