Web
Analytics
TECUCI

Cladirea gradiniţei nr.14 din Tecuci

Cladirea-Gradinita-nr-14-Tecuci

Cladirea-Gradinita-nr-14-Tecuci

Adresa: Grădina Publică – Deşi în acest imobil îşi desfăşoară activitatea din anul 1973 Grădiniţă nr. 14, trebuie să precizăm faptul că aici a fost, vreme de peste nouă decenii, sediul Tribunalului judeţului Tecuci.

Primele demersuri pentru construirea unui local nou pentru această instituţie le-a întreprins prefectul Tache Anastasiu care, pe 29 martie 1879, s-a adresat Ministrului de Interne solicitându-i sprijinul necesar în vederea obţinerii unui împrumut de 50000 lei.

Cel mai vechi dintre edificiile publice ale municipiului a fost proiectat de arhitectul H. Schmidt pentru nevoile Tribunalului Judeţului, clădirea acestuia fiind edificata în perioada 1880-1881. Inaugurarea clădirii s-a făcut în ziua de 21 octombrie 1881.

Faţada concepută în stil neoclasic şi desfăşurată mai mult pe orizontală – caracteristică pentru Moldova secolului al XIX-lea – îţi provoacă un sentiment de solemnitate şi de linişte netulburată. Situat pe aliniamentul străzii 1 Decembrie 1918, dar cu mult mai retras spre interiorul Grădinii Publice, fostul tribunal se remarcă prin rezalitul susţinut de cele patru coloane clasice graţioase, precum şi prin tăierea dreptunghiulară a ferestrelor.

Spaţiul interior, aproape simetric,

cuprinde o sală mare de şedinţe flancată de o parte şi de alta de câte două camere. Alte două şiruri de câte patru încăperi destinate birourilor se găsesc concentrate pe celelalte laturi, de nord şi de sud. Un culoar în formă literii U permite accesul spre toate încăperile.

În intervalul 1882-1886, aici s-au judecat toate faptele comise de tâlharul Costache Dragoş („ultimul haiduc din sudul Moldovei “) împotriva boierilor şi arendaşilor de pământ din trei judeţe şi s-au pronunţat sentinţele de condamnare la închisoare în Arestul din localitate.

În ziua de 23 octombrie a anului 1895, în sala mare de şedinţe din interior, s-a judecat procesul intentat elevului Ştefan Petica, viitorul gazetar şi poet, şi prietenului său Traian Corodeanu, ambii fiind acuzaţi de propagandă în favoarea ideilor socialismului prin satele judeţului Tecuci.

În timpul Primului Război Mondial, din ziua de 30 iulie 1917 şi până spre începutul anului 1918, aici şi-a desfăşurat activitatea operativă comandamentul Armatei I romane condusă din acel moment de generalul Eremia Grigorescu, cel ce avea să se implice în decisivă bătălie de pe câmpia Mărăşeştilor. În mai multe rânduri, aici au venit regele Ferdinand I şi prinţul Carol. De asemenea, au trecut pragul clădirii, în nenumărate rânduri, generalii Henri Mathias Berthelot, şeful Misiunii militare franceze în România şi A. I. Ragoza, comandantul Armatei a IV-a ruse. Mai menţionăm faptul că, în noiembrie 1917, aici s-au adunat şi membrii delegaţiilor împuternicite să ducă tratative pentru încheierea „armistiţiului de la Focşani “.