Web
Analytics
TECUCI

„Vocea Covurluiului” nr.2716 din 9 aprilie 1885 anunţa moartea lui C.A.Rosetti

constantin-alexandru-rosetti

C. A. ROSETTI

“A murit!”  Anunţa marţi 9 aprilie 1885, nr 2716 al ziarului local  “Vocea Covurluiului”

„Iată trista şi dureroasa nuvelă ce ne-a adus telegraful astădi.

Marele stejar, care personifica în tulpinele sele generaţiunea dela 1948, a cădut! Veţa acestui mare bărbat este însăşi istoria contimporană a României! Acum că el nu mai este, amici, ca şi inimici, datoi sun toţi Românii în faţa acestui mre mormînt, a se reuni şi  depune omagiee lor de admiraţiune şi recunoşcinţă patriotului neobosit, care a iubit şi a luptat pentru România şi progresul ei.

Diaristii perd în el pe decanul preset  române, publiciştii perd o penă distinsă, care în ţera, ca şi în esil, în tinereţă, ca şi la bătrîneţă, a făcut să răsune departe cugetările şi simţimintele sele pentru causa română.

Bărbăţii politici unia perd un amic nepreţiut, alţii un adversat viguros, da tot dea-una drept şi leal. Toţi perd un adeverat caracter în Rostti, câci prin corectitudinea credinţelor sele politice şi prin nepărtinirea judecăţii sele, şciuse a se impune amicilor ca şi adversarilor şi a privi toţi în e un adeverat caracter integru, demn de stima tuturor. Inyestrat de Provedinţă cu voinţă tenace, oţelit la  muncă neobosită şi cu o inteligenţă superioară, el încă din tinereţă se pasionă pentru vieţa politică şi luă partea cea mai energică în revoluţiunea de la 1948. Dus în exil, fu neadormit de a pregăti străinătatea asupra intereselor României, şi a câştiga amici pentru causa română. Reîntors , în fiinţa diarului Pruncul Român, care fu o adevărată tribună, de unde, se predica Românilor învetăminte de a iubi libertatea, egalitatea şi frăţietatea. 

…citeste intreg articolul

Sursa: istoriatecuciului.wordpress.com