Web
Analytics
TECUCI

Biblioteca municipală “Ştefan Petică” Tecuci

Biblioteca-Municipala-Stefan-Petica-Tecuci

Biblioteca Municipală „Ştefan Petica” ocupa două clădiri diferite ca arhitectura dar care, din punct de vedere cromatic, se leagă între ele.Biblioteca-Municipala-Stefan-Petica-Tecuci

 

Cea mai scundă – care datează din anul 1912 şi a aparţinut Societăţii Anonime „Banca Tecuciului” – impresionează prin faţadele cu bosaje ce includ deasupra cornişei un frumos atic cu baluştri.
Ferestrele sale dinspre stradă, precum şi celor din preajma intrării, cărora li se adăugă şi uşa de acces cu partea superioară în semicerc, conţin ancadramente cu cartuşe şi solbancuri cu medalioane baroce. În zona intrării a fost introdusă o coloană clasică ce susţine antablamentul.

Din holul mic dominat din 28 octombrie 1994 de medalionul în basorelief realizat de sculptorul tecucean Dan Mateescu se pătrunde în vechiul foaier transformat de mai multă vreme într-o galerie pentru expoziţii. Iluminarea acesteia se face natural, direct din plafon şi, respectiv, prin acoperiş, decupajul protejat de sticlă mata, fiind mărginit de un vrej de frunze dispus în chenar. Din foaier se accede în trei încăperi (există şi o a patra, dar aceasta aparţine clădirii alăturate). Cea mai spaţioasă şi mai luminoasă sală, dispusă pe linia străzii, adăposteşte secţia de împrumut pentru copii.

Cealaltă construcţie – ridicată chiar pe locul ocupat de vechiul hotel „Bogdan” şi pe a cărei arhitectura exterioară o imită cu scrupulozitate – este ceva mai semeaţă şi, desigur, cu mult mai solidă. Edificiul fostei Societăţi de Credit şi Economie „Prevederea” a fost înălţat înaintea Primului Război Mondial de Nestor Cincu. În momentul inaugurării sale, aceasta fusese considerată prima clădire din Tecuci cu structura de rezistenţă, şarpanta şi acoperiş din beton armat.

Ca şi clădirea cu parter prezentată anterior, imobilul ocupa o poziţie de colţ, din care motiv ornamentele cu motive geometrice de deasupra ferestrelor îşi desfăşoară repertoriul lor pe ambele faţade îndulcind, pe cât posibil, severitatea liniei generale. În zona etajului, fiecare dintre faţade este secţionata de câte o uşă ce posedă în partea superioară arhitrave cu motive vegetale. La nivelul pragului uşilor a fost adăugat şi câte un balcon pentru atenuarea monotoniei pereţilor. Deasupra balconului, în zona acoperişului, au fost adăugate două elemente semisferice decorate cu flori de lotus.

Parterul clădirii este ocupat, în prezent, de secţia de împrumut pentru adulţi (în care se accede din foaierul celeilalte clădiri) şi de depozitul central al sălii de lectură. La etaj se poate ajunge pe o scară interioară. Aici se găsesc mai multe săli de diverse dimensiuni. În cea mai mare dintre acestea funcţionează secţia sala de lectura şi secţia destinată accesării internetului. Celelalte sunt rezervate depozitelor. Pe unul din pereţii depozitului cel mai înalt, artistul tecucean Dan Mateescu a conceput o frescă în ulei care îl reprezintă pe scriitorul Calistrat Hogaş rătăcind pe drumurile din Munţii Neamţului.

 

Sursa: „Tecuciul şi împrejurimile sale – ghid turistic” – autor prof. Ştefan Andronache (2016)