Web
Analytics
TECUCI

Cercul Militar din Tecuci

Cladirea-Cercul-Militar-Tecuci

Cladirea-Cercul-Militar-Tecuci

Adresa: Str. Costache Racoviţa, nr. 22 –  Cercul Militar, cunoscut iniţial sub denumirea de Clubul Militar, datează de pe la sfârşitul secolului al XIX-lea, adică din perioada când Tecuciul avea deja o garnizoană puternică formată din unităţi de infanterie, cavalerie şi jandarmi.

Clădirea destinată acestei instituţii a fost înălţată pe terenul ce fusese cumpărat de la Ene Gheorghiade.

    De-a lungul timpului aveau să-i treacă pragul: locotenenţii Dimitrie Bengescu şi Anton Bacalbaşa, căpitanul Gheorghe Boureanu, maiorii Th. Şerbănescu şi Tudor Pamfile, colonelul Alexandru Averescu, dar şi locotenentul Eugen Teodoru, autorul romanului „Frumoasele garnizoanei “inspirat de atmosfera interbelică a acestui oraş.

    În timpul Primului Război Mondial, după distrugerea Gării, a fost instalat aici Spitalul de Evacuare, iar ceva mai târziu a funcţionat Spitalul pentru bolnavii afectaţi de tifos exantematic. Modificarea temporară a destinaţiei i-au adus clădirii mai multe stricăciuni. Generalul Lazăr Rădulescu, comandantul Garnizoanei din Tecuci s-a preocupat de refacerea interiorului şi de renovarea mobilierului.

    Saloanele sale au găzduit nenumărate reuniuni oficiale sau mondene, baluri organizate de diverse societăţi de binefacere, precum şi banchete fastuoase în cinstea oaspeţilor de seamă ai administraţiei locale: Regele Carol al II-lea, C. C. Giurescu, rezidentul regal al Dunării de Jos, diverşi miniştri etc. Pe timpul „stagiunii de iarnă “, saloanele erau iluminate că în zilele de vară, la „belşugul de petreceri “participând pe lângă ofiţerii din garnizoană şi reprezentanţii protipendadei oraşului.

    Imobilul ascuns de o perdea de arbori îşi etalează zidurile sale sprijinite pe contraforţi solizi. Interiorul este cât se poate de simplu, fiind alcătuit din două saloane (cel mai mare fiind cel de pe latura sudică) şi o suită de spaţii mai restrânse pentru birouri la care se accede printr-un culoar.

    Partea cea mai interesantă este desigur pridvorul ieşit mult din linia zidului menirea să fiind aceea de a îndeplini funcţia de vestibul. Acesta a fost conceput în partea inferioară din zid, partea superioară fiind din lemn şi sticlă. Peretele din faţă conţine o uşă de intrare şi un număr de ferestre egale pe ambele lături. Deasupra lor se găseşte o bandă cu decoraţii de inspiraţie gotică şi un foarte frumos fronton triunghiular din scândura cu încrustaţii.

    După desfiinţarea unităţilor militare din localitate, Cercul Militar a devenit sediul asociaţilor locale „Cultul Eroilor “şi a „Veteranilor de război “.

Sursa: volumul „Tecuciul şi împrejurimile sale – ghid turistic” – autor prof. Ştefan Andronache (2016)