Web
Analytics
TECUCI

Dezamăgit de Tecuci: spovedania unui tânăr jurnalist


Topriceanu Marian  Să scriu, să nu scriu, buricele degetelor aflate şi ele într-o confuzie nemaipomenită se năpustesc în cele din urmă asupra tastaturii prăfuite. Apoi linişte totală, e unul din momentele rare în care tânărul jurnalist nu se pregăteşte să istorisească despre alţii ci se operează pe sine, pe cord deschis. După doi ani şi jumătate de la debut a strâns într-o vistierie ascunsă emoţii, bucurii, clipe în care s-a simţit centrul universului, dezamăgiri, tristeţi fiind conştient însă că n-a parcurs decât 30% din drum. Tecuci, oraşul în care a copilărit frumos, aventurându-se pe malurile Bârladului, nu-i metropolă, dar nici ultimul cătun. ”Îi” presărat cu oameni şi locuri interesante pentru care are un deosebit respect. Poate de asta a acceptat să intre lumea fascinantă dar şi ciudată a presei locale. Întâlnirea cu o mână de oameni bine intenţionaţi şi gândul că poate sluji meleagurilor şi norodului l-au convins că asta e calea pe care trebuie s-o urmeze, mai ales că învăţăturile care răsunau între zidurile reci ale bisericii din cimitir şi pe care le-a sorbit cu nesaţ pe când era puştan îl îndemnau la fel. N-a fost foarte dibaci la început dar cu timpul s-a străduit să aducă îmbunătăţiri. Momentele în care ”scrierile” sale au fost de un real folos sau cele în care a schimbat câte ceva în bine în comunitate au fost clipe de triumf. Dezamăgirea mare a venit în perioadele de cumpănă când era mai mare nevoie de sprijinul celor mai înstăriţi, ca şi acum. Aşa-zişii cititori fideli s-au dat la o parte cu argumente care mai de care mai elegante. Atenţie, teama şi căutarea asiduă doar a binelui personal se poate citi chiar dacă te refugiezi în spatele geamurilor fumurii ale unor maşini luxoase. De fapt atunci când eşti trup şi suflet pentru oraş se găsesc întodeauna soluţii care necesită o minimă inteligenţă şi te pot scăpa de multe dureri de cap, trebuie doar să vrei. Un lucru e sigur, comunitatea tecuceană se mobilizează foarte greu în orice. Mai rău e atunci când auzi mergând pe stradă constatarea sinceră şi realistă a vreunui locuitor, oraşul ăsta parcă e mort. Nu putem hiberna veşnic, va fi numai în defavoarea noastră. Tecuci.eu încearcă să fie un pol social. Tecucenii trebuie totuşi să facă mai mult decât să lanseze afirmaţii din spatele unor nickname-uri. Altfel ne învârtim în cerc. Tecuciul merită mai mult iar tecucenii pot schimba ceva. Aşteptăm idei, propuneri, întâlniri cu oamenii care simt la fel. În caz contrar vorbind strict personal o să cedez locul unor persoane cu mai mult har pentru această profesie deaoarece nu mai desluşesc în haosul de azi vreo miză. Singuri împotriva tuturor rămâne din păcate doar un slogan al galeriei Rapidului.

Nu uitaţi: răul nu poate triumfa decât atunci când oamenii buni nu fac nimic.


6 comments

 1. Nu renunta tinere! Fii prezent, fii impartial, fii obiectiv, fii acolo unde nimeni nu s-ar astepta sa fii .
  Adevarul si dreptatea sunt valori pe care orice om le cauta. Insa, nu toti le gasesc sau nu toti le recunosc . Ajuta-i pe acestia sa le gaseasca, sa le recunoasca si sa le fie reper in ceea ce gindesc si in ceea ce fac. Altfel, ce spunea intr-o maxima Blaise Pascal, se adevereste: „dreptatea fără putere este neputincioasa, iar puterea fara dreptate este tiranica” .

