Web
Analytics
TECUCI

Clădirea fostului liceu de fete „Tache și Elena Anastasiu”

Liceul-de-fete-Tache-si-Elena-Anastasiu-Tecuci

Liceul-de-fete-Tache-si-Elena-Anastasiu-Tecuci

Adresa: Str. 1 Decembrie 1918, nr. 64 . Frumoasa clădire în stil neoclasic ocupată de această instituție s-a construit prin 1915, ea îndeplinind rolul de locuință urbană pentru Elena Anastasiu.

    Începând cu data de 1 septembrie 1918, vreme de aproape cinci decenii, a adăpostit Gimnaziul și, respectiv, Liceul de fete „Tache și Elena Anastasiu” ce a funcționat cu numele de Școala Medie nr. 2 în timpul regimului comunist.

    Construcția are o arhitectură deosebită. În partea de miazăzi a fațadei, se distinge un portal monumental, care este încadrat de două coloane. Pe treptele de marmură se intră în edificiu. Fațada de la stradă își etalează bosajele, frontoanele triunghiulare ale ferestrelor, cornișa proeminentă și aticul decorat cu baluștri și protuberanțe.

    În interior se remarcă ușa mare de lemn sculptat, ce permite accesul din vestibul în holul central iluminat natural prin intermediul decupajului din plafon. De aici se accede spre toate camerele dispuse pe cele patru laturi, inclusiv spre sala cea mai spațioasă, orientată spre strada principală.

    Din păcate, cu prilejul ultimelor reparații prilejuite de instalarea temporară a filialei locale a Camerei de Comerț și Industrie, s-a conceput un acoperiș cu mult mai înalt decât cel inițial care fusese extrem de discret, fapt ce dăunează ansamblului clădirii.