Web
Analytics
TECUCI

Nicolae Vermont – pictor la Tecuci


Nicolae_Vermont_Autoportret  Nicolae Vermont, fiul lui Iosif Grünberg, a fost pictor şi gravor român, de origine evreiască şi s-a născut la 10 octombrie 1866 la Bacău. După alte informaţii, la Moinesti în acelaşi judeţ. El provine dintr-o familie de intelectuli şi primaşte o educaţie atentă, deşi este cel mai libertin dintre frăţii săi, între care traducătorul şi astronomul Bernard Varvara Vermont, şi actriţa Lea Fanseta Vermont . Pictura o studiază la Școala de Arte Frumoase din Bucuresti cu Theodor Aman, apoi în străinătate, la Manchen şi Paris.   Întors în ţară, se dovedeşte un promotor al modernismului în arta românească şi refuză conformismul academic. El se va asocia uşor mişcărilor de înnoire a picturii roamaneşti făcând parte din grupul pictorilor independenţi şi numărându-se printre membrii fondatori ai societăţilor „Ileană” şi „Tinerimea artistică”, în cadrul cărora va expune cu regularitate.   Face pictură de şevalet, grafică şi gravură şi colaborează ca desenator la ziarul  “Universal” în 1884. Pictează apoi interioarele palatelor  Kalinderu şi Cantacuzino, dar face şi pictură religioasă, pentru că, la maturitate, se converteşte la religia creştină şi realizează icoane, dar şi picură murală în bisericile ortodoxe româneşti.  Ca pictor, critica de specialitate îl asociază lui Nicolae Grigorescu cel puţin ca viziune. Liric ca expresie, delicat că manieră, Nicolae Vermont se foloseşte în egală măsură de talent, de virtuzitati plastice şi tehnice dobândite în şcolile de arta, dar şi de observaţiile directe ale modelului care îl determină la gestul plasic de spontanietate.

Femeia este un subiect mereu prezent în pictura lui Nicolae Vermont. Tinere, femei simple, florărese, slujnice, doamne din înalta societate, nuduri, dar şi grupuri cu personaje care pun problema structurării unei astfel de compoziţii îl reprezintă şi îl disting în arta românească. Portretul, în general, este una din temele pe care le-a exersat în toate perioadele, de fiecare dată, în stil realist, tipic munchenez. Cu toate acestea, tuşele nervoase ale unui Vermont recunoscut pentru viteză execuţiei şi spontanietate, încarcă personajul cu o aură senină plină de jovialitate, contrar preceptelor însuşite de la maestrul său de la Munchen, Ludwig Loefftz, care nu s-a desprins niciodată de sobrietatea academică.

Pe lângă flori delicate şi peisaje construite pe inalţime, dar calme artistul propune şi subiectul religios începând cu anul 1993 când aduce în atenţia publicului un ciclu cu astfel de compoziţii tematice.

Predilecţia artistului pentru subiectul religioas este pusă nu doar pe seama convertirii sale la cultul creştin-ortodox, pentru că vine cumva sub puternica influenţa a şcolii müncheneze care, la sfârşiţul secolului al XIX-lea, a cunoscut o creştere numerică a operelor de arta cu tema religioasă. Cei mai mulţi artisti germani, printre care şi profesorii de la Munchen a lui Nicolae Vermont, au practicat genul compoziţiei religioase, acordând o atenţie speciala fidelităţii în reprezeantarea spaţiului natural, a vestimentaţiei şi a atmosferei caracteristice epocii. Acelesi criterii plastice si compozitinale sunt respectate şi de pictorul Nicolae Vermont. Tocmai de aceea operele sale religioase au un evident caracter documentar.

La Tecuci, Nicolae Vermont pictează cupolă şi catapeteasmă bisericii “Sf Ioan Botezatorul” împreună cu Dimitrie Harlescu, profesor şi pictor tecucean care realizaza portretele votive şi una din scenele biblice a lăcaşului bisericesc.

Cu siguranţă se petrecea aceata transformare a sfântului lăcaş în vremea preotului Nicolae Conduratu, om al iniţiativei şi implicării culturale, urcat apoi epitrop şi decorat cu Ordinul Coroană României în grad de Cavaler, care în 1923 face demersurile in vederea  ctitoriirii Catedralei “Sf. Ggheorghe” din Tecuci.

Apreciez de asemeni că lucrul la biserică “Sf. Ioan Botezatorul” se face în intervalul 1909, când Dimitrie Harlescu se stabileşte la Tecuci şi cel mai tarziu, până în noiembrie 1923 când acest profesor şi director de scoală părăseşte această viaţa. Cel mai probabil reparaţiile la locul de-nchinaciune începe la puţină vreme după Primal Război Mondial, poate 1919, poate 1920, pentru ca lucrările de reparaţie şi refacere a picturii să fie finalizate de cei doi pictori în anul 1921.

Puţini ne amintim ca tecuceni, din pacate, de acesta creaţie religioasă şi artistică, pentru că ea, astazi, nu mai există. Preoţii şi poporanii parohiei aşteaptă aici zugrăvi şi zugrăveli noi pentru  zidurile, cupolă şi templa bisericii “SF. Ioan Botezatorul”,  ridicată în anul 1850 în urmă contribuţiei băneşţi a serdarului Teodor Cincu şi a şoţiei sale Smaranda şi reparată în mai multe rânduri de-a lungul celor peste o sută şaizeci de ani de existente. Interventii majore au loc astfel in anii 1921, 1940, 1984 si 2007.

Tot ce mai putem spune este că, aici, în această biserică de la Tecuci a poposit cu penelul un mare pictor roman, Nicolae ( Isidor) Vermont, săvârşit din viaţa acesta la 14 iunie 1932.

La cules

http://4.bp.blogspot.com/_8Ny8J6bYJmU/TNqHXPdcf1I/AAAAAAAABPs/XBKzJyaZ0GQ/s1600/VERMONT.jpg

http://1.bp.blogspot.com/_8Ny8J6bYJmU/TUCUB5TMiNI/AAAAAAAABj4/dK66qvb1dkg/s1600/vermont.jpg

“La şipot”

http://artalicitata.blogspot.ro/2012/06/scrisoarea-lui-teisanu-si-taranca-lui.html

“Cusatoreasa”

http://www.artmark.ro/catalog/index.php/nicolae-vermont-cusatoreasa.html

“Coşul cu mere”

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nicolae_Vermont_-_Cosul_cu_mere.jpg

“Plimbare în pădure”

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nicolae_Vermont_-_Plimbare_in_padure.jpg

“La danie”

http://artindex.ro/wp-content/uploads/2012/05/nicolae_vermont_ploiesti_1.jpg

“Vas cu garoafe”

http://g1b2i3.files.wordpress.com/2009/10/nicolae-vermont-vas-cu-garoafe.jpg

“Curtea Domneasca”

http://manarovici2008.files.wordpress.com/2008/11/curtea-domneasca-nicolae-vermont2.jpg

“Portret de femeie “

http://g1b2i3.files.wordpress.com/2010/06/nicolae-vermont-portret-de-femeie.jpg?w=604