 2. De ceva timp am dat peste articolele tale și mi-au plăcut. Aș fi dezamăgit dacă te-ai da bătut! Chiar nu vreau asta !

 3. Sigur ca ai dreptate sa fii dezamagit de Tecuci,Marian.Ai dreptate sa fii dezamagit si de tecuceni.Dar,in acelasi timp,ar trebui sa fii dezamagit de romani si de Romania.Te-ai gandit vreodata ca poate aproximativ 70% dintre romani sunt dezamagiti de foarte multe (politicieni,politisti,judecatori corupti,primari,consilieri si avocati care fura impreuna,etc,etc)?
  Marian,vorbeai in articol despre invataturile dintre zidurile bisericii pe care le-ai sorbit de mic copil.
  Vezi tu,ai ajuns intr-un moment de cumpana a tineretii si a maturitatii in acelasi timp:continui lupta unui om de onoare sau,ptr beneficiile unei vieti fara griji,renunti la constiinta ta de OM si te alaturi marii gloate tacute si ingenuncheate de greutatile vietii.
  Intr-adevar,multi dintre noi,prefera sa-si spuna parerea din spatele unui nickname si poate asteapta un semnal de trezire a constiintei publice din partea generatiei tinere si…vor iesi si ei in strada.Nu avem toti harul de a scrie si nu putem scrie toti intr-un ziar.
  Vrei sa renunti si sa dai astfel satisfactie celor care lupta sa ne inchida gura,ochii si urechile tuturor?Fa-o dar,peste ani,regretele din constiinta ta curata,te vor macina din greu.
  Tu poti fi nu numai vocea ta ci si a celor care,din diferite motive,nu reusesc sa-si strige suferinta si necazurile.Cauta-i pe acestia,vorbeste cu ei,scrie si condamna-i la suferinta morala pe toti cei care le pricinuiesc rau celor slabi.Loveste-i zilnic si nu sporadic pe cei ce fura din banul public si,vei vedea rezultatele dupa o perioade de timp,mai lunga sau mai scurta.
  Incearca sa-i infratesti tu pe cei care nu reusesc sa se intalneasca.Dispui de mijloacele si pozitia necesara.
  Eu iti doresc sanatate si multa putere de munca.Eu te voi sustine intotdeauna,chiar daca numai prin vorbe si ganduri bune deocamdata.BAFTA!

  1. Revin cu o completare.
   Ce-ar fi sa fii dezamagit ca un prieten de-al meu,ce locuieste in apropierea fostului liceu nr.2 si a constructiei realizate de Cacescu senior sau junior?Acesta,imi povestea ca nesimtirea si nepasarea autoritatilor au ajuns la un apogeu fara margini.
   Acele garsoniere sau apartamente construite pe locul fostei centrale termice,au ajuns un focar de infractionalitate si poluare sonica.Tot felul de tzigani cocalari veniti de nu se stie unde,inchiriaza pe sume destul de piparate(de unde or avea bani:din prostitutie,trafic de droguri sau alte activitati ilegale?) acele spatii de locuit,stau ziua mancand seminte si ascultand manelele ce rasuna gretos de urat si la un volum deranjant ptr urechile vecinilor din perimetrele blocurilor aflate in apropiere.Flagelul desgustator al manelelor,rasuna in fiecare zi,din tot felul de carute inmatriculate prin Bulgaria sau din taxiuri inscriptionate cu Jef,conduse de persoane de culoare.Politia sau jandarmii,nu aud,nu vad si nu vorbesc,blocati intr-o lege omerta inexplicabila a infratirii institutiilor statului cu infractionalitatea din oras.
   In timpul perioadei de invatamant,calvarul se amplifica cu elevii minori ai liceului sau grupului scolar ce-si cumpara tigari sau alcool de la „Liberta” si se aciuiaza la celalalt chiosc construit in fata cladirii „marca Cacescu”,la o cafeluta.De aici,incep sa-si elaleze bogatele cunostinte in vocabularul pornografic,cu voce tare,fara sa tina cont de trecerea unei femei mai in varsta sau a unui copil de 5-7 anisori.Ei sunt smecherii cocalari ai generatiei de maine ce-si etaleaza telefoanele sau tzoalele,trimise de parintii plecati la munca in vest sau,de cei de acasa ce trudesc ptr binele progeniturilor.
   Iata dezamagirile altor tecuceni din orasul ce-si schimba denumirea,incet dar sigur,in TEPUCI.
   Vrei sa renunti sa fii purtatorul lor de cuvant,vocea lor care le striga pasurile si nemultumirile in fata „alesilor neamului”?
   Din contra,ar trebui sa tipi mai tare in numele lor,al oamenilor simpli.Nu renuntati,nici tu nici Admin,sa atacati zilnic si mult mai inversunat anomaliile autoritatilor.
   MULTA BAFTA!

 4. Chiar daca ei te „incurajeaza” in modo fals si misel! Tu fii tare Fratele meu! Am trecut impreuna prin multe si tot raul spre bine a fost! Ne-am intarit si suntem pregatiti si pentru ce e mai rau! Tu Marian Topriceanu esti mandria orasului, ai scris istoria prin articolele tale, si esti cu adevarat Jurmalistul Tecucean numarul 1 care merita titulatura de cetatean de onoare si nu se vinde pentru nimic sistemului corupt si oamenilor fara onoare! Mergi inainte draga prietene si „sfarteca” cu bunatatea ta orice rau, caci Hristos e cu tine, nu uita! Respect maxim pentru tine!

 5. Tecucenii ca tine sunt o mandrie pentru oras!Felicitari pentru toate eforturile depuse!

Comments are closed